Religion

Grunnleggeren av verdens største megakirke er død

BORTGANG: David Yonggi Cho, grunnleggeren av Sør-Koreas største og en av verdens største pinseforsamlinger, døde på tirsdag. «Han formidlet evangeliet om håp til det koreanske folket som følte fortvilelse etter Koreakrigen», skrev menigheten i en offisiell uttalelse.

David Yonggi Cho var koreansk pastor og grunnleggeren av Yoido Full Gospel Church i Seoul. Tirsdag døde han 85 år gammel. Det melder nyhetsbyrået AP.

Fem år etter Koreakrigen i 1958, startet Cho pinseforsamlingen Yoido Full Gospel Church med en håndfull medlemmer. Arbeidet hans vokste kolossalt, og Cho ble pastor for verdens største menighet som hadde cirka 900 000 medlemmer i 2002.

Menigheten ble et symbol på kristendommens raske vekst i det som da var et sterkt konfuciansk påvirket land, skriver svenske Dagen. Han forlot det ytterste ansvaret for flere år siden.

I juli 2020 fikk han hjerneblødning, og ifølge prestegjeldet har han siden blitt behandlet på et sykehus i Seoul hvor han også døde tirsdag, melder AP.

?

Synkende medlemstall

Etter David Yonggi Chos død, uttaler kirken i en offisiell uttalelse at antall medlemmer har gått ned til omtrent 600 000. Dermed kan de ikke fastlås at de er den største i verden lenger.

Chos kristendomssyn var preget av en sterk tro på bønn og positiv tenkning; man må visualisere det man ber om. Han har skrevet en rekke bøker, den mest kjente er The Fourth Dimension (1979). Chos teologiske synspunkter var kontroversielle, men han var en av 1900-tallets mest betydningsfulle kirkeledere.

---

Yoido Full Gospel Church

  • Imidlertid fortsatt den største protestantiske kirken i Sør -Korea
  • Omtrent 600 000 medlemmer
  • 400 pastorer i Sør -Korea og 500 misjonærer i utlandet

---

Hjemme hos Herren

Svenske Dagen siterer direktør i Pingst FFS, Daniel Alm, som skriver på Twitter at den sørkoreanske pastoren er hjemme hos Herren:

«Yonggi Chos fokus på bønn og den lille gruppen er viktige faktorer å bære selv i dag. Boken Expecting Growth er vel verdt å ta ut av hyllene og lese igjen. Yonggi Cho etterlater seg en arv fra bønn og målrettet arbeid i Guds tjeneste. Fred være med hans minne».

Økonomiske underslag

Mens David Yonggi Cho har oppnådd stor suksess med Yoido Full Gospel Church, har han og familien også vært involvert i flere skandaler de siste årene.

I 2017 ble han for eksempel dømt for utroskap og for å ha underslått over 100 millioner kroner , men fikk betinget dom og slapp fra fengsel.

Ifølge nyhetsbyrået AP etterlater David Yonggi Cho tre sønner. Hans begravelse er planlagt til lørdag, og kirken vil motta sørgende fra onsdag, ifølge kirkens uttalelse.


Cathrine Northug

Cathrine Northug

Cathrine Northug er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion