Religion

– Det er ingen som tvinger meg til å bruke hijab

ISLAM: Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde tilbydde Fatima (15) tusen kroner for å ta av seg hijaben. I Oslo sentrum vekker episoden sterke reaksjoner fra kvinner som selv bærer hijab. – Politikeren må akseptere at det er hennes vilje å bruke hijab, sier Tayaba Hussayn (31).

Tidligere denne uken omtalte TV 2 en episode ved Frp sin valgbod, hvor Fatima på 15 år ble tilbudt en tusenlapp fra Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde for å ta av seg hijaben.

Vårt Land har snakket med syv muslimske kvinner som bærer hijab i Oslo sentrum og Grønland, i tillegg til en gjeng unge, muslimske menn. Alle hadde fått med seg episoden som utspilte seg ved Frp sin valgbod i Karl Johans gate i Oslo.

– Det er som at en person fra gata ber deg om å ta av deg genseren for å ikke dekke deg til. Det var veldig respektløst, sier Sara Liban (18).

Liban har opplevd lignende episoder hvor hun får høre at hun ikke er fri når hun har på seg hijab.

– Det er ingen som tvinger meg til å bruke hijab. Det er noe jeg har valgt selv. Det er det jeg forbinder med frihet, at du kan gjøre eller ha på deg hva du vil. Et sjal eller et annet hodeplagg skal ikke definere hva slags person du er, sier Liban.

Hijab debatt med folk på Grønland/Tøyen etter Christian Tybring-Gjedde(FrP) uttalelse/sak.

Christian Tybring-Gjedde svarer

Den mye omtalte episoden, meldt av TV2, oppstod da en gjeng skoleelever fra Bjerke videregående skole trakk seg nærmere Frp sin valgbod da de hørte om deres ønske om lovforbud mot sjal. Det skal ha ført til en opphetet diskusjon med FrP-politikeren.

Christian Tybring-Gjedde er Frps fremste politiker i Oslo, stortingsrepresentant gjennom 20 år, og toppkandidat foran årets valg. Han sa at muslimer bør ta av seg sjalet for å bevise at man er fri, forteller Fatima til TV2.

Mandag kveld gikk han ut på sin egen Facebook-side og forsvarer pengetilbudet med innledningen «Stå opp for friheten, ta av deg hijaben». Videre skriver han:

«25. august havnet jeg i en opphetet diskusjon med en gruppe førstegangsvelgere om hijaben. De påstod at det var frivillig, samtidig hevdet de at det var påbudt etter koranen. Det er ikke påbudt etter koranen, og altfor ofte er det snakk om sosialt press og storfamiliens kontroll, hevdet jeg. Jeg satte det hele på spissen ved å tilby kvinnen med hijab en tusenlapp, hvis hun tok den av. Det var jo frivillig. Hun ville ikke tjene noen raske penger».

Vårt Land har tatt kontakt med pressetalsperson for Christian Tybring-Gjedde, men foreløpig ikke fått svar.

Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde har store forventninger til den nye frihandelsavtalen med Storbritannia. Foto: Terje Pedersen / NTB

Partileder Sylvi Listhaug tok avstand fra Tybring-Gjeddes opptreden i et intervju på TV 2 mandag kveld. Samtidig fastholder Frp-lederen at partiet «står rakrygget» på sin motstand mot barnehijab.

– Episoden var helt feil

Maryan Abdullahi (32) triller barnevognen sin gjennom Grønlandsleiret sammen med moren.

– Vi snakket nettopp om det. Jeg vet det er drøyt å trekke parallellen, men det er som å snakke til en prostituert ved å tilby henne penger for å ta av seg et plagg. Det er helt hårreisende, sier hun.

– Jeg kan forstå man er uenig, men å gå så langt som å tilby penger blir helt feil. Fatima er 15 år. For meg som en voksen kvinne kan jeg lettere forsvare meg, sier Abdullahi.

Selv har hun fått lignende kommentarer som går ut på at hun er fri om hun tar av seg hijaben.

– Det er trist vi er i 2021 og har slike opplevelser. Det er greit at man ikke forstår, og jeg tenker også det er sunt at vi har denne diskusjonen, sier hun.

Hijab debatt med folk på Grønland/Tøyen etter Christian Tybring-Gjedde(FrP) uttalelse/sak.

Tayaba Hussayn (31) er en annen kvinne som står ved torget på Grønland. Hun brukte ikke hijab på ungdomskolen eller videregående, men bestemte seg i senere alder for å ta hodeplagget i bruk.

– Plutselig hadde jeg lyst til å dekke meg til, jeg synes det var mer komfortabelt. Det er ingen som tvinger meg til å bruke hijaben. Det er opp til meg selv, sier Hussayn, og fortsetter:

– Det er mange som ikke bruker hijab som er muslim. Han må akseptere at det er hennes vilje.

– Hvem er jeg til å uttale meg

En guttegjeng på fire stykker står utenfor moskeen på Grønland. Når journalisten presenterer seg, vil de først ikke stille opp.

– Da tenker jeg: Hvem er vi til å svare på det? Dere må heller snakke med noen jenter, sier Bilal Muhammed Raja (23).

– Jeg har allerede snakket med noen kvinner. Er det ikke interessant å høre fra et mannlig og muslimsk perspektiv?

– Hm, jeg står her og har følelsen av at jeg ikke burde uttale meg på andres vegne, men hva med Tybring-Gjedde da? Jeg ønsker han velkommen hit for å ta en prat. Jeg støtter jentene hundre prosent, sier Raja.

Herifra prater guttene i munnen på hverandre, provoserte og engasjerte.

Hijab debatt med folk på Grønland/Tøyen etter Christian Tybring-Gjedde(FrP) uttalelse/sak.

– Hva blir dere mest provosert av fra episoden med Tybring-Gjedde?

– Kommentaren, sier guttene. Raja legger til:

– Pengene var heller toppen av kransekaka. Han snakker om ytringsfrihet og det som er kvinneundertrykkende. Det er heller kvinnediskriminerende å gi plagget en undertrykkende egenskap, sier Raja.

– Han skjærer alle under samme kam

I kommentaren fra episoden 25. august mente Tybring-Gjedde blant annet at hijaben kan kobles til et valg påvirket av storfamiliens sosiale kontroll.

– Han skjærer alle over samme kam. Det er sikkert noen familier hvor det finnes en viss sosial kontroll, men du kan ikke generalisere slik. Det finnes kvinner hvor familien sier: «ikke bruk hijaben. Du kommer til å få problemer med å få deg jobb, du kommer til å bli forhåndsdømt». Men så bærer de hijaben likevel. Da kan du ikke kaste ut påstander som ikke stemmer, sier Shehroz Khalid (26).

Bilal Muhammed Raja nikker, og forteller at valget snarere er et eksempel på hennes frihet.

– Hun velger selv å bære hijaben når hun vet det finnes så mye dritt hun kan få for det. Folk mener det ødelegger friheten til kvinner når hun velger selv å ha det på seg når det er det som gjør henne fri og enda sterkere, sier Raja.

– Er det ikke det som er frihet i Norge? At man kan selv velge hva man vil gjøre, hvilken utdanning man kan ta, hvor man vil bo og hva man vil ha på seg. Og hvor ingen kan dømme deg? spør Raja.

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion