– Dette var ikke gale folk. Det var hengivende unge mennesker som ble forma i våre miljøer. Jeg har lurt på hvordan det ble så feil og destruktivt, sier Ulrik Josefsson, prorektor ved Akademi for Ledarskap och Teologi i Sverige.
Han er leder for et nytt forskningsprosjekt om Filadelfiamenigheten Knutby – den tidligere svenske menigheten der ting gikk så galt. I forskningen har Josefsson ønsket å gå nærmere inn på bakgrunnen for hvorfor ting ble som det ble.
Det har blitt rettet mye oppmerksomhet mot Knutby-menigheten, etter at Alexandra Fossmo (23) ble funnet drept i 2004. Hun var gift med menighetens pastor Helge Fossmo, som senere ble dømt til livstid i fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk. Senere har flere tidligere medlemmer fortalt om voldshendelser og maktmisbruk, og i fjor ble tre av menighetens pastorer dømt for mishandling.
[ Den tidligere Knutby-pastoren ønsker at en del av ham skal dø ]
Maktbalanse på 90-tallet
Josefssons nye forskning, som tidligere er omtalt i den svenske avisen Dagen, går blant annet inn på menighetens bibelsyn og maktsituasjonen i og rundt kirka. Han forteller til Vårt Land at det i forskninga kommer fram at et maktvakuum i den svenske pinsebevegelsen var en av årsakene til at Knutby kunne utvikle seg til å bli en sekt.
Før 1990-tallet, forteller Josefsson, kunne lederne i noen av de største pinseforsamlingene benytte seg av uformell makt for å gå inn i mindre forsamlinger og ta styring og si ifra. Ordningen forsvant gradvis i løpet av 90-tallet. På midten av 90-tallet begynte den svenske formelle pinseorganisasjonen «Pingst» å ta form. Denne var likevel ikke klar før flere år senere og i dette tidsrommet oppsto det er maktvakuum i den svenske pinsebevegelsen. Josefsson mener at dette kunne ha vært avgjørende for at Knutby tok den retninga den tok.
– Den hadde nok ikke kunnet oppstå 15 år før eller etter, sier han.
[ Tidligere Knutby-pastor dømt for vold ]
Manglet kontrollfunksjoner
Dagen.se omtalte forskninga tidligere i sommer. I artikkelen til svenske Dagen forteller forskeren at han mener at Knutby manglet tre viktige kontrollfunksjoner:
– Transparens, maktdeling og refleksjon, sier Josefsson.
---
Filadelfiamenigheten i Knutby
- Filadelfiamenigheten i Knutby er en tidligere pinsemenighet i Sverige, som har fått mye oppmerksomhet for et drap og drapsforsøk i 2004.
- I forbindelse med drapssaken, kom flere kritikkverdige forhold fram. Blant annet hadde menigheten utviklet en lære om «Kristi brud», der de var overbevist om at pastoren Åsa Waldau var utpekt til å gifte seg med Jesus Kristus ved hans gjenkomst.
- I 2018 ble tre av menighetens pastorer dømt for mishandling, etter at flere tidligere medlemmer fortalte om voldshendelser og maktmisbruk.
- Menigheten ble oppløst i 2018
- Både HBO og SVT har laget dokumentarer om dramaet
---
Han forteller også at menighetens praksis førte til at mange kun lyttet lydig til lederne.
– I Knutby sa lederne egentlig «slutt å tenke, gjør som jeg sier». Og problemet var at mange kloke mennesker sluttet å tenke, sier forskeren til Dagen.
I rapporten kommer det fram at det er fire begreper som er historisk viktig for pinsebevegelsen i Sverige. Disse preget også Knutby. Begrepene er: Sterk overbevisning, levende karisma, nære fellesskap og tydelige ledere.
– Men i Knutby tok de og snudde dem slik at de ble farlige, sier Josefsson og forklarer at dette mulig kan være nettopp på grunn av mangelen på transparens, maktdeling og refleksjon.
Ikke karismatikken sin feil
Forskeren understreker at han mener at det ikke er karismatikken i menigheten som førte til at Knutby gikk så langt.
– Det finnes mange vakre og ufarlige miljøer preget av hengivenhet og karismatikk, sier Josefsson til Vårt Land.
Han forteller at det på 90-tallet oppsto en lengsel etter et tydelig uttrykk for gudsnærvær, og at mange kunne finne dette i Filadelfiamenigheten Knutby. Menigheten hadde sterke og tydelige overbevisninger. De hadde også et sterkt lederskap. Det er kombinasjonen av disse forskeren mener kunne bli farlig.
– Mange tenker at jo mer karismatikk, desto sterkere ledere trenger man. Jeg mener at medlemmer bør ha mer makt når kirka er karismatisk.
Josefsson forteller at medlemmer i menigheter med sterke overbevisninger har et ansvar for å være kritisk og ikke stole blindt på kirkelige ledere, slik at ting ikke går galt.
– Man har selv ansvar for å ikke slutte å tenke, mener han.
[ Advarer mot nettbaserte sekter: - Ny generasjon vant til å finne alt på nett ]