I disse dager er Kirkemøtet, Den norske kirkes øverste styrende organ, samlet i Trondheim. Fortsatt gjenstår store avgjørelser for de 116 stemmeberettigede, før møtet avsluttes på tirsdag.
Innimellom diskusjoner og avstemminger, tar kirkepolitikerne forskjellige grep for å få det som er av dødtid til å gå: På iPad-skjermer lyser Candy Crush og artikler fra VL.no, mens lyden av strikkepinner blander seg med kaffeslurping og knatrende godteripapir.

En rustrød genser har fått både kropp og ermer de siste dagene, og det gjenstår bare litt av halsen før plagget kan trekkes over noens hode. Utenfor salen foregår et mini-trylleshow.
Tok eksamensredning til Kirkemøtet
– Jeg har sjonglert aller mest når jeg har lest til eksamen, sier Markus Westermoen fra Agder og Telemark bispedømmeråd midt i en intrikat vind av gul, rød, grønn og blå.
– Så hvor god man er til å sjonglere henger sammen med hvor mange eksamener man har hatt, sier representanten og ler.

– Og du sjonglerer med fire baller?
– Ja. Det kommer på eksamen nummer tredve, eller noe sånn.
Westermoen kan nesten se sitt gamle studiested, NTNU, fra hotellet Kirkemøtet foregår på. For å få en pause i dagene på lesesalen, begravd i bøker om fysikalsk elektronikk, dro Westermoen frem de fargerike sjongleringsballene.
[ Sammenlikner to taler om misjon med 100 års mellomrom: – Viser Norges forandring ]
Fikk biskopen til å sjonglere
Trylletriksene han lærte på bibelskolen kommer fortsatt godt med, spesielt som søndagsskolelærer. I pausene på Kirkemøtet kan man skimte Westermoen vifte med røde kluter, penger eller baller.
– Det å sjonglere er en god avkobling – og sosialt. Veldig mange kan sjonglere, og veldig mange har lyst til å vise det.
– Biskopen i Oslo viste at hun behersket tre baller. Det var veldig gøy å se, hun ble nærmest som en jente igjen, forteller Westermoen.

---
Kirkemøtet
- Kirkemøtet er det øverste demokratiske organet i Den norske kirke, og møtes en gang i året.
- 116 medlemmer befinner seg i år i Trondheim 11.–16. november.
- Kirkemøtet skulle vært i april, men ble utsatt til november på grunn av pandemien.
- Rekordmange 27 saker står på sakslista i 2021. I tillegg ble tre saker behandlet på fjernmøte i mars.
- Årets kirkemøtet skal blant annet ta for seg rekrutteringsstrategi, kirkelig kulturarv, regler om kirkevalg og strategi for hele Den norske kirke.
---
Hemmelig gave
Et stykke bak i den store salen, midt i et plenumsmøte, høres krasse knaskelyder. En rød pakke med det nostalgiske kristenleir-godteriet «Knott» kommer til syne.
Noen rader foran ligger nåler, fargerike tråder og stoff på Nidaros-delegat Alex Ramstad Døsviks plass.
– Man må jo holde seg litt opptatt for å klare å holde konsentrasjonen oppe.

– Jeg har drevet med brodering i kanskje fem år, sier hen.
Denne gangen er det «verdens fineste bygg» som står for tur, ifølge Ramstad Døsvik: Nidarosdomen.
– Hvis jeg kunne brodert like mye hele tiden som jeg får gjort på Kirkemøtet, hadde det blitt en del, sier kirkepolitikeren og ler.
– Med dette prosjektet tror jeg at jeg kommer halvveis.
– Hva skal det bli?
– Det skal rammes inn og gis i gave.
– Hvem skal få den?
– Det hadde vært dumt å si i Vårt Land.

Lar talerstolen være talerstol
På Kirkemøtet er det nokså mye alvor, forteller sjongløren Markus Westermoen fra Agder og Telemark bispedømme.
– Da er det fint med slike avbrekk. Nå skal jeg i komité om konfirmasjonstidens gudstjenester. Da er det fint å koble av med sjongleringen i pausene.

På forrige Kirkemøte prøvde den konstituerte bispedømmerådslederen et trylletriks fra talerstolen. Det var det få som fikk med se.
– Så akkurat talerstolen tror jeg skal få beholde sitt alvor. Men i kaffepausene, da kan det komme trylletriks, sier Westermoen.