Religion

Derfor strides kristne fortsatt om homofilt samliv

PODKASTEN ÅPENBART: Er et homofilt ekteskap et teologisk «gyldig» ekteskap? I Den norske kirke er det like innafor å svare ja som nei på det spørsmålet. Det har skapt utfordringer.

Kristne kan lese akkurat de samme bibelversene, men likevel lande på helt ulike konklusjoner: Enten at ekteskapet er for mann og kvinne, eller at ekteskapet er Guds ordning for et godt samliv for alle.

Hvordan er det mulig?

Spørsmålet undersøkes i den nyeste episoden av Vårt Land-podkasten Åpenbart, hvor biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug og leder av Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nielsen, er gjester.

– Dette er fortsatt et tema, kanskje i større grad i kirka enn ellers i samfunnet, fordi vi har med Bibelen og Det nye testamentet å gjøre, hvor det står veldig sterke ting om samliv mellom likekjønnede, sier Halvor Nordhaug.

– Jeg møtte meg selv

– Ville Paulus skrevet teksten på en annen måte hvis han levde i dag? spør Gard Sandaker-Nielsen.

Det er nemlig ofte i Paulus’ brev at stridens kjerne finner sted. Sandaker-Nielsen, som også er teolog, konkluderer med «ja» på sitt eget spørsmål, og mener at Bibelens tekster må leses ut ifra det skribentene visste den gang, og hva vi vet i dag.

Som student på MF vitenskapelig høyskole, den gang Menighetsfakultetet, på begynnelsen av 2000-tallet fikk han et mer konfronterende møte mellom liv og teologi enn de fleste.

– Jeg kommer fra en relativt konservativ teologisk bakgrunn. Det var livet som møtte meg – jeg møtte meg selv. Jeg trengte et teologisk verktøy for å forstå livet mitt og kirka: Hvordan kunne jeg ha en plass som homofil?

– Sånn sett må jeg anerkjenne at andre går på en vei, og at vi opplever ting på den veien. Det er ikke alle som opplever noe så radikalt som at en selv presser teologien, men det finnes mange eksempler på det. Konservative prester som opplever at man ikke kan fortsette i ekteskapet, for eksempel, sier Sandaker-Nielsen.

Lederen i Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nielsen, i bresjen for organisasjonens valgte medlemmer av Kirkemøtet: Gunnhild Tomter Alstad (t.v. i fremste rekke), Hamar, Kristina Bjåstad, Sør-Hålogaland, Marit Hermstad, Sør-Hålogaland, Alex Ramstad Døsvik, Nidaros, Maren Elgsaas Jenssen, Møre, Karin-Elin Berg, Borg, Anne Berit Evang, Oslo, Kjetil Drangsholt, Agder og Telemark, Gyrid Espeland, Stavanger, Bergit Haugland, Agder og Telemark, Agnes Sofie Gjeset, Nidaros og Anne Kathrine Slungård, Nidaros. F.v. bakre rekke: Linn Strømme Hummelvold, Tunsberg, Finn Huseby, Hamar, Karl Johan Kirkebø, Bjørgvin, Kristin Skjøtskift, Oslo., Gunnar Winther, Nidaros, Ola Smeplass, Sør-Hålogaland, Knut Lundby, Oslo, Olav Myklebust, Møre, Leif Christian Andersen, Stavanger, Vemund Øiestad, Bjørgvin, Harald Hauge, Nidaros, Kristine Sandmæl, Sør-Hålogaland, Kristin Gunleiksrud Raaum, Oslo, Odd Einar Dørum, Oslo og Jørgen Foss, Oslo.

Her finner du artikler til alle episodene.

Det ene utelukker det andre

Men ekteskapet, som teologisk ramme for samlivet, er en ordning for mann og kvinne, står Bjørgvin-biskopen fortsatt på. Det handler om kjønnspolariteten, skapelsen og reproduksjonsevnen, mener han å lese ut fra Bibelen.

Nordhaug mener likevel at Den norske kirke (DNK) har to helt likestilte syn på de ulike teologiske slutningene, og forstår godt hvordan andre teologer og kirkegjengere kan komme til en annen konklusjon enn han selv gjør.

Biskop i Bjørgvin Halvor Nordhaug og prest på Måløy i Nordfjord Mari Saltkjel.

– Man mener jo ikke begge deler, sier Sandaker-Nielsen, noe Nordhaug sier seg enig i.

Biskopen mener det framover blir viktig at begge sider står støtt på vedtaket om at DNK har to likestilte syn i spørsmålet om samliv.

– Hvis ikke kirka åpner for at vi kan ha det tradisjonelle synet på ekteskapet som kirka alltid har hatt – som jeg mener godt begrunnet i Det nye testamentet ... Hvis det skal bli umulig å hevde den ekteskapsforståelsen, ville jeg nok opplevd det som en innsnevring av kirka. Da vil ting bli vanskelig, sier Nordhaug.

---

Podkasten Åpenbart

  • Vårt Lands samtalepodkast, som «stiller spørsmål som ikke nødvendigvis har åpenbare svar».
  • Annenhver mandag inviterer religions- og featureredaktør Elise Kruse og journalist Ruth Einervoll Nilsen kloke personer til å reflektere rundt tematikk fra religionens, eksistensens, etikkens og åndelighetens verden.
  • Episodene kan høres på de fleste strømmetjenester for podkast, blant andre Apple, Spotify, Google og PodBean.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion