– Det burde ikke vært sagt. Det framstår feil og er feil.
Ivar Flaten beklager at han satt antisemittiske ytringer i sammenheng med Gaza-konflikten da han ble intervjuet av Vårt Land og Drammens Tidende tidligere denne uken.
På tirsdag ble det kjent at imamen Noor Ahmad Noor er anmeldt for flere antisemittistiske ytringer. I henholdsvis 2019 og mai 2021 skrev han følgende om jøder: «Det er nødvendig å drepe dem» og at «de setter menneskeheten i fare når de er i live». Noor har beklaget innleggene og sagt at de «ikke representerer hans syn».
Noor er involvert i religionsdialog, blant annet gjennom Kirkelig Dialogsenter Drammen. Der er Ivar Flaten dialogprest, og har samarbeidet med Noor i en årrekke.
Onsdag sa Flaten til Vårt Land at ytringene er «tilnærmet utilgivelige», men at han foreløpig ikke bryter samarbeidet med Noor.
– Jeg ønsker å være velvillig, og da kan det tenkes at postene har kommet i forbindelse med den tilspissede konflikten på Gazastripen. Jeg kjenner ikke igjen innholdet som noe Noor står for, var blant uttalelsene til Flaten.
Ervin Kohn er forstander i Det mosaiske trossamfunn. Han forteller han sjelden har sett så grove ytringer som fra Noor. Kohn reagerte også sterkt på at Flaten nevne Gaza-konflikten.
– Det å forklare Noor i lys av Gaza eller hva som helst annet, det går ikke. Det er helt uhørt. Antisemittisme har ingen ting med politikk å gjøre. Det kan ikke forklares eller forsvares med politikk, sier Kohn.
[ Nekter å hente flere eks-ansatte fra Afghanistan ]
– Burde ikke vært sagt
Tidligere på torsdag skrev Flaten en tekst på nettsidene til Kirkelig Dialogsenter der han tok opp tematikken. Der skrev han blant annet:
«Jeg forsvarer på ingen måte antisemittisme og hatefulle ytringer. Det skulle muslimske trossamfunn i særlig grad forstå som selv utsettes for hets og hatefulle ytringer fordi de er muslimer. Jeg er svært lei for at mine utsagn kunne forstås på en slik måte og vil særlig rette denne beklagelsen til Det Mosaiske Trossamfunn ved dem jeg kjenner best der, Anne Sender og Ervin Kohn».
Kohn betegner dette som en «halvveis beklagelse».
– Det er en typisk politiker-beklagelse. Man kan ikke beklage andres følelser. Han må erkjenne at den uttalelsen var gal, og så må han beklage den.
Til dette svarer Flaten:
– Den ser jeg. Jeg kan bare si at jeg beklager den uttalelsen. Det burde ikke vært sagt, og var ikke ment å være en unnskylding for uttalelsene.
[ Alkohol blir hverdagsliggjort – også i kirken ]
Savner tydelig respons fra Noor
Flaten forteller at hans utgangspunkt for denne saken er en årelang relasjon til Noor.
– Mitt dilemma er at jeg ikke kan kjenne igjen personen i ytringene. Derfor prøver jeg å forstå om han faktisk står for dette. Uansett er det uakseptabelt og, må tas tak i, sier Flaten.
Flaten sier at Noor og Minhaj-ul-Quran, som er det muslimske nettverket Noor er knyttet til, nå må ta tydelig avstand fra jødehat.
– Jeg savner en tydeligere respons fra Noor og Minhaj-ul-Quran i Drammen. Han har sagt i Drammens Tidende at han ikke mener det han skrev. De må likevel si mer enn det for å bidra til å forstå dette og ta avstand fra det.
Det har ikke lyktes Vårt Land i å komme i kontakt med Noor.
[ Kirkelig organisering: – Kan potensielt svekke hele kirken ]
Kritisk til beklagelsen
Ervin Kohn stiller seg spørrende til hvor dypt beklagelsen fra Noor stikker. Kohn spør:
– Hvordan skal han få folk til å tro at han ikke står for det han har sagt?
Ytringene fra Noor var skrevet på urdu. Det mener Kohn gjør dem ekstra alvorlige.
– Dette var en oppildning til jødehat adressert til menigheten og muslimer som forstår urdu.
– Men Flaten sier han ikke kjenner igjen Noor i ytringene?
– Det er antagelig fordi Flaten aldri har snakket med Noor om hans holdninger til jøder, svarer Kohn.
Han mener Noor har ekskludert seg selv ut av det interreligiøse dialogfellesskapet. På tross av dette ønsker Kohn å bidra til dialogen med ham.
– Dialog er veldig bra. Jeg har tilbudt de muslimske lederne kurs og forelesninger den konspiratoriske antisemittismen. Noor behøver helt åpenbart opplæring.
[ Hun tar opp arven etter 900 års pilegrimstradisjon ]
Hele dialogfellesskapet må ta stilling
Flaten har selv vært i kontakt med Noor.
– Det første jeg gjorde var å ringe til Noor og Taher Karim som er leder for Minhaj-ul-Quran Buskerud. Det som kom ut av den samtalen var at han beklaga veldig dypt og at dette ikke var hans mening. Men det er opp til dem å svare på og stå for det han har gjort. Det kreves tydelighet mer enn en generell beklagelse.
Minhaj-ul-Quran er en aktør i flere interreligiøse nettverk, deriblant Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn og Drammen og omegn tros- og livssynsforum. Han mener derfor det ikke er hans oppgave alene å felle dom over Noor.
– Hele dialogfellesskapet må ta stilling til det.
Men Flaten ikke utelukke muligheten for å avslutte dialogen.
– Det er en mulighet for at de står for dette. Da må vi så klart gjøre noe. Vi er mange som har grunn til ettertanke hvis dette har vært dobbeltspill. Det har jeg fryktelig vanskelig å forstå.
[ – Vi vil slå Sian ved å lage større overskrifter enn dem ]