Religion

NRK-programleder får kritikk: – Burde ikke ha intervjuet rådgiver i Human-Etisk Forbund

NRK: I en fersk episode av NRK-programmet Folkeopplysningen intervjuer programleder Andreas Wahl en rådgiver i Human-Etisk forbund. Samtidig profileres Wahl som støttespiller på nettsiden til organisasjonen. Selv mener han intervjuet er uproblematisk.

– Wahl har en tilknytning til organisasjonen som gjør at han ikke burde ha intervjuet en representant for Human-Etisk Forbund (HEF), sier Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert på presseetikk og tidligere sekretær for Pressens Faglige Utvalg og fagmedarbeider på Institutt for journalistikk.

I NRK-programmet Folkeopplysningen undersøker programleder Andreas Wahl «nye tema hvor det er stort sprik mellom det folk tror og det forskningen kan fortelle oss». En av dem han intervjuer i ukens episode er en rådgiver i Human-Etisk Forbund.

Valget av intervjuobjekt er problematisk, synes altså Bodahl-Johansen, for på nettsiden til HEF profileres nemlig Wahl som en støttespiller av livssynsorganisasjonen. Tidligere har programlederen dessuten tatt betalte oppdrag for HEF, bekrefter Wahl til Vårt Land.

– Da har man en dobbeltrolle, mener Bodahl-Johansen.

Han påpeker at noe av journalistikkens vesen er å påse at man som journalist er uavhengig alle organisasjoner, institusjoner og privatpersoner som man intervjuer, og viser til Vær Varsom-plakatens kapittel om integritet og troverdighet:

«Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.»

Wahls intervju med HEF-rådgiveren omtaler Bodahl-Johansen slik:

– Jeg mener det er et brudd på bestemmelsen om journalisters uavhengighet.

Kampanje for HEF

For to år siden opptrådte Wahl også i en ubetalt kampanje for HEF på Facebook-siden deres. Der ble han avbildet og blant annet sitert på: «Kritisk tenkning er ikke medfødt. Det må læres. Her gjør Human-Etisk Forbund en viktig jobb!» En tilsvarende post ble publisert på Facebook-siden til HEF sentralt og på siden til flere lokallag året før.

Andreas Wahl omtales som en av Human-Etisk Forbunds støttespillere og har bidratt i reklamekampanjer for dem. I siste episoden av Folkeopplysningen intervjuer han HEF-rådgiver Didrik Søderlind, uten å opplyse om sine bindinger til organisasjonen.
Andreas Wahl omtales som en av Human-Etisk Forbunds støttespillere og har bidratt i reklamekampanjer for dem. I siste episoden av Folkeopplysningen intervjuer han HEF-rådgiver Didrik Søderlind, uten å opplyse om sine bindinger til organisasjonen. Skjermbildet er fra HEFs nettside human.no.

Wahl synes på sin side at intervjuet med HEF-rådgiveren er uproblematisk, og påpeker at han selv ikke er medlem i organisasjonen. Han har heller ikke fått betalt av dem for å være med på noen kampanje, opplyser han.

Programlederen medgir at han kom med en uttalelse om viktigheten av kritisk tenkning til HEF «for flere år siden», og at han har gitt dem tillatelse til å bruke dette, men hevder han ikke har vært klar over hvordan dette er blitt brukt.

– Jeg visste ikke at HEF brukte dette til å promotere sin virksomhet, og kommer til å be dem om å ta dette bort fra sine nettsider, da det gir inntrykk av at jeg har en tilknytning til organisasjonen som jeg ikke har, skriver han i en tekstmelding.

Han vil også be dem om å fjerne ham som støttespiller fra nettsiden deres, da det kan tolkes som at han har «en spesiell tilknytning» til organisasjonen. Torsdag valgte Human-Etisk Forbund å fjerne Wahl som støttespiller fra nettsiden deres.

Støttespiller siden 2019

Ifølge kommunikasjonssjef i HEF, Marit Øimoen, har Wahl siden 2019 har vært en støttespiller for dem. Det innebærer at NRK-programlederen har sagt ja til å si sin mening om HEFs arbeid og gitt dem lov til å dele den. Hun opplyser at de én gang i året tar kontakt med sine støttespillere for å høre om de fortsatt vil være nettopp dét.

– Ifølge HEF ble du altså en støttespiller for dem i 2019. Har du ikke vært klar over det før nå?

– Jeg sendte dem et sitat, og ga dem tillatelse til å bruke et bilde. Siden har jeg ikke ofret det en tanke, skriver Wahl.

Han opplyser samtidig at han ved siden av programlederjobben i NRK ofte gjør show og foredrag som handler om formidling av vitenskap, og kritisk tenkning.

– Noen av disse showene har opp igjennom åra vært arrangert av HEF sine lokallag forskjellige steder, åpent for alle. Når jeg holder slike foredrag og show får jeg betalt for det.

Jeg visste ikke at HEF brukte dette til å promotere sin virksomhet

—  Andreas Wahl, programleder i Folkeopplysningen på NRK

– Skal ikke relativiseres

Gunnar Bodahl-Johansen påpeker at det som skiller journalister fra andre som driver med informasjonsarbeid, er at de er uavhengige.

– Jeg mener at det er helt avgjørende at man er klar på at man ikke skal intervjue noen man har en tilknytning til. Det skal ikke relativiseres ved å si at «jeg bare stilte opp for dem en gang». Noen ganger får man selvfølgelig et grenseland, men jeg mener at selv da er det helt nødvendig å være mer forsiktig enn uforsiktig.

– I Vårt Land er det journalister som for eksempel er medlem av Den norske kirke. Kan de skrive om dem?

– Journalister er jo mennesker og kan være medlem av en organisasjon, men man bør ikke opptre på vegne av organisasjonen. I det øyeblikket man gjør det så har man et problem. Journalister skal være observatører, ikke aktører. Å blande rollene har vi slått ned på flere ganger i Pressens Faglige Utvalg.

– Burde NRK ha opplyst seerne om Wahls tilknytning til Human-Etisk Forbund?

– En journalist oppleves ikke mer tillitvekkende fordi han opplyser at han har et nært forhold til organisasjonen. Det forteller bare at man har et forhold som er uakseptabelt i journalistisk sammenheng. Mitt kontrollspørsmål til journalister, er: Må man opplyse om at man har en relasjon til noen? Hvis svaret er ja, så bør man ikke foreta noe intervju.

Bodahl Johansen mener det heller ikke har noen betydning hva man intervjuer den man har bindinger til om.

– Har man bindinger til en kilde på et eller annet vis, så skal man ikke intervjue vedkommende, sier han og legger til:

– Det finnes verken nøytrale eller objektive mennesker. Men vi har en journalistisk metodikk som skal sørge for at journalisten opptrer med den størst mulige grad av uavhengighet. Hensikten er å ivareta journalistikkens og journalistens troverdighet. Derfor har vi et helt kapittel i Vær Varsom-plakaten som handler om integritet og troverdighet.

– Ingen binding

Redaktør for Folkeopplysningen på NRK, Jan Egil Ådland, mener intervjuet med HEF-rådgiveren «ikke på noen måte svekker Andreas eller Folkeopplysningen sin troverdighet». Det skriver han i en e-post til Vårt Land. Han viser til at Wahl ikke er medlem i HEF og ikke har fått betalt av organisasjonen for å være med på noen kampanje.

– Andreas ga en uttalelse om kritisk tenkning som HEF bruker på sine nettsider. Det er ingen hemmelighet at Andreas er en forkjemper for kritisk tenkning, noe som også var tema da han gratis stilte opp, sammen med andre profilerte personer. På dette grunnlaget er vår redaksjonelle vurdering at han verken har økonomiske eller politiske motiver når han intervjuer en person ansatt i HEF, skriver han.

Ådland påpeker videre at HEF-rådgiveren ikke ble intervjuet om livssynsorganisasjonen. Han ble spurt om å stille «på bakgrunn av sine refleksjoner om bruken av argumentet om at noe er naturlig i religiøse og politiske sammenhenger».

– Har Wahls binding til HEF vært en problemstilling før innspillingen i episoden?

– Nei, rett og slett fordi Andreas, som vi opplever som ryddig når det gjelder journalistisk uavhengighet, ikke har sett på det som en binding og derfor heller ikke problematisert det overfor NRK. Med den informasjonen vi har i dag ser vi heller ikke på dette som en binding.


Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Mer fra: Religion