– Det er meget gledelig å få på plass en veldig kompetent etterfølger. Jeg har tro på at hun vil være en god leder for utvikling av Den norske kirke og Borg bispedømme i tida framover.
Det sier Atle Sommerfeldt om arvtakeren sin, Kari Mangrud Alvsvåg. Torsdag kveld ble det kjent at hun er tilsatt av Kirkerådet som den nye biskopen i Borg bispedømme. Sommerfeldt legger også til at det er gledelig at Alvsvåg representerer en «ny generasjon» i bispemøtet.
– Det tror jeg bispemøtet vil nyte godt av.
Alvsvåg er 51 år, og dermed det klart yngste medlemmet i det nåværende bispekollegiet.
En biskop som kjenner bispedømmet godt
– De har lyttet til bispedømmet som tydelig gikk inn for henne, sier Aud Tønnessen om Kirkerådets beslutning. Tønnessen er dekan ved Teologisk fakultet (TF) på Universitetet i Oslo.
– Borg får en biskop med stor tillit i presteskapet og i menighetene. Hun er engasjert i samfunnet og har gjort en tydelig og flott innsats inn i det interreligiøse arbeidet i bispedømmet.
Tønnessen mener videre at Alvsvåg er tydelig i formidlingen sin og står trygt i den kristne tradisjonen samtidig som hun tør å komme annen tro i møte.
[ Elise Kruse: En biskop for framtida ]
– Hun er kjent for å være en flott forkynner, prest og liturg.
Dekanen trekker også fram at hun har jobbet som prest i mange år og dermed «vet hvordan kirken ser ut på det lokale plan». Tønnessen mener også det er en fordel at Alvsvåg kjenner bispedømmet godt i og med at hun har jobbet der i mange år.
Yngre enn motkandidatene
Også Hallgeir Elstad, professor i norsk kirkehistorie ved TF, trekker fram at Kari Mangrud Alvsvåg hadde flertallet av stemmene i bispedømmet, og at det nok har vært utslagsgivende i Kirkerådets beslutning.
– Hun er riktignok ikke veldig kjent utenom bispedømmet, mener Elstad.
Han har selv studert bisperekruttering og forteller at Alvsvågs bakgrunn som domprost i bispedømmet hun nå er utnevnt til biskop for, er typisk for biskoper å ha som yrkesbakgrunn. Ellers har Elstad mye positivt å si om den nye biskopen:
– Hun virker utadvendt og dynamisk. Hun vil være en person som kan profilere kirken og bispedømmet utad. Sånn sett følger hun i samme stil som Atle Sommerfeldt. Også han har bidratt positivt til synliggjøring.
At Alvsvåg med sine 51 år er vesentlig yngre enn sine to motkandidater, tror Elstad kan ha vært et viktig moment for Kirkerådet da de valgte henne som ny biskop.
– Hun er relativt ung og har et dynamisk preg. Hun har også engasjert seg mye lokalt i bispedømmet.
Likevel mener Elstad at Kirkerådet gikk glipp av en sjelden mulighet da de valgte vekk Harald Hegstad, som var den kandidaten også de andre biskopene helst kunne tenke seg.
– Kirkerådet kunne fått én med professorkompetanse inn i bispekollegiet, men valgte annerledes.
Etterlyser kjønnsbalanse
Jo Hedberg, leder for den kirkepolitiske grupperingen Bønnelista, medgir at han ikke kjenner til den nye biskopen. Selv holdt han en knapp på Harald Hegstad som ny Borg-biskop.
– Hegstad ville tilført bispemøtet en god teologisk kompetanse som de lenge har ønsket seg. I tillegg består bispekollegiet nå av svært mange kvinner. Også av den grunn burde de valgt Hegstad. De burde hatt mer balanse, sier han.
[ Kari Mangrud Alvsvåg blir ny biskop i Borg ]
Ønskes velkommen av biskopene
Både Hamar-biskop Solveig Fiske, og biskop i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, ønsker Kari Mangrud Alvsvåg velkommen til bispekollegiet.
– Jeg tror dette blir veldig fint. Det var tre gode kandidater, sier Reinertsen. Han forteller at han ser frem til samarbeidet med Alvsvåg og forteller at hun er et «allsidig og trivelig menneske».
Solveig Fiske trekker fram at Alvsvåg kommer rett fra jobben som domprost og i tillegg har lang erfaring som menighetsprest.
– Det blir fint å få inn ferskvare fra lokalkirka, sier Fiske.
– Et flertall av biskopene pekte på Hegstad som sin foretrukne kandidat, hva har det å si for Alvsvåg nå?
– Hun kommer til å bli tatt imot med åpne armer som vår kollega. Det gleder vi oss til. Mange av oss har også erfaring med å bli valgt uten å ha hatt flertallet med oss i de rådgivende avstemningene. Vi er et kollegium og et fellesskap som virker sammen, utdyper Hamar-biskopen.
[ Espen Ottosen: – Dahls argumentasjon er underlig og problematisk ]