Religion

Toppe: – Må være forsiktige med å fatte vedtak som griper inn i tros- og livssynsfriheten

KORONA: Mandag møtte den nye tros- og livssynsministeren representanter fra tros- og livssynssamfunn. Hun lover dem tettere dialog om smittevernsrestriksjoner i tiden framover.

– Hovedbudskapet fra tros- og livssynssamfunnene er at vi bør ha smitteverntiltak og avstandsbegrensninger, men at kirkene må ikke stenges under en pandemi, og det tar vi med oss, sier tros- og livssynsminister Kjersti Toppe (Sp).

Mandag inviterte hun representanter fra en rekke tros- og livssynssamfunn til møte. Hensikten med møtet var å opprette en tettere dialog i den videre håndteringen av koronapandemien, samt lytte til deres erfaringer om restriksjonene som ble pålagt dem under smitteperioden som har vært.

Tros- og livssynssamfunn har kritisert myndighetene for å ha pålagt dem inngripende smittevernrestriksjoner under koronapandemien. Det har gått på religionsfriheten løs, blir det fastslått i en fersk rapport fra advokatfirmaet Wiersholm.

Rapporten er bestilt av blant andre Samarbeidsrådet for tros og livssynssamfunn (STL), Norges Kristne Råd (NKR) og Den norske kirke (DNK), og ble offentliggjort forrige uke.

– Budskapet som blir presentert i rapporten er alvorlig. At tros- og livssynssamfunnene mener at myndighetene ikke tok hensyn til religionsfriheten i den forrige smitteperioden, samt delvis opplevde mistillit fra myndighetene, var foranledningen til at jeg tok initiativ til dette møtet, forteller Toppe.

Strengere tiltak

Mandag ettermiddag har Helsedirektoratet levert sine anbefalinger om nye, strengere tiltak til regjeringen. Det opplyser assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til TV 2 mandag ettermiddag, melder NTB.

– Hva vil du gjøre for å forhindre at kirker blir stengt i den videre håndteringen av pandemien?

– Jeg mener at vi må være forsiktige med å fatte vedtak nå som griper inn i tros- og livssynsfriheten og i tros- og livssynssamfunnenes muligheter til å samles. Det kommer jeg til å vektlegge som tros- og livssynsminister, i regjeringens arbeid med pandemien, sier Toppe.

Dette er ikke bare på grunn av tros- og livssynsfriheten i seg selv, påpeker hun.

– Men også for å unngå unødige negative konsekvenser av pandemien for folkehelsen og det enkelte menneske.

Ingen ny kirkebenk-debatt

Rapporten fra advokatfirmaet Wiersholm har spesielt tatt for seg forskjellsbehandlingen mellom steder som hadde såkalte «fastmonterte seter» eller for eksempel kirkebenker, som ikke ble regnet som dette, skrev Vårt Land da den ble presentert under et frokostmøte forrige uke.

I rapporten står det at det er usikkert om, og i hvilken grad myndighetene har tatt hensyn til religionsfriheten når de lagde disse reglene.

Blant annet blir det trukket frem at arrangementer med et særlig rettslig vern, slik som religiøse arrangement, kom svært dårlig ut sammenliknet med enkelte andre arrangementer.

Det gjorde at for eksempel kinoer i perioder kunne ha det mangedoblet antall besøkende, sammenlignet med en kirke med kirkebenker.

Noen ny kirkebenk-debatt blir det ikke med Toppe som tros- og livssynsminister, forsikrer hun.

– Debatten om denne ordningen har vist at «faste tilviste plasser» er en mye bedre måte å løse dette på, sier hun.

– Må ikke låse døra til gudshusene

Tros- og livssynsministeren forteller at hun framover vil forsøke å imøtekomme tros- og livssynssamfunnenes ønske om å bli varslet så tidlig som mulig om koronarestriksjoner, men at det kan bli utfordrende dersom tiltak må innføres raskt.

På mandagens møte deltok representanter fra Den norske kirke Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Norges Kristne Råd, og Muslimsk Dialognettverk. I tillegg var også statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- omsorgsdepartementet til stede.

Direktør i Kirkerådet, Ingrid Vad Nilsen, representerte Den norske kirke under møtet. Hun oppsummerer deres utfordring til tros- og livssynsministeren slik:

– Kirken vil håndtere eventuelle nye og nødvendige restriksjoner, men myndighetene må ikke låse døra til gudshusene. Myndighetene må også unngå en strengere regulering av tros- og livssynssamfunn enn kulturlivet og butikker, sier Vad Nilsen.

Hun legger til at de opplever at statsråden ønsket en tett og god dialog om dette, og at hun hadde forståelse for deres innspill.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion