Religion

Ser det som «en kristenplikt» å gå imot vaksinekritiske predikanter

VAKSINE: – Det er religiøs maktbruk som ikke hører hjemme noe sted. Slik beskriver Ingunn E. Ulfsten kristenledere som oppfordrer folk til å droppe vaksine.

«Samtidig som det blir forkynt mot vaksinen, blir mennesker smittet og mange er blir alvorlig syke fordi de ikke er vaksinert. Det har også beklageligvis skjedd flere koronadødsfall. Dette er svært trist og bør mane til ettertanke».

Det skriver tjue kristenledere i et opprop der de tar et oppgjør med predikanter som advarer mot vaksinen. Blant dem som har signert oppropet, er Ingunn E. Ulfsten i Pinsebevegelsen

– Det er viktig at vi er tydelig på at det er vesentlig å ta vaksinen, særlig nå som det har kommet en ny bølge. Å bruke sin posisjon slik at folk blir redde og ikke vil ta vaksinen, er veldig spesielt. Det er en religiøs maktbruk som ikke hører hjemme noe sted, sier den daglige lederen.

Religiøst begrunnet

Ulfsten minner om at religiøse ledere er en autoritet for mange, og at ledere som forkynner vaksineskepsis er «feil ledere å lytte til». Hun håper oppropet kan fungere som et slags motsvar som kan påvirke noen.

Gjennom pandemien har en rekke smitteutbrudd ledet tilbake til religiøse treff, og den siste tiden har en motvilje mot vaksine også vist seg. I Vestlandsnytt onsdag gikk kommuneoverlegen i Herøy ut mot at «noen religiøse ledere aktivt påvirker personer til ikke å vaksinere seg». Tidligere denne måneden ble det kjent at halvparten av konfirmantene i Kjøllefjord var smittet etter å ha vært på leir med uvaksinert prest.

Og etter en samling på Nytt Livs Senter i Ørsta i slutten av november, testet mellom 15 og 20 personer positivt. I den forbindelse fortalte pastor Hans Reite – som tidligere har vært svært skeptisk til vaksinen – at han nå angret på å ikke ha vaksinert seg, og at «vi er en del som ikke har tatt vaksinen».

Den daglige lederen i Pinsebevegelsen synes det er påfallende at vaksiner plutselig har blitt noe flere ser på som noe negativt.

– Vaksiner har betydd mye for det norske samfunnet og bekjempelsen av blant annet polio. Jeg regner med at mange av dem som er imot denne vaksinen også har tatt barnevaksiner og vaksinerer seg ved reise til utlandet. At noe vi i så mange har har sett på som et gode, plutselig har blitt et onde, forstår jeg ikke, sier Ulfsten.

Erhard Hermansen

Pastor med drapstrusler

Preben Aavitsland, overlege i Folkehelseinstituttet (FHI), fortalte tidligere denne måneden at de er i kontakt med livsynsmiljøer for å øke vaksineringen.

Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd, forteller at FHI sist uke kalte ham inn til et møte. Tema? Vaksineskepsis i religiøse miljøer.

– Min opplevelse er at det ikke er utbredt, men de lederne som målbærer dette når likevel en ganske stor gruppe mennesker. Derfor vil jeg gjenta det vi i Norges Kristne Råd har sagt hele tiden: Ta vaksinen.

Sten Sørensen, pastor i Misjonskirken i Stavanger, fikk i høst drapstrusler etter å ha anbefalt sine tilhørere om å ta vaksinen. Han har gjentatte ganger uttrykt skepsis til vaksinemotstanden i flere kristne miljøer, og ser det som maktpåliggende å gjøre det han kan for at flest mulig tar vaksinen.

– Når vi ser at det blant annet er i noen kristne miljøer man fortsatt er skeptisk til vaksinen, så opplever jeg det rett og slett som en kristenplikt å opplyse om at vaksinen er det beste vi kan ta for å hjelpe hverandre over denne kneiken.

Sørensen beskriver det å ta vaksinen som «god gammeldags nestekjærlighet», og håper oppropet kan være et puff i riktig retning for noen.

Kjenner flere avdøde

– Politikerne og helsemyndighetene forkynner hele tiden hvor viktig det er at vi vaksinerer oss. Vi kan også være en viktig røst i samfunnet, og har et ansvar for å formidle det samme. En stor prosentandel av de innlagte er uvaksinerte, og jeg vet om flere kristne som har dødd av korona fordi de ikke har vaksinert seg, sier Sørensen.

At han har mottatt drapstrusler på sin vei, bryr ikke Sørensen seg nevneverdig om. Han mener dette er en for viktig sak til at dem som vil ham vondt skal få hindre ham.

– Hvilket liv vil de leve, om det blir isolert fra samfunnet ellers? Jeg vil be vaksinemotstandere komme ut av forskansningen sin, og heller bli en positiv del av samfunnet vårt. Nå må vi alle stå sammen.

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion