Religion

Märtha Louise kaster seg på kvinneprest-debatten: – Respektløst

MOTSTAND: At Møre bispedømme nylig har ansatt en prest som ikke vil holde gudstjeneste med kvinner, vekker reaksjoner. Nå tar prinsessen kvinnelige prester i forsvar.

Den nye soknepresten i bygda Ørskog i Ålesund kommune mener at kvinner ikke kan være prester. Likevel har Den norske kirkes biskop i Møre, Ingeborg Midttømme, ønsket ham velkommen til prestetjeneste, meldte Bygdebladet og Sunnmørsposten forrige uke.

Bispemøtet slo for ett år siden fast at det ikke finnes noen rett for prester med dette teologiske synet til å få unntak fra å jobbe med kvinnelige prester.

At Vidar Nes Mygland likevel er ansatt i et firemåneders vikariat som sokneprest har blant annet Presteforeningen reagert på.

Det gjør også prinsesse Märtha Louise.

– Diskriminering

En av prestene i bispedømmet tok forrige uke til motmæle i et innlegg i Sunnmørsposten. Sokneprest Margit Lovise Holte inviterte den nye presten til alterringen sammen med henne.

Nå får hun støtte fra rojalt hold.

«Respektløshet» kaller prinsesse Märtha Louise mannlige presters motvilje mot liturgisk fellesskap med kvinner.

– Diskriminering er virkelig aldri svaret, skriver prinsesse Märtha Louise i et innlegg på Facebook.

Hun har lest Holtes leserinnlegg, og synes det er trist at debatten om kvinnelige prester fortsatt pågår i 2021:

– Jeg elsker at du er «den større personen», og inviterer ham til å dele altere med deg på gudstjeneste. Dessverre kan det være at han ikke tar imot tilbudet ditt, skriver Märtha Louise.

– Lang vei å gå

Märtha Louise mener at den nytilsatte sokneprestens handlinger er uhørte – spesielt sett i lys av Bispemøtets klare tale i fjor.

– At det fremdeles finnes menn som har frimodighet til å ytre motstand mot kvinnelige prester, og at de fremdeles har mulighet til å avvise samarbeid med sine kvinnelige kolleger, minner oss om at vi fortsatt har en lang vei å gå før kvinner blir respektert på samme vilkår som menn, skriver prinsessen.

Hun gir sin fulle støtte til sokneprest Margit Lovise Holte:

– Det er vi kvinner som må stå opp for oss selv – som må kjenne vår verdi og kreve likhet. Hvem andre kommer til å gjøre det? avslutter hun.

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion