Vil styrke muslimske kvinners rett til religiøs skilsmisse

ISLAM: Flere muslimske kvinner opplever ikke samme tilgang som menn til å få godkjent religiøs skilsmisse. – Et alvorlig problem, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap),

Arbeids- og sosialminister Hadia Tajik (Ap)Foto: Javad Parsa / NTB / NPK
LIKESTILLING: Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) tar til orde for å styrke muslimske kvinners rett til religiøs skilsmisse. – I noen sammenhenger kan det bety at trossamfunn nektes tilskudd ved å bryte norsk lov. Det kan heller ikke utelukkes at det å ikke respektere skilsmisseregler i noen sammenhenger innebærer at en har medvirket til tvang overfor kvinner som ønsker å leve frie liv. Det kan også bety straffansvar, sier hun.
Publisert Sist oppdatert

– Det er et alvorlig problem at kvinner som er sivilrettslig skilt fortsatt kan anses som gift blant enkelte muslimer. Å forebygge negativ sosial kontroll og æresrelatert vold handler om å ivareta grunnleggende rettigheter, sikre frihet og likestilling for alle og bekjempe vold og overgrep, skriver arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) i en e-post til Vårt Land.

Muslimske kvinner har fremdeles ikke samme tilgang på religiøs skilsmisse som menn, fortalte samfunnsdebattantene Rania Jalal Al-Nahi og Laial Ayoub i et intervju med Vårt Land 10. november. De mener FNs kvinnekonvensjon forplikter Norge å hindre at kvinner diskrimineres når ekteskapet avsluttes.

Bilder av Laial Ayoub og Rania Jalal Al-Nahi ved TF (Oslo).
MENNESKERETTIGHETER: I det store bildet handler kampen for en likestilt skilsmisse mellom kjønnene om hva som veier tyngst i Norge: religionsfriheten eller menneskerettighetene, mener Rania Al-Nahi og Laial Ayoub (t.h). De sikter til FNs kvinnekonvensjon hvor Norge er forpliktet til å hindre at kvinner diskrimineres når ekteskapet avsluttes.

Kan nektes statsstøtte

Dersom rettsgyldige skilsmisser ikke respekteres av tros- og livssynssamfunn, kan det få konsekvenser, understreker Tajik.

– I noen sammenhenger kan det bety at de nektes tilskudd. Det kan heller ikke utelukkes at det å ikke respektere skilsmisseregler i noen sammenhenger innebærer at en har medvirket til tvang overfor kvinner som ønsker å leve frie liv. Det kan også bety straffansvar.

Justisdepartementet viser til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) når det gjelder å behandle saker som angår negativ sosial kontroll. Her har de et kompetanseteam som jobber tverrfaglig og nasjonalt med blant annet religiøs skilsmisse. Den kalles for Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll (KT).

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir)

  • Bufdir ligger under Barne- og familiedepartementet (BFD), og er et fagorgan på områdene barnevern, barn, ungdom og oppvekst, adopsjon, familievern, likestilling og ikke-diskriminering og vold og overgrep i nære relasjoner
  • Bufdir styrer Bufetat, som skal gi barn, unge og familier som trenger det, tiltak med høy og riktig kvalitet i hele landet
  • Har et tverrfaglig og nasjonalt kompetanseteam som arbeider mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll, herunder retten til religiøs skilsmisse

Kilde: Bufdir

– Straffeloven kom ikke til full anvendelse

På oppdrag fra Bufdir skrev Anja Bredal og Tone Linn Wærstad i 2014 rapporten «Gift, men ugift», som konkret handler om utenomrettslige religiøse vigsler i Norge. Her var hensikten blant annet å kartlegge omfanget av fenomenet religiøs skilsmisse. I Norge er praksisen ulovlig, men likevel skjer den, sier de.

– Kartleggingen som ble gjort viste imidlertid at religiøse vigsler forekommer, og tillegges vekt i religiøse miljøer, til tross for at de ikke regnes som gyldige i Norge, sier avdelingsdirektør i Bufdir Tove Bruusgaard.

?
GODT KJENT: Avdelingsdirektør i Bufdir Tove Bruusgaard forteller at Bufdir er kjent med utfordringen det er når familie og miljøer ikke godtar skilsmisse etter norsk rett, men krever at ekteskapet skal oppheves religiøst. Her må økt kompetanse til blant kvinnelige muslimer, sier hun.

Å tvinge noen til å inngå ekteskap er forbudt og kan straffes med fengsel på inntil seks år, ifølge straffelovens paragraf om tvangsekteskap. Det har imidlertid vært flere tilfeller der religiøse ekteskap inngått ved tvang ikke har blitt rammet av denne paragrafen, fordi disse ekteskapene ikke har blitt regnet som rettsgyldige.

– Erfaring har vist at straffelovens bestemmelse om tvangsekteskap ikke har kommet til full anvendelse når det gjelder utenomrettslige religiøse ekteskap, sier Bruusgaard.

– Vi er kjent med utfordringene

– Kompetanseteamet er kjent med utfordringen det er når familie og miljøer ikke godtar skilsmisse etter norsk rett, men krever at ekteskapet skal oppheves religiøst. Kompetanseteamet kjenner også til tilfeller der skilsmisse etter norsk rett ikke godkjennes i opprinnelseslandet til personen som ønsker å skilles, sier Bruusgaard.

Kompetanseteamet veileder familier, ektefeller og noen ganger miljøer rundt familien, forteller hun. De erfarer at det er vanskelig å oppløse ekteskap gjennom deres veiledning.

– I noen av disse sakene kan det være behov for sikkerhetstiltak fra politiet, beskyttelse på krisesenter eller plass i det nasjonale bo- og støttetilbud for personer som utsettes for negativ sosial kontroll, sier Bruusgaard.

Bilder av Laial Ayoub og Rania Jalal Al-Nahi ved TF (Oslo).
LIKESTILLING: Rania Jalal Al-Nahi er nestleder på Hikmah-huset og tar master i teologi på Universitetet i Oslo. Hun har selv vært gjennom en krevende religiøs skilsmisse og snakker med muslimske kvinner over hele landet som sliter med å komme seg ut av ekteskapet.

Ett av fire hovedmål i Hurdalsplattformen

– Det har vært en rekke handlingsplaner på feltet, og den nye regjeringen har store ambisjoner om å øke kvinners frihet. Å bekjempe negativ sosial kontroll er ett av fire hovedmål i Hurdalsplattformen for integreringsarbeidet, påpeker Hadia Tajik.

Hun understreker at regjeringen vil jobbe for sterke kompetansemiljøer på æresvold og sosial kontroll i politidistriktene. Videre mener hun de ordinære hjelpetjenestene skal ha bedre forutsetninger for å fange dette opp.

– Regjeringen vil også fremme forslag om endringer i straffeloven for å styrke den enkeltes rettsvern. I tillegg vil vi samarbeide med tros- og livssynssamfunn om å styrke integreringen, bedre likestillingen og øke kunnskapen om norsk lov i livssynsfeltet, sier Hadia Tajik.

Bufdir opplever at kvinner i mindre grad er kjent med retten til skilsmisse.

– Det er også viktig at skilsmisse etter norsk lov oppleves som tilstrekkelig for de som ønsker å bryte ut av ekteskapet. Her kan økt kunnskap om skilsmisse etter norsk lov til kvinner og menn i trossamfunn muligens være et aktuelt tiltak, sier Tove Bruusgaard.