Religion

Kirke stengt etter innbrudd og omfattende hærverk

GRIMSTAD: Ifølge politiet er det gjort omfattende skadeverk på kirkerommet i Fjære kirke i Grimstad. Gjenstander som er flere hundre år gamle skal være ødelagt. Politiet har opprettet sak, og en mann er pågrepet.

Meldingen om innbruddet og skadeverket kom i 10-tiden fredag. En eller flere uvedkommende har brutt seg inn, trolig gjennom et vindu. Politiet sendte krimteknikere til stedet, som holdt på med åstedsundersøkelser i rundt 12 timer, helt til etter klokken 22 fredag kveld.

– Det er betydelig skadeverk innendørs i kirken, opplyser operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane i Agder politidistrikt til Vårt Land.

Fredag kveld pågrep politiet en mann i alderen 40-50 år, som er kjent for politiet fra før. Han er siktet for grovt skadeverk i saken.

Politiet har ikke slått fast når innbruddet fant sted, men det skal ha skjedd en gang mellom klokken 21.00 torsdag kveld og klokken 10 fredag morgen.

Politiet har opprettet sak på forholdet. Riksantikvaren blir informert. Fjære kirke ble bygget rundt år 1150, i middelalderen. Bygget er fredet, fordi det er satt opp før 1650.

– Forferdelig trist

Fædrelandsvennen skriver at gjenstander fra helt tilbake til 1200-tallet skal være ødelagt, men at det er usikkert om noe er stjålet.

– Dette er bare forferdelig trist. Fjære kirke er en utrolig fin kirke fra 1100-tallet som virkelig er en skatt. Det er en av de fineste kirkene i Agder og Telemark, sier biskop Stein Reinertsen i Agder og Telemark bispedømme til Vårt Land.

Han forteller om en levende menighet, hvor den ærverdige gamle kirken brukes til gudstjenester, begravelser og vielser.

– Alle kirker har stor betydning, men denne kirken har veldig lange bånd tilbake i tiden. Du finner den i Henrik Ibsens dikt om Terje Viken, omtalt av Ibsen fra hans tid i Grimstad.

Sjokk og fortvilelse

Menigheten i Fjære sier de har mottatt meldingen med sjokk, fortvilelse og sorg.

– Dette er en middelalderkirke som lokalbefolkningen er svært glad i. Vi er i sjokk over at noen kan gjøre noe sånt og håper at de som står bak selv vil stå fram. Krimteknikere har sikret bevis som vi tror kan knyttes til gjerningspersonen eller gjerningspersonene, sier kirkeverge i Grimstad, Alexander Paul, i en pressemelding fra Grimstad kirkelige fellesråd.

Det er ingen skader på selve kirken, ifølge fellesrådet.

– Det er gjort omfattende skade på inventar, men vi har ikke full oversikt ennå, sier Paul.

Han skal til kirken lørdag for å undersøke skadeomfanget.

Det er usikkert hvor lenge kirken må holde stengt, skriver menigheten på Facebook. Grimstad-kirken er en langkirke bygget i stein, med plass til 450 personer.

Med sjokk, fortvilelse og sorg har vi funnet kirken vår utsatt for omfattende skadeverk. Det er usikkert hvor lenge...

Posted by Fjære menighet on Friday, October 29, 2021

Rystet ordfører

Ordfører i Grimstad, Beate Skretting, sier til Fædrelandsvennen at hun er rystet over det som har skjedd.

– Dette er helt forferdelig. Man har ikke full oversikt over skadene i kirka, men det kommer tydelig fram at dette er omfattende og alvorlig. Det er mange uerstattelige gjenstander i en så gammel kirke. Kirken er ikke bare viktig for byen, men for hele, sier Skretting til avisa.

Andre hendelse på kort tid

Det er bare få uker siden en kirke i Grimstad ble rammet av skadeverk sist. Natt til torsdag 7. oktober brøt uvedkommende seg inn i Grimstad kirke, tente på i kjelleren, og vandaliserte prestekapper. Trådløst lydustyr, mikrofoner og en iPad ble også stjålet fra kirkerommet.

– Hadde denne brannstiftelsen fått utvikle seg, kunne vi ha risikert at hele kirken hadde brent ned. Det er ikke brannslukningsanlegg i Grimstad kirke, siden bygget er fra 1881, opplyste kirkeverge Alexander Paul i etterkant.


Les mer om mer disse temaene:

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion