Nyheter

Advarer synske mot NRK

Medier advarer mot NRKs serie Folkeopplysningen. – Utdriting, forhåndsdømmende og ute etter å sverte, mener de.

Bilde 1 av 2

I høstens sesong av NRK-programmet Folkeopplysningen utfordrer programskaperne alle som vil til å ta kontakt med avdøde Rolf Erik Eikemo. Før han døde i mai, skrev han ned en beskjed som ble lagt i en forseglet konvolutt. Planen er at han «fra den andre siden» skal avsløre – til de som har kunnskap om dødekontakt – hva som står i brevet.

Blant dem som hevder å ha evner til å få kontakt med døde, advares det sterkt mot å bli med i programmet eller å ta utfordringen. På blogger og sosiale medier bruker de sterke ord mot NRK-programmet. De hevder blant annet at NRK kun er «ute etter å sverte Alternativbransjen» og at Folkeopplysningen er et «moderne heksebål».

LES OGSÅ: Avdøde Rolf Erik vil snakke med deg

– Pårørende bekrefter at det er ekte

Wenche Tømmervik, som markedsfører seg som medium og healer, kaller Folkeopplysningen for et utdritingsprogram. Hun mener personene bak programmet ønsker å fjerne all overtro og religion.

– Alle bransjer har noen ytterpunkter som er litt lurvete. Jeg har ikke noe imot at det kikkes litt på bransjen, men de kjører alle i samme kjøttkverna, sier hun.

– Hvordan skal samfunnet kontrollere hva som er ekte og hva som er humbug?

– Når de pårørende bekrefter gjennom seansene at detaljene jeg gir om de avdøde er ekte, viser det at det jeg driver med er ekte. Hvis folk har ubehagelige opplevelse må de gi beskjed om det.

LES OGSÅ: Kristne opplever dødekontakt som trosstyrkende

– Men kan ikke Folkeopplysningen være en god anledning til å vise en gang for alle at det er mulig å kommunisere med de døde?

– Jeg opplever at jeg kan ha kontakt med døde. Men vi sitter ikke og leser lapper. Jeg kan ikke bare koble meg på og se hva kong Olav driver med. Dersom de pårørende ønsker kontakt, bruker jeg sansene mine for å få fram detaljene som formidles. Disse bekreftes så fra de pårørende, noe som viser at det er deres avdøde som snakker, sier hun.

Vil holde konvolutten

Flere som hevder de kan få kontakt med døde, mener premissene for Folkeopplysningens utfordring er feil. Man kan ikke oppnå kontakt med en død uten å ha en seanse med en pårørende.

– Eventuelt kan man holde på konvolutten og kjenne på energiene den gir, sier et medium på Østlandet som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

En slik tilgang til den lukkede konvolutten kan absolutt gis, sier Lasse Nederhoed, redaktør i Teddy TV som produserer serien for NRK.

– Hvis det er nødvendig for å få kontakt med Rolf Erik, er det bare å komme til oss, så skal vi tilrettelegge så godt vi kan. For øvrig har vi har allerede med synske som arbeider på sine premisser i programmet, sier han.

– Mobbebegrepet sitter veldig løst

Nederhoed avviser at Folkeopplysningen forhåndsdømmer og mobber alternativbransjen.

– Jeg synes mobbebegrepet sitter veldig løst i denne diskusjonen. Vi ser på hva forskning sier om ulike felt og bygger programmet vårt rundt det. Vi har med en del mennesker som hevder at de har kontakt med døde og ser hvordan de arbeider og hvordan det går.

Årets utfordring ble laget for å svare på kritikken fra alternativmiljøene – som også var sterk i forbindelse med de to tidligere sesongene av programmet.

– Rolf Erik lovte å dele innholdet i konvolutten med alle som tok kontakt med ham. Vi stiller oss lagelig til. Hvis noen klarer å finne ut hva som står der, er det spennende. Her gir vi fra oss kontroll, og det er stikk motsatt av å være forhåndsdømmende, sier han.

– Ville vært historisk

– Hva gjør dere dersom noen klarer å «se» hva som står i brevet fra Rolf Erik?

– I utgangspunktet burde vi få mange treff hvis den type mediumskap har noe for seg – siden så mange hevder de kan det. Skulle noen få rett, må vi kontakte vedkommende og lage et intervju og publisere resultatet. Det ville vært historisk, svarer han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter