Religion

Pinsebevegelsen har snudd om BCC-medlemskap i Norges Kristne Råd

ØKUMENIKK: Nå avgjør Norges Kristne Råd om Brunstad Christian Church skal bli tatt opp som ordinært medlem i rådet.

SISTE: Brunstad Christian Church ble tatt opp som fullverdig medlem av Norges Kristne Råd

– Vi har landet på å snu, vi ønsker at BCC skal få bli medlemmer, for å ikke ødelegge den konstruktive dialogen vi nå har med dem.

Det sier Ingunn E. Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen i Norge, fra talerstolen på Norges Kristne Råd (NKR) sitt rådsmøte i Lillestrøm. Her behandler rådet Brunstad Christian Churchs (BCC) søknad om å bli tatt opp som ordinært medlem i NKR.

Ulfsten sa fra talerstolen at Pinsebevegelsen i etterkant av høringsrunden hadde et behov for en del avklaringer, men at de nå har fått mange svar.

– BCC sine representanter har spilt en god, og konstruktiv rolle i prosessen. Vi opplever at de ser at det finnes utfordringer og at det er noen endringer som må finne sted. Men de er underveis. Hvem er ikke det?, spør Ulfsten.

I mai ble det klart at et samlet styre i NKR anbefalte rådsmøtet å videreføre BCC sin øbservatør-status i rådet, heller enn å ta dem inn som fullverdige medlemmer, blant annet basert på høringssvar frå 11 av de 22 medlemsorganisasjonene.

Fire av svarene var negative til medlemskap, mens flere andre uttrykte usikkerhet. De som svarte nei var Den norske kirke, Østfoldkirken, Metodistkirken og Pinsebevegelsen.

Har snudd

Til Vårt Land har også Pinsebevegelsen tidligere opplyst at de har frarådet NKR å ta opp BCC som ordinært medlem på nåværende tidspunkt.

Bakgrunnen for konklusjonene opplyste da Ulfsten i en e-post til Vårt Land at var fordi de mente det var usikkert om BCC oppfyller NKR sitt første punkt i formålene: «Fremme gjensidig forståelse, respekt og samhandling lokalt og nasjonalt mellom kristne kirker og trossamfunn, inspirert av Jesu bønn: “Må de alle være ett”».

Knepent flertall for behandling

En stund så det også ut som om BCCs søknaden ikke skulle bli behandlet i det hele tatt, da flere tok til orde for at man ikke hadde nok informasjon til å ta en beslutning.

Berit Hustad Nilsen, styreleder og kommunikasjonsansvarlig i BCC presiserte fra talerstolen at de har ønsket å svare på alle medlemmene sine spørsmål.

– All informasjon som dere trenger fra oss ligger i søknaden. Vi ønsker å være helt åpne og svare på alle spørsmål dere har, og vi har invitert alle som ønsker til å møte oss, sier Nilsen.

Et knepent flertall med 23 mot 20 stemmer avgjorde at saken skulle bli realitetsbehandles.

VILLE UTSETTE: Delegater fra Den norske kirke stemte for å utsette realitetsbehandlingen av medlemskapet til Brunstad Christian Church i Norges Kristne Råd.

Uheldig for debatten

Synodeformann i Den Evangelisk Lutherske Frikirke (Frikirken), Jarle Skullerud, tok til orde for å inkludere BCC fullt ut i NKR.

– Jeg synes det er uheldig at man sier at det er spørsmål som ikke er besvart, uten å nevne hvilke. Det er uheldig for debatten. Det er ikke noe i veien for at vi tar opp BCC som medlemmer ut fra vedtektene.

Skullerud sier han er uenig med mange i NKR om ulike spørsmål, men at han fryder seg over det brede fellesskapet.

– Vi i Frikirken er ikke redde for å invitere nye uenigheter inn i fellesskapet vårt.

Bertil Andersson, i tilsynsmann i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK), argumenterte for at BCC oppfyller kriteriene for medlemskap som ligger i NKRs vedtekter.

– Hvorfor skulle BCC måtte vise seg verdig ut over de kriterier som står? spurte han, og la til: – Jeg mener vedtak ikke bør avhenge av hvor godt økumenisk samarbeid de har i dag, men på bakgrunn av intensjonen de viser om å bli med i fellesskapet.

Usikker på tillit

Den norske kirke skrev i sitt høringssvar at Brunstad Christian Church ikke burde få bli medlemmer fordi det «fortsatt hefter en del usikkerhet» om trossamfunnet».

DNK skrev videre at de ikke var overbeviste om at BCC hadde tilstrekkelig tillit blant andre kirkesamfunn på grunn av BCCs «reaksjoner på den kritikken som har framkommet i offentligheten og i media den siste tiden».

I fjor rettet NRK et kritisk søkelys mot BCC med dokumentaren «Guds utvalde». En stor del av dokumentaren handlet om forholdet mellom ledernes private økonomi og menighetens.

Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, sa fra talerstolen på rådsmøtet at DNK holder fast på konklusjonen fra sitt høringssvar.

– Vi anser dette som en prosess. Min erfaring fra andre økumeniske sammenhenger at slike saker tar tid. Det er viktig at vi kan fatte vedtak i god tro, sammen. Derfor vil jeg anbefale at vi tar tid til å avklare spørsmål folk har, sa Fykse Tveit.

Var skeptiske

Avisa Dagen skrev også at Metodistkirken nevnte BCC sine reaksjoner på kritikken i dokumentaren som en av grunnene til at de har anbefalt å ikke innvilge medlemssøknaden fra kirkesamfunnet i sitt høringssvar: «Vi er ikke beroliget av BCCs responser i disse sakene og opplever at det er mye som ikke kommer fram. Det gjør noe med tilliten vår til BCC og vi ønsker at det ryddes i disse sakene før vi kan anbefale medlemskap i NKR.»

De nevnte også «autoritære strukturer og det som virker som uheldige sammenblandinger av kirkeliv og økonomi, til dels også privatøkonomi».

---

Norges Kristne Råd

  • NKR er en økumenisk paraplyorganisasjon for kristne kirker og trossamfunn i Norge.
  • Medlemskap er for trossamfunn som «med bibelen som kilde tilber og bekjenner én Gud – inspirert av Jesu bønn: “Må de alle være ett”. »
  • Rådet har i dag 22 medlemssamfunn og ni observatører.
  • Alle medlemmer og observatører har møte- og talerett. Styremedlemmene oppnevnes av medlemssamfunnene for en periode på 2 år.
  • Alle medlemssamfunn med over 5000 medlemmer har én representant i rådets styre med unntak av Den norske kirke som har 3 representanter. Grupper av kirker og trossamfunn med over 3000 medlemmer samlet, representeres i styret ved én felles representant pr. gruppe.

---


Marit Neset

Marit Neset

Marit Neset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land, og har jobbet i avisen siden 2021. Hun har to bachelorgrader, i journalistikk og interkulturell forståelse. Hun jobber mye med langstoff, menneskemøter og nyhetssaker fra Den norske kirke.

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Mer fra: Religion