Religion

«Selvmordsmaskin» godkjent i Sveits. – Dette er uendelig trist, sier biskop

AKTIV DØDSHJELP: Dødshjelpsmaskinen «Sarco» er nylig godkjent i Sveits. Den skal sikre aktiv dødshjelp uten noen form for påvirkning fra helsevesenet. I Norge møter maskinen motstand både fra forkjempere og motstandere av aktiv dødshjelp.

– Med denne kapselen skal man slippe å gå gjennom en prosedyre med helsepersonell, og det viser etter min vurdering hvor langt det kan gå hvis man først tar selvbestemmelsen helt ut. Da er det veldig vanskelig å stoppe utviklingen, sier Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug.

Han er dypt bekymret for utviklingen en «selvmordsmaskin» representerer.

Advokat Philip Nitschke er mannen bak dødshjelpsmaskinen «Sarco», en lukket boks, hvor redusert oksygen gjør pasienten bevisstløs i løpet av et minutt for så å avslutte pasientens liv. Han håper den kan brukes i eutanasiklinikker allerede til neste år.

– Det å bruke en maskin som gir personen absolutt kontroll har vært en langvarig interesse for meg, sier han i en presentasjonsvideo.

I Sveits finnes det tre klinikker som utfører eutanasi: Dignitas, Exit og Lifecircle. Grunnleggeren av Exit, Philip Nitschke, har utviklet den 3D-printede eutanasimaskinen Sarco. Produksjonen av Sarco er nå blitt lovlig og godkjent i Sveits. Det skriver BBC.

Nitschke håper den blir tilgjengelig på Exits klinikker til neste år.

Dette er uendelig trist. Her skal et menneske dø i ytterste ensomhet og bokstavelig talt kapsle seg selv inne fra verden og dø alene.

– Den strider med folks ønsker

Olav Weyergang-Nielsen er styreleder i Foreningen for Retten til en verdig død. Han er kjent med maskinen, og skjønner den vekker oppsikt i manges øyne.

– Jeg ser at noen ønsker den ved at den fungerer smertefritt og enkelt, samt at den er sikker i bruk. Likevel ønsker jeg ikke at man åpner for fritt bruk av en sånn maskin.

?

Foreningen fremmer aktiv dødshjelp, men har enda ikke drøftet denne metoden. Styrelederen antar at styret ikke vil være åpne for fri bruk av maskinen. Han ser det heller som sannsynlig at maskinen strider mot det folk ønsker.

– Å kunne dø på en rolig og god måte med sine nærmeste helt inntil, gjerne ved å holde en i hånden, er et ønske som ligger sterkt hos mange. Det får man ikke gjort i en kapsel, sier han til Vårt Land.

Mener det viser hvor langt det kan gå

– Dette er uendelig trist. Her skal et menneske dø i ytterste ensomhet og bokstavelig talt kapsle seg selv inne fra verden og dø alene.

Det sier biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug og fortsetter:

– Men det er på en måte den helt konsekvente videreføringen av argumentasjonen for eutanasi, hvor hovedpoenget er selvbestemmelse. Den absolutte selvbestemmelse ender i ensomhet.

Han utdyper at man i Sveits ellers er henvist til en klinikk med medisinsk personell hvor man i prinsippet forsikrer seg om at de som ønsker assistert selvmord ikke er psykisk syke mennesker, og der man kan ha sine nærmeste rundt seg.

– Men alt slikt faller bort i dette tilfellet, sier Nordhaug.

Biskop i Bjørgvin Halvor Nordhaug

– Tror du slik ny teknologi i andre land kan bringe debatten nærmere Norge?

– Ja, det tror jeg nok, men det er neppe veldig mange som ønsker å ta i bruk en slik teknologi.

Ønsker å spre ideen ut i verden

Exit sin hjemmeside er maskinen godt illustrert i flere videoer. Nitschke forteller han er tilfreds med å ha skapt maskinen og at han ønsker å gjøre den tilgjengelig. Han ser på det som et hinder i Sveits når personen må dra til legen for å få avklart om personen kvalifiseres til å motta legemiddelet. Med «Sarco» vil det ikke være nødvendig med en lege tilstede. Det er fordelen, mener han.

Philip Nitschke, Sarco-gründer

Maskinen produseres ved hjelp av en 3D-printer. Det mener Nitschke gjør det mulig å spre maskinen raskt ut i verden.

– Jeg trenger ikke vite grunnen til hvorfor personen vil dø. Du bestemmer selv når tiden er inne for å dø. Det respekterer jeg, og gir derfor muligheten til at det kan skje, sier han i en video.

---

Aktiv dødshjelp

  • Tillatt i land som blant annet Belgia, Nederland, Luxembourg, Spania og Canada. I Sveits og en rekke stater i USA benyttes bare assistert livsavslutning. Aktiv dødshjelp er ikke lov i Norge
  • Det finnes to former for aktiv dødshjelp:
  • Eutanasi: legen gir pasienten en dødbringende injeksjon
  • Assistert livsavslutning: pasienten får resept på en dødbringende dose medisin som vedkommende inntar selv
  • Aktiv dødshjelp var sist en sak på Kirkemøtet i 1998. Da ble det enstemmig avvist.

---

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug mener slike uttalelser betyr at mennesker som ønsker å dø skal være helt overlatt til seg selv. Han legger også til at det er en forskjell mellom bruk av en «selvmordsmaskin» og selvmord for eksempel i form av en tablettoverdose.

– Tabletter skal fremme helse, mens dette er et apparat som kun skal brukes for å ta eget liv. Det er noe helt nytt, og det er interessant å se om det blir tillatt eller ikke. Hvis det også er så enkelt å produsere, så spørs det om det lar seg stoppe.

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion