Religion

– Kristne par som skilles kjemper mer med skyld

EKTESKAP: Psykolog Bente Barstad mener det er viktig at unge forlovede par ikke overlates til seg selv: – Det kan være lett å tenke innenfor de kristne rammene at å gifte seg tidlig er det man skal.

Samlivspanelet i Vårt Land. Modum bad januar 2021.

Bente Barstad, psykologspesialist ved Modum bad, tror den svenske teologen Emma Audas langt fra er den eneste som har slitt med en følelse av skyld og skam i etterkant av et samlivsbrudd. I et intervju forteller Audas om at hun som 20-åring opplevde å måtte avlyse et bryllup rett før det skulle holdes. Intervjuet med Audas stod først på trykk i svenske Dagen.

Der forteller Audas om opplevelsen av å stå alene i sorgen da forlovelsesbruddet var et faktum. Nettopp dette er noe Bente Barstad forteller at flere opplever.

– Det er ganske vanlig, både i slike situasjoner og i forbindelse med vanlige samlivsbrudd. Det kalles jo gjerne «sorgen der det ikke blir sendt blomster». Det sier litt. For det er ikke alle som syns det er legitimt å føle sorg hvis du er den som går.

Forskjeller mellom kristne par og andre

Selv om Barstad synes det er vanskelig å svare generelt i situasjoner som handler om samliv og samlivsbrudd, forteller hun at det kan være forskjeller mellom hvordan kristne og ikke-kristne par går gjennom samlivsbrudd.

– Jeg vil si at for de som har en kristen tro eller kirkelig tilhørighet, kjemper de ofte mer med skyld. Det dukker opp spørsmål som: «Når er det lov å si at nok er nok?». Det er relevant uansett par, men det virker å være en større kamp for de med et teologisk ståsted.

Barstad trekker fram det Emma Audas forteller om å stå i den tøffe avgjørelsen. Audas sier i intervjuet:

– Jeg husker at jeg tenkte: «Hvis jeg blir i ekteskapet, kommer det til å ødelegge livet mitt. Men kanskje ikke livet mitt er verdt så mye». Det kjentes så fryktelig pinlig og smertefullt å skille seg, så det var lettere å akseptere tanken på at jeg skulle være trist hele livet.

Har du fått med deg Vårt Lands nye podkast Åpenbart? Hør siste episode her:

Barstad forteller at det finnes mange som står i den typen problemstillinger, og at dette blir særlig relevant når det er barn inne i bildet.

– Det er lett for utenforstående å dømme, men det er kun den enkelte det gjelder som kan forstå hvordan det faktisk er, forklarer psykologen.

Problemet er ikke først og fremst at folk gifter seg i ung alder. Det som er viktig er at det bør finnes et støtteapparat rundt det unge paret

—  Geir Edvin Frøen

– En livslang pakt

Det finnes flere kristne aktører som driver med familierettet arbeid. Blant de største er Ungdom i Oppdrags Familiefokus, som både arrangerer familieleirer, tilbyr samtaler, weekender og førekteskapelige kurs kalt «Å bli ett-kurs».

Leder i Familiefokus, Geir Edvin Frøen, forteller at de ønsker å løfte fram at ekteskapet handler om noe større. Han presiserer at det er en «livslang pakt, ikke bare en kontrakt mellom to mennesker».

Geir Edvin Frøen, leder for Familiefokus i Ungdom i Oppdrag

– Ikke et problem å gifte seg i ung alder

Emma Audas forteller i intervjuet at hun skulle ønske at noen hadde brutt inn tidligere, slik at hun hadde sluppet å bryte forlovelsen rett før bryllupet. Både Barstad og Frøen har flere tanker om slike situasjoner.

– Når man er så ung som 20 år, er det viktig å kunne få innspill. Det kan være lett å tenke innenfor de kristne rammene at å gifte seg tidlig er det man skal. Og for Audas’ del ble det ikke stilt spørsmål, hverken av foreldre eller andre, sier Barstad.

Hun synes det i Audas’ tilfelle høres ut som det var noen faresignaler i forholdet som burde vært plukket opp på tidligere.

– Det er også generelt viktig å snakke sammen i paret. Hvilken motivasjon har vi for dette? Hvordan ser vi det for oss?

Emma Audas, pilegrimsprest i Vadstena, Sverige - intervju om ekteskap og skilsmisse. Har skrevet doktoravhandlingen «Det heliga äktenskapet»

Planlegge ekteskap, ikke bryllup

Også Geir Edvin Frøen mener det er viktig å følge opp unge forlovede par. Han trekker spesielt fram verdien av førekteskapelige kurs.

– Problemet er ikke først og fremst at folk gifter seg i ung alder. Det som er viktig er at det bør finnes et støtteapparat rundt det unge paret. Unge par trenger kurs for å forberede seg på det de skal gå inn i.

Han forteller at han gjerne oppfordrer unge par til i stedet for å legge alle ressursene i å planlegge bryllupet sitt, å heller bruke litt tid og penger på å planlegge for ekteskapet sitt.

– Emma Audas sier at hun skulle ønske at noen grep inn så hun hadde sluppet å bryte forlovelsen rett før bryllupet skulle stå. Kjenner du til lignende situasjoner?

– Ja, vi har opplevd på kurs at unge par har funnet ut at de ikke ønsker å gifte seg likevel. Det er helt greit, for det er viktig å avklare.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion