Religion

Innstilt som ny generalsekretær i Misjonskirken Norge – kan bli første kvinne i rollen

MISJONSKIRKEN: Hovedstyret har vedtatt enstemmig å innstille Siri Iversen som kandidat til ny generalsekretær i Misjonskirken Norge. – Jeg håper vi kan være med på å gjøre mennesket mer nysgjerrig på Jesus, sier hun.

Til våren vil generalforsamlingen i Misjonskirken Norge (MKN) avgjøre hvem som blir ny generalsekretær. På fredag vedtok et enstemmig hovedstyre å innstille Siri Iversen til rollen.

Iversen har takket ja til å være kandidat. Hun er opprømt og deler til Vårt Land at hun kjenner mange følelser på en gang.

– Mest av alt er det en stor ære, hvor jeg er kjempestolt og ydmyk. Det er så mange fine folk som jeg er så glad i Misjonskirken. Som et medlem i menigheten sa: «Det er fint at vi kan ha fred i hjertet og sommerfugler i magen på en gang», sier hun.

Dersom Iversen overtar som generalsekretær etter Øyvind Haraldseid, blir hun den første kvinnelige generalsekretæren i Misjonskirken Norge sin historie.

«Vil bidra til å sette fart»

Det var et innstillingsutvalg utnevnt av hovedstyret som fremmet Iversen som kandidat. Innstillingen har deretter blitt godkjent av hovedstyret.

Det samstemte utvalget uttrykker blant annet at «Siri Iversen utstråler en stolthet over Misjonskirken Norge, vår historie og våre verdier» og at «hun vil bidra til å sette fart, slik hovedstyret har gitt uttrykk for er ønsket inn i en ny strategiperiode». (Les hele begrunnelsen nederst i artikkelen).

Hovudstyreleiar i Misjonskirken Norge, Rita Nottveit

Generalsekretærrollen er en tidsbegrenset stilling på seks år, men kan deretter bli gjenvalgt for fire år om gangen. Øyvind Haraldseid ble generalsekretær for MKN i 2012, og fikk fornyet fire nye år i 2018. Til neste år går denne perioden ut, og hovedstyret har valgt å ikke be Haraldseid om å fortsette i ytterligere fire år.

Hovedstyreleder Rita Nottveit har tidligere sagt at «hovedårsaken til at vi nå leter etter arvtakeren hans er at neste år begynner en åtte år lang strategiperiode for organisasjonen.»

Siri Iversen ser på den nye strategiperioden som «spenstig». Hun forteller at den vil være tredelt med vekt på «tro, sende og plante».

– Strategien er foroverlent, og det må vi være. Mennesket skal få lov å tro og fokus på at den enkelte skal se seg selv som sendt. Vi skal plante nye kirker og fellesskap, sier Iversen.

---

Misjonskirken Norge

  • Frivillig organisasjon og kristent trossamfunn stiftet i 1884
  • Frem til 2016 het de Det Norske Misjonsforbund
  • Kaller seg en menighetsbevegelse med fokus på misjon og lokalt menighetsarbeid
  • Har om lag 11 500 medlemmer (utgangen av 2019)
  • Misjonskirken Norge er medlem av Norges Kristne Råd, og er tilsluttet International Federation of Free Evangelical Churches (IFFEC), en sammenslutning av evangelikale kirker over hele verden.

Kilder: Kirkesamfunn i Norge, innføring i kirkekunnskap og mknu.no

---

Hele livet i MKN

Siri Iversen er i dag 47 år og pastor i Flekkerøy misjonskirke. Hun har hele sin yrkesaktive karriere i Misjonskirken Norge og kjenner en sterk tilhørighet til kirkesamfunnet. Hun har også vokst opp i en misjonærfamilie og tilhørt kirkesamfunnet hele livet.

– Misjonslivet har jeg levd tett på og kjent under huden. Det er så mange hendelser knyttet til mine gudsmøter i misjonærbarnstilværelsen, sier hun.

Da Iversen var 21 år, var hun allerede ferdig med tre år på Ansgar høyskole. Da begynte hun som pastor med en 24 år gammel venninne, i den nystartede misjonskirken på Holmlia i Oslo.

– Hun var 24 og jeg var 21 år. Sammenlagt var vi 44 år. Det var jo helt galskap. Vi fikk tillit og frihet, og det var ingen sleivete kommentarer om oss. Selv om det ikke alltid har vært enkelt, har vi hatt det godt, sier hun.

Portrett av Øyvind Haraldseid, general sekretær i misjonskyrkja. Bilder tatt ved Drammen togstasjon.

Tett opp til sin nådegave

Iversen har til sammen tilbrakt 25 år som pastor, lærer og forkynner. Det har gitt henne mange møter med mennesker, som hun håper gjør henne til en godt rustet kandidat til rollen som generalsekretær. I tillegg mener hun erfaringen hennes som mor, og noen møter med veggen, er viktige erfaringer.

– Jeg har tre barn. Da blir man automatisk ydmyk. Jeg håper summen av mine erfaringer har gjort at jeg har blitt rusta til dette. Jeg er ung nok og gammel nok. Ung med livskraft og gammel nok til å ha litt erfaring, sier hun.

Iversen har særlig ett ønske for den fremtidige Misjonskirken Norge.

– Jeg håper vi kan være med på å gjøre mennesket mer nysgjerrig på Jesus.

«Brenner for å nå nye mennesker»

Innstillingsutvalget gir følgende begrunnelse for hvorfor Iversen bør bli generalsekretær:

Siri Iversen utstråler en stolthet over Misjonskirken Norge, vår historie og våre verdier. Hun identifiserer seg tydelig med vår nye strategi og brenner for å nå nye mennesker. Hun evner å se og inspirere mennesker rundt seg, og hun møter dem som tenker og mener annerledes enn seg, med åpne armer.

Siri er en ettertraktet forkynner i hele kirkelandskapet i Norge og hun er en god ambassadør for Misjonskirken Norge. Hun viser engasjement og forståelse for oppgaver og ansvar omtalt i arbeidsbeskrivelse for generalsekretær. Hun vil være en leder som beskrevet i Romerbrevet 12, 9: «Den som er satt til å lede, skal gjøre det med iver.». Hun vil bidra til å sette fart, slik hovedstyret har gitt uttrykk for er ønsket inn i en ny strategiperiode.

---

Om prosessen

  • Innstillingsutvalget startet med 26 kandidater hvor 10 var kvinner og 16 var menn
  • 17 foreslått av menigheter eller enkeltpersoner
  • 2 søkere (hvorav en senere trakk sin søknad)
  • 4 fremmet av Innstillingsutvalget
  • 3 kandidater jobbet frem av rekrutteringspartner Hamnøy (ingen av de tre ønsket å bli en del av prosessen)

Kilde: mknu.no

---

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Mer fra: Religion