Religion

Ble nektet statstilskudd, men samlet inn over 94 millioner kroner i fjor

JEHOVAS VITNER: Jehovas vitner så seg i fjor råd til å sende over 104 millioner kroner til trossamfunnets arbeid i utlandet.

Selv om Jehovas vitner tidligere i år ble nektet 16 millioner kroner i statstilskudd for 2021, er pengekassa deres langt fra slunken:

Trossamfunnet samlet i fjor inn 94,3 millioner kroner i gaver og arv fra sine medlemmer. Det viser Jehovas vitners årsregnskap for 2021, som de nylig leverte til Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Til sammenlikning utgjorde dette beløpet 70,4 millioner i 2020.

«Hovedårsaken til økningen er at flere menigheter har donert midler som det ikke har vært behov for lokalt», skriver trossamfunnet i en oppsummering av de økonomiske hovedlinjene i fjor.

Ifølge årsrapporten dekkes trossamfunnets kostnader hovedsakelig av gaver fra medlemmer og andre.

Reagerte på eksklusjonspraksis

I januar i år ble det kjent at Statsforvalteren i Oslo og Viken nekter trossamfunnet Jehovas vitner statstilskudd for 2021 på bakgrunn av samfunnets eksklusjonspraksis. Jehovas vitner har klaget på vedtaket, men Statsforvalteren ser ingen grunn til å omgjøre det. Nå ligger derfor saken på Barne- og familiedepartementets bord. De skal ta en endelig avgjørelse i saken, skrev Vårt Land forrige uke.

I mellomtiden holdes tilskuddsbeløpet til Jehovas vitner tilbake, noe som bemerkes i deres årsregnskap. Der står trossamfunnet riktignok oppført med 8,3 millioner kroner i offentlige tilskudd i fjor, men det er fordi regnskapsåret gjelder for perioden september 2020 til august 2021. Vanligvis skulle de ha mottatt nesten det dobbelte i samme periode, det vil si om lag 16 millioner kroner.

«Årsaken til nedgangen på 7,3 millioner kroner sammenlignet med fjoråret, er at trossamfunnet ennå ikke har mottatt tilskuddet for kalenderåret 2021», kommenterer trossamfunnet i årsregnskapet.

Sendte over 104 millioner kroner utenlands

Til tross for tilskuddsnekten kunne Jehovas vitner se seg råd til å sende et betydelig pengebeløp ut av landet i fjor.

«Trossamfunnet ønsker bare å ha en grunnlikviditet som sikrer finansiering av vår virksomhet i Norge, og det er derfor også i år brukt betydelige midler til støtte av Jehovas vitners virksomhet i andre land, 104,6 millioner kroner», opplyser de.

Vi finner det uhørt at tusenvis av lovlydige borgere blir stigmatisert på grunn av en avgjørelse som utelukkende er basert på ubegrunnede anklager fra noen få misfornøyde tidligere troende

—  Fabian Fond, talsperson ved Jehovas vitners avdelingskontor i Skandinavia

Året før overførte de neste 84 millioner til samme formål.

Vårt Land har spurt Jehovas vitner om giverne får vite konkret hva millionene de sender til Jehovas vitner internasjonalt går til.

– Donasjonene blir brukt til å støtte vår religiøse virksomhet, som det å tilby religiøse møter og publikasjoner, deriblant Bibelen, uten vederlag, og til nødhjelpsarbeid. Hver person som gir bidrag blir tilbudt månedlig informasjon om hvordan bidragene blir brukt, skriver Fabian Fond, talsperson ved Jehovas vitners avdelingskontor i Skandinavia, i en e-post.

Det samme svaret gir han på spørsmål om giverne vet at pengene de gir til trossamfunnet mest sannsynlig blir sendt utenlands.

– Fortsatt håp

– Hvilken betydning får tilskuddsnekten for dere rent økonomisk dersom Barne- og familiedepartementet opprettholder Statsforvalterens vedtak?

Våre religiøse aktiviteter innbefatter oversettelse og distribusjon av bibler og bibelbaserte publikasjoner uten betaling, våre religiøse møter og tjenester utføres også vederlagsfritt, i tillegg til globalt nødhjelpsarbeid. Vi har fortsatt håp om at Barne- og familiedepartementet vil vurdere fakta og lovgivningen, inkludert lovgivningen fra en Europeiske menneskerettsdomstolen, og dermed gjøre om Statsforvalterens diskriminerende avgjørelse, skriver Fond.

Ifølge årsregnskapet til trossamfunnet er Jehovas vitners økonomi «ikke i vesentlig grad» påvirket av koronapandemien. «Den finansielle stillingen er sterk, og gaver og bidrag holder seg på et stabilt nivå. Pandemien har ikke endret trossamfunnets kjernevirksomhet, men den har medført noe reduserte kostnader i forbindelse med reiseaktivitet og større fysiske arrangementer», skriver de.

Fond svarer hverken ja eller nei på spørsmål om statstilskuddet har særlig betydning for dem når de mottar så mye i gaver og arv, men skriver blant annet følgende:

– Vi finner det uhørt at tusenvis av lovlydige borgere blir stigmatisert på grunn av en avgjørelse som utelukkende er basert på ubegrunnede anklager fra noen få misfornøyde tidligere troende.

---

Jehovas vitner

  • Jehovas vitner er et religiøst trossamfunn. De lærer at Bibelen er skrevet av Gud (Jehova), ved hjelp av forfattere som var under Guds ledelse. Derfor forstås Bibelen som Guds ufeilbarlige og pålitelige ord og den eneste nødvendige veilederen i alle livets spørsmål.
  • Jehovas vitner ble etablert i USA i 1870-årene, den første tiden som en bibelstudiegruppe. Etter hvert utviklet det seg til et trossamfunn under ledelse av Charles Taze Russell (1852-1916).
  • Ifølge egen statistikk var Jehovas vitner i 2020 virksomme i 240 land og hadde 8 424 185 medlemmer (aktive forkynnere) fordelt på 120 387 menigheter. Barn og andre som ikke er aktive forkynnere kommer i tillegg.
  • Kilde: Store norske leksikon og jw.org

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Religion