Religion

Høie avviser mistillit til Den norske kirke under korona

KORONA: Den norske kirke sier de opplevde mistillit fra myndighetene under korona. Det avviser Bent Høie, som er tydelig på at hele Tros- og livssyns-Norge var viktige allierte.

– Jeg opplevde tett og god kontakt med DNK under hele pandemien. De la ikke skjul på hvor utfordrende reglene var, men snudde seg allikevel rundt for å kunne opprettholde religiøse aktiviteter som ivaretok smittevernreglene.

Det sier tidligere helseminister Bent Høie (H) til Vårt Land. Han er blitt forelagt kritikken som kom fra Den norske kirke (DNK), under fremleggingen av en rapport om religionsfriheten under korona.

– Det er ikke en overdrivelse å si at vi opplevde mistillit fremfor å bli sett på som en alliert i kampen mot smitten i denne pandemien, sa Emil Engeset, nestleder i kommunikasjonsavdelingen i Kirkerådet i DNK, under en panelsamtale tirsdag.

Høie, som nylig tiltrådte som statsforvalter i Rogaland, har et annet syn på saken.

– Jeg opplevde både DNK, men også den katolske kirke i Norge, de muslimske menighetene, og andre tros- og livssynsorganisasjoner som viktige allierte under pandemien. Både for å ivareta smittevernråd og regler, men også for å nå frem med viktige budskap fra myndighetene under en internasjonal helsekrise.

– Religiøse arrangement kom dårlig ut

Rapporten som ble lagt fram var en juridisk utredning for å se om koronarestriksjonen har ført til brudd på tros- og religionsfriheten, gjort på bestilling av en rekke tros- og livssynssamfunn.

senioradvokat Erlend A. Methi i advokatfirmaet Wiersholm

– Vi slår fast at det er inngrep i religionsfriheten. Det er ganske åpenbart. Det er i kjernen i religionsfriheten å utøve sin tro i fellesskap med andre og besøke sitt gudshus. Man kan nok si at det er et stort inngrep, sa senioradvokat Erlend A. Methi i advokatfirmaet Wiersholm som stod bak utredningen.

Om begrensningene var innenfor loven er fortsatt uvisst. Det kommer blant annet an på om begrensningene kan regnes som nødvendige og forholdsmessige.

I rapporten stiller man særlig spørsmål ved om dette er tilfelle for reglene om «fastmonterte seter», som gjorde at arrangementer med et særlig rettslig vern, slik som religiøse arrangement, ifølge rapporten «kom svært dårlig ut sammenliknet med enkelte andre arrangementer».

Det gjorde at for eksempel kinoer i perioder kunne ha det mangedoblet antall besøkende, sammenlignet med en kirke med kirkebenker.

Emil Engeset, nestleder i kommunikasjonsavdelingen i Kirkerådet i Den norske kirke (DNK)

– Benyttet ikke mulighet

Selv om Den norske kirke og regjeringen ser ut til å ha ulike opplevelser av samarbeidet under pandemien, vil Emil Engeset takke Bent Høie for at dialogen ble bedre mot slutten av fjoråret.

Likevel mener han en tillitsfull dialog på et tidligere tidspunkt blant annet kunne gjort at man unngikk regelen om fastmonterte seter.

– Det tok fire måneder før reglene om fastmonterte seter ble erstattet av regler som ikke la strengere begrensninger på religiøse arrangementer enn kinoer og teaterforestillinger.

– Høie omtaler tros- og livssynssamfunn som viktige allierte under pandemien. Har dere undervurdert myndighetenes syn på trossamfunns rolle i denne tiden?

– For kirken handler det å være alliert ikke bare om å følge anbefalinger og regler, men også å kunne åpne noen rom når alt annet er stengt ned. Den muligheten burde myndighetene benyttet seg av i større grad, sier Engset.

– Glemte ikke religionsfriheten

Tittelen på arrangementet der rapporten ble lagt frem var «Glemte myndighetene religions- og livssynsfriheten under korona?».

Det mener Høie de ikke gjorde. Han henviser til god kontakt med Den norske kirke, og at de opprettholdt religiøse aktiviteter som ivaretok smittevernreglene og fortsetter:

– Jeg mener derfor at religions- og livssynsfriheten ikke var glemt under pandemien. Målet for alle tiltakene var å beskytte sårbares mennesker liv og helse. En målsetting som jeg opplevde hele tiden at vi delte, skriver Høie.

Det er Engset enig i.

– Kirkens rolle i krise er å verne om liv og helse. I en pandemi handler det både om å følge smittevernregler og å ivareta mennesker som trenger håp, trøst og tro.

Engset sier at DNK ønsker et tett og nært samarbeid med myndighetene for å legge til rette for begge deler.

Les mer om mer disse temaene:

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion