Religion

Slik svarer ledelsen i Filadelfia Kristiansand på kritikk mot profetier

KRISTIANSAND: Medlemmer av Filadelfia Kristiansand har kritisert ledelsen for å ha fundert deres store konferansesenter Q42 på tilfeldige profetier. — Vi kan ha gjort feil, svarer ledelsen i Fædrelandsvennen.

I forrige uke kom det endelig en økonomisk løsning på plass for Filadelfia Kristiansands kongressenter Q42. Men ikke alle jubler uten forbehold. Tidligere denne måneden skrev Vårt Land om leveringen av krass kritikk mot menighetsledelsen fra tidligere pastor og sangevangelist Odd Bergum og tidligere medlem av eldsterådet i Filadelfia Kristiansand, Kjell Tegnander.

Begge reagerer på rollen de mener profetier skal ha spilt i forbindelse med byggingen av Q42, som skal ha hatt en prislapp på 600 millioner kroner.

Nå åpner ledelsen for at de kan ha gjort feil i både forståelse og timing av det de kaller for «profetisk tiltale». Ledelsens svar på kritikken, er omtalt i Fædrelandsvennen.

---

Dette er saken

  • Den siste tiden har det blitt klart at en av landets største pinsemenigheter står overfor en krevende situasjon. I desember ble det kjent at pastorene Jan Kjosavik og Thor-Harald Evenstad trekker seg fra menighetens øverste organ, eldsterådet, og sistnevnte også fra rollen som pastor.
  • Selskapet Filadelfia Kristiansand AS er eid av menigheten, og aksjeselskapet eier igjen en rekke datterselskaper, blant annet Kristiansand Kongressenter AS, som driver med utleie av konferanselokaler i bygget Q42.
  • Siden oppstarten i 2016 har det vært kjent at selskapet har vært i en krevende økonomisk situasjon. Menigheten har i lang tid slitt med å få til en bærekraftig forretningsdrift – og dermed betjening av gjelden i konferansesenteret Q42.
  • Det 23.000 kvadratmeter store bygget ligger i Kristiansand sentrum. Forhandlingene med kreditorene rett før jul førte ikke til noen løsning. Forrige uke gikk de så langt som å varsle en mulig konkurs.
  • Denne måneden ble det kjent at det er ferdigforhandlet en avtale som har sikret videre drift for menighetens konsern.

---

— Helt sikkert gjort feil

Kritikken fra Bergum startet med et Facebook-innlegg der han skriver at konferansesenteret er fundert på tilfeldige profetier fra ulike forkynnere og medlemmer i menigheten, og at rådet har «en stor naivitet» i den forbindelse.

Pinseveteranen Bergum sier også at det er flere som har gått ut av menigheten som følge av bruken av profetier.

– Jeg er ikke imot profetier. Det leser man om i Bibelen, men det er visse grenser der også. Det kan bli for mye naivitet, slik at en ikke tenker selv. Da oppstår det en fare for at man tenker at ens egne tanker er fra Gud. Etter mitt syn har det vært for mye svermeri. Vår Herre sa at man skulle sette seg ned og regne ut omkostningene før man bygde.

I et tilsvar til en ny artikkel om senteret i Fædrelandsvennen, åpner ledelsen for at de kan ha gjort feil, men gir ikke uttrykk for at de ser like mørkt på prosessen som noen av deres kritikere.

«Vi har helt sikkert gjort feil underveis, og man kan med sikkerhet si i etterpåklokskap at man kunne ha risikovurdert bedre og satt inn mer kompetanse i ulike ledd i prosessen. Samtidig opplever vi at vi på denne reisen helt fram til nå står skulder til skulder med, og har også knyttet til oss mennesker med høy kompetanse både juridisk, økonomisk og praktisk».

— Kan være dårlig timing

Tegnander har også langet ut mot ledelsen, til Vårt Land, om bruken av profetier. Han sier enkeltmedlemmer har kommet med profetier for hva menigheten skal komme til å høste, men at noen «noen av oss har reagert på at dette ikke kan være rett».

— Profetiske utsagn skal dessuten ikke klubbes gjennom uten videre, men prøves for hele menigheten om man er enig i de. Det har ikke skjedd i dette tilfellet, sa Tegnander, som har inntrykk av at flere av profetiene kan ha medført at ledelsen har tatt større risiko enn de burde gjort i Q42-prosjektet.

I Fædrelandsvennen skriver ledelsen, i likhet med Tegnander, at profetier skal «prøves», og at de mener derfor at de «må ha en ydmyk tilnærming til dette».

Videre åpner de for at problemene de har hatt med kongressenteret kan koke ned til dårlig timing.

«Vi kan ha gjort feil både i forståelse og timing av tiltaler når det gjelder denne reisen vi har hatt de siste årene», skriver de.

Q42 i Kristiansand sentrum eies av pinsemenigheten Filadelfia Kristiansand og sto klar i 2016. Bygget er Sørlandets største konferansesenter med 1.400 sitteplasser i hovedsalen. Dette brukes av menigheten, i tillegg til at det leies ut gjennom selskapet Kristiansand Kongressenter AS. Inneholder også blant annet restaurant, hotellrom og leilighet.

Vil ikke gå inn i debatt i media

I Fædrelandsvennen omtales profetiene som står i boka «Guidet av Gud». Der beskriver hovedpastor og daglig leder Øyvind Valvik om øyeblikket da han fikk beskjed fra Gud om å «kjøpe bygg!». Dette var i 2002. To år tidligere hadde den engelske forkynneren Rachel Hickson kommet med en annen profeti til menigheten:

«Det skal bygges et stort hus i denne by og over det hus skal det stå Jesus. Finansene skal komme. Forretningsfolk skal komme og de skal bli like viktige for å nå byen. De skal stå skulder ved skulder med pastorene og predikantene.»

I forbindelse med Bergums profeti-kritikk, spurte Vårt Land Lasse Rosten, fungerende pressekontakt i Filadelfia Kristiansand, om hvor viktig profetier har vært i å legge ut på et så stort, økonomisk krevende prosjekt som Q42 er.

Han svarte et det måtte ledelsen selv svare på ved et senere tidspunkt, og at de ikke har problemer med å snakke om saken med media. I Fædrelandsvennen avslutter de tilsvaret sitt ved å be om forståelse for at de «ikke ønsker å gå inn i en debatt på detaljer rundt dette i media».

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion