Religion

– The Send er «mainstream evangelisk kristendom»

THE SEND: Misjonsarrangementet The Send har fått kritikk for å ha usunne koblinger til kontroversielle predikanter i USA. – Vi bør heller heie på de som vil jobbe for å gi arrangementet et norsk og nordisk preg, sier stevne-veteran.

Neste sommer skal misjonskonferansen The Send arrangeres i Norge for første gang. Over tjue av landets største kristne barne- og ungdomsorganisasjoner står som arrangører når det amerikanske konseptet inntar Telenor Arena på Fornebu i Oslo.

De ambisiøse planene har fått flere til å reagere. I Vårt Lands spalter har diskusjonen gått om usunne koblinger til den amerikanske vekkelsestradisjonen og splittende profetier.

– Det er synd at noen kritiserer arrangementet før det i det hele tatt har funnet sted, sier Bjarte Ystebø, assisterende redaktør i avisen Norge IDAG.

«Usunn underliggende teologi»

The Send har sitt opphav i organisasjonen Ungdom i Oppdrag, og er en slags videreføring av predikanten Lou Engles årelange misjonsprosjekt TheCall.

Gjennom karrieren har Engle blant annet brukt de enorme TheCall-møtene til støtte for Donald Trump, og for å kjempe mot likekjønnet ekteskap og abort i USA. På The Sends amerikanske nettside er Engle nevnt som en av de sentrale aktørene i bevegelsen, og han bidro med taler og lovsang under den første The Send-samlingen i Orlando i USA i 2019.

Helge Simonnes, tidligere redaktør i Vårt Land og forfatter av boken Trump, Gud og kirken, er blant dem som har stilt spørsmål ved Engles tilknytning til arrangementet. Han tror kan være en usunn «underliggende teologi» i bevegelsen.

– Det var på bakgrunn av mitt kjennskap til Lou Engles teologi at jeg reagerte da jeg så at The Send skulle holdes i Telenor Arena, forklarte Simonnes i et innlegg nylig.

Simonnes

Bjarte Ystebø er sterkt uenig i Simonnes’ kritikk av ungdomsstevnet, som ifølge ham selv ser ut til å kun inneholde «mainstream evangelisk kristendom».

Ystebø var selv til stede på The Send i Orlando i 2019, og er kjent med konseptet og flere av de kjente predikantene. Selv om han erkjenner at det er grunn til å være kritisk til noen av forkynnerne i det amerikanske nettverket, understreker redaktøren i Norge IDAG at man må kunne skille mellom person og arrangement.

---

«The Send»

  • Et kristent ungdomsmøte som går over 12 timer, fra kl. 10.00 til 22.00. Skal avholdes den 25. juni 2022 i Telenor Arena på Fornebu i Oslo.
  • Det er Ungdom i Oppdrag som er initiativtaker (engelsk: YWAM), men hele 21 organisasjoner som representerer bredden i Kristen-Norge er medarrangører. Blant disse finner vi for eksempel FAbU (Frelsesarmeen), Laget, Acta (Normisjon), Jesus Revolution, Bibelselskapet, TenOase, Pinse Ung, NLMung og andre.
  • Møtet har tidligere vært arrangert i Orlando i USA og São Paulo i Brasil, og skal snart også avholdes i Argentina.

---

– Simonnes bommer fatalt

– Jeg mener kritikken av profetier og noen andre elementer er legitim. Men det at deler av persongalleriet i The Send-bevegelsen har vært involvert i slikt er én ting. Arrangementet The Send er en annen, sier han, og utdyper:

– Dette er et stevne som må bedømmes på eget frittstående grunnlag. Der mener jeg Helge Simonnes bommer fatalt, som han ofte gjør når han definerer noen innenfor og andre utenfor. Han snakker ikke om The Send som et arrangement, men om enkeltpersoner som har vært tilknyttet bevegelsen, sier Ystebø.

Oslo symposium 2021

– Kan bli en «vitamininnsprøyting»

Kåre Hegle, som var en sentral lederskikkelse da Jesusvekkelsen og Ung Visjon vokste frem i Norge på 70-tallet, synes også det er synd at de positive sidene ved The Send-arrangementet blir overskygget av kritikk og negativ omtale.

Kristenstevne-veteranen husker godt hvor viktig de store nasjonale og internasjonale samlingene var da han selv var yngre. I 1972 var han blant annet med på et stort Ungdom i Oppdrag-arrangement under OL i München. Selv om kjernen i det som ble forkynt var det samme som han var vant med fra skolelaget og bedehuset i Møre og Romsdal, forteller Hegle at det var givende og inspirerende å få være en del av noe større, sammen med unge fra andre kirkesamfunn og fra andre deler av verden.

Jesusfestivalen, Molde, Johannes Sjøflot (t.v.) og Kåre Hegle, ledere Jesusfestivalen, år ukjent

Hegle har også et sterkt minne fra da Ungdom i Oppdrag-grunnlegger Loren Cunningham talte i Molde to år senere, foran 1300 ungdommer fra hele fylket.

– Han talte om Jesu kall til etterfølgelse på en veldig utfordrende måte. Og da han utfordret alle i salen til å reise seg og si «ja» til å følge kallet, var det om lag 350 ungdommer som reiste seg. Taleren selv ble nesten sjokkert over den store responsen. Jeg vet at det var et avgjørende øyeblikk for mange, forteller Hegle, og legger til:

– Nå håper jeg at The Send kan bli en slik vitamininnsprøyting og inspirasjonskilde for dagens ungdommer. At de får kjenne på at de ikke er alene, og at det er mange andre kristne ungdommer rundt dem.

Kristen enhet

Hegle mener særlig at det økumeniske samarbeidet som ligger bak The Send treffer svært godt i vår tid, og tror arrangementet vil kunne være en «enorm bekreftelse på den kristne enheten» i Norge. Derfor oppfordrer han til å glemme «USA-stempelet», og ha tillit til arrangørene.

– Dette er seriøse aktører og ledere i Kristen-Norge som vil jobbe for å gi arrangementet et norsk og nordisk preg. Vår oppgave bør heller være å heie på de som står i spissen for dette og ikke fremstå som sure gamle gubber, sier han.

Han håper også at det vil bli mulig for folk i hans egen generasjon å delta.

Les mer om mer disse temaene:

Jørgen Osberg

Jørgen Andresen Osberg

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion