– Vi vil at stemmene til humanister og ikke-religiøse i Norge skal med i det nye abortutvalget, sier generalsekretær i Human-Etisk forbund (HEF), Trond Enger.
HEF er tidlig ute i prosessen med å spille inn medlemmer til abortutvalget regjeringen varslet i Hurdalsplattformen. Utvalget skal se på abortlovens bestemmelser, oppfølging av kvinner som tar abort og alternativer til dagens abortnemnder.
– Nå arbeider vi med å utforme et mandat og få nedsatt et utvalg. Vi tar sikte på å ha utvalget klart i løpet av våren, sier helseminister Ingvild Kjerkol til Vårt Land.
Utvidelse av dagens abortgrense på 12 uker har fått mye oppmerksomhet den siste tiden, og tas trolig med som en oppgave abortutvalget vil se nøyere på. Flere av partiene har uttalt seg til Vårt Land om hvor de står.
DNK ønsker å foreslå medlem
Sammensetningen av utvalget bestemmes av regjeringen, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet, hvor organisasjoner og privatpersoner kan sende forslag til departementet. Regjeringen bestemmer når utvalg skal oppnevnes, og det er ingen offentlig frist for innspill.
Den norske kirke vil melde sin interesse for å delta i utvalget:
– Vi mener at Den norske kirke kan bidra med viktige perspektiver i et slikt utvalg. Det er derfor aktuelt å sende innspill på medlemmer til utvalget. Det vil vi komme tilbake til, sier Emil Engeset, nestleder i kommunikasjonsavdelingen i Kirkerådet.
Vil ha med filosof
Hvem som skal sitte i utvalget er fremdeles uklart. HEF vil ha med filosof, Kaja Melsom.
Melsom er seniorrådgiver i livssyn og etikk i HEF. Hun er særlig kjent som fast deltaker i Verdibørsens filosofipanel, hvor hun har diskutert temaer som omhandler abort. Selv om hun ikke representerer HEF direkte, er hun ønsket av livssynsorganisasjonen.
[ Fem stemmer kan avgjera abortgrensas framtid ]
---
HEF om abort
- Den enkelte kvinnes rett til å bestemme over egen kropp og eget liv står sentralt i et humanistisk menneskesyn
- Det er vanskelig å se at andre enn kvinnen selv kan fatte beslutning om abort.
- Vi støtter retten til selvbestemt abort og dagens abortlov
Kilde: Human-Etisk forbund
---
Mer kunnskap og mindre polarisering
– Jeg er opptatt av måten man nærmer seg etiske spørsmål på, og viktigheten av å belyse dilemmaene fra flest mulig sider og sette seg inn i partenes ståsted. Her synes jeg mange av debattene som handler om abort fort blir slagordspregede og polariserte. Om jeg kan bidra med noe, er det å motvirke det, sier Melsom til Vårt Land
Overfor Vårt Land vil hun ikke gå inn på hva hun selv mener om abortgrense og abortnemnder, men understreker viktigheten av å lytte til den enkelte som står i dilemmaer knyttet til abort.
– Man må undersøke erfaringene til mennesker, særlig de som har senabortert. Det er viktig å høre med kvinner som har kontakt med nemdene, sier hun.
[ Vedtok omstridt metode – nå møter de motstand fra Bioteknologirådet ]
Liberaliseringen av bioteknologiloven
Foruten nemder og abortgrenser, ønsker Melsom å løfte frem liberaliseringen av bioteknologiloven i 2020. Her fikk Frp, Ap og SV flertall for å tillate eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og tilbud om tidlig ultralyd. Det var et område som ikke ble grundig nok diskutert, mener hun. Hun stiller seg ikke uenig med konklusjonen, men er kritisk til prosessen, som hun blant annet mener gikk for fort.
– Det var ikke tid til å gå inn i feltet og se på hvilke etiske dilemmaer loven reiste. Det har ikke vært en lang og grundig prosess, vi har ikke en gang skrapt i overflaten, sier Melsom.