Religion

Imam anmeldt for jødehat – prester vil fortsette samarbeidet

POLITIANMELDT: «Det er nødvendig å drepe jøder», skrev imam Noor Ahmad på Facebook i 2019. Nå er han politianmeldt, og beklager ytringene. Kirkelig Dialogsenter kaller innlegget «tilnærmet utilgivelig», men vil fortsette samarbeidet.

– Imam Noor skrev på Facebook at det er nødvendig å drepe jødene. Det er en indirekte oppfordring til å drepe. Det er åpenbart straffbart, sier drammenser Hans-Christian Holm.

27. juli politianmeldte han Drammen-imamen Noor Ahmad for hatefulle ytringer og oppfordring til straffbare handlinger. Det var Drammens Tidende (DT) som først omtalte politianmeldelsen.

«Israel er djevelen»

Holm, som til vanlig jobber som sivilingeniør, hadde over tid fulgt den profilerte imamens Facebook-aktivitet. Han reagerte på innholdet i enkelte innlegg. I et innlegg fra mai i år skrev Noor en tekst på urdu som kan oversettes til:

«Israel er djevelen. Hitler etterlot noen jøder slik at verden kunne se at hvis de overlevde, ville menneskeheten være i fare.»

I et eldre innlegg fra 2019, skriver han:

«Hitler lot noen jøder leve slik at verden skulle se hvilken ond nasjon de er. Og hvorfor det er nødvendig å drepe dem.»

Facebookinnleggene er senere slettet, men Vårt Land har sett skjermdumper av dem.

Hans-Christian Holm

– Representerer ikke mitt syn

Det har ikke lyktes Vårt Land i å komme i kontakt med Noor. I DT har imamen bedt om unnskylding for postene, og framholdt at det var feil å publisere Facebook-postene.

– Mine uttalelser og påfølgende kommentarer fra andre representerer ikke mitt syn og det jeg står for, sier Noor til DT.

Kritikken og frustrasjonen min burde ha vært rettet mot regimet, ikke mot menneskegrupper

—  Noor Ahmad til DT

Han forteller at han har viet store deler av livet arbeidet for likeverd, forståelse, respekt og toleranse, gjennom arbeidet i Minhaj-ul-Quran.

– Kritikken og frustrasjonen min burde ha vært rettet mot (det israelske journ.anm.) regimet, ikke mot menneskegrupper, sier han.

– En underliggende antisemittisme

– Dette er hat mot jøder, og konsekvensen av slike utsagn er at overgrep kan skje. Det viser historien, sier Holm.

Imam Ahmed Noor har vært tilknyttet det religiøse nettverket Minhaj-ul-Quran siden han kom til Norge fra Pakistan i 2006. Han var direktør i organisasjonens Oslo-avdeling før han flyttet til Drammen. Minhaj-ul-Quran fremmer toleranse og interreligiøs dialog ut fra en moderat islamtolkning, ifølge organisasjonens nettsider. I 2010 offentliggjorde Mohammad Tahir ul-Qadri, organisasjonens overhode, en fatwa som fordømte terrorisme og selvmordsbombing i religionens navn.

Noor har i underkant av 2900 Facebook-venner. Da innleggene ble publisert, var imamens Facebook-profil åpen. Til DT uttalte Noor at Facebook-innleggene ble publisert i sammenheng med israelske angrep mot mennesker på Gaza.

– Disse innleggene stikker mye dypere. Det er en underliggende antisemittisme her. Om dette bare handlet om Israel, hvorfor skulle man dra inn Hitler, spør Holm.

Han har ikke hørt fra politiet siden han leverte anmeldelsen.

Ivar Flaten. Dialogprest og daglig leder av Kirkelig dialogsenter Drammen.

Fortsetter samarbeid

Minhaj-ul-Quran er medlem av Drammen og omegn tros- og livssynsforum (DOTL), der presten Ivar Flaten var styremedlem i flere år. Flaten er dessuten daglig leder for Kirkelig Dialogsenter Drammen. Flaten og Noor har samarbeidet tett i en årrekke, blant annet om foredrag, festivalarrangementer og forestillinger.

Presten understreker at han og Kirkelig Dialogsenter tar avstand fra innholdet i Facebook-innleggene – som han kaller antisemittisk. Men presten og imamen kommer til å fortsette samarbeidet, forteller han.

– Teksten Noor har postet er uakseptabel og langt over streken. Men når vi gjør ting som er tilnærmet utilgivelige, gjelder det å holde på kontakten og fortsette et samarbeid som løfter oss i riktig retning, sier Flaten.

Han tror postene har sirkulert i miljøer i Pakistan en god stund før de dukket opp på Facebook-profilen til Drammens-imamen.

– Jeg ønsker å være velvillig, og da kan det tenkes at postene har kommet i forbindelse med den tilspissede konflikten på Gazastripen. Jeg kjenner ikke igjen innholdet som noe Noor står for, sier Flaten.

– Hva slags signaler sender dette til jøder i Drammen og Norge, at dere fortsetter samarbeidet?

– Det er viktig å fortsette samarbeidet uten å glatte over det som har skjedd. Jeg regner med saken blir tema for dialogforumet i Drammen framover. Slik kan vi bidra til at dette ikke skjer igjen, og gjøre det tydelig for hverandre hvor grensene våre går, sier Flaten.Les mer om mer disse temaene:

Maria Olerud

Maria Birkeland Olerud

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion