Religion

Advarer mot nettbaserte sekter: - Ny generasjon vant til å finne alt på nett

I to år var Harald Haslerud Drivdal medlem av en sekterisk kirke på internett. – Vi ser flere eksempler på at man kan finne trosfellesskap på nettet, sier leder for Hjelpekilden.

– Jeg hørte om internettbaserte, sekteriske miljøer for første gang i fjor, men er ikke overrasket over at dette finnes. Det er en ny måte å nå mennesker på, sier Hilde Langvann, daglig leder i Hjelpekilden.

På lørdag skrev Vårt Land om Harald Haslerud Drivdal, som gjennom PC-en på gutterommet ble medlem i den nyreligiøse, afroamerikanske kirken «Gathering of Christ Church». Her ble Drivdal overbevist om at undertrykte urbefolkninger over hele verden er etterkommere av Israels tolv stammer og at myndigheter drevet av Satan holder sannheten skjult. Møtene med de andre medlemmene skjedde primært over internett.

Hjelpekilden gir hjelp og støtte til utbrytere fra ulike trossamfunn og har lang erfaring med usunne religiøse miljøer. Vanligvis har slike grupper et fysisk møtested, men sterke sosiale bånd kan også knyttes på nettet, forteller Langvann.

– Vi ser flere eksempler på at man finne trosfellesskap gjennom kvasivitenskapelige og nyreligiøse grupper på nettet, sier Langvann.

Kan bli mer

Etter to års medlemskap logget Drivdal av og brøt med kirken. Å miste trosfellesskapet ble en smertefull erfaring til tross for at han sjelden hadde møtt andre fra trossamfunnet i den fysiske virkeligheten.

– Det høres ut som han har gått gjennom samme utfordringer som andre blant oss som har brutt ut. Det mest typiske er at man kjenner på en ensomhet i etterkant, når man står igjen alene etter å ha brutt med et trosfellesskap. I voksen alder kan det være vanskelig, særlig hvis man har blitt oppfordret til å bryte bånd med folk utenfor gruppen, sier Langvann.

LES MER: Jehovas vitner risikerer ekskludering hvis de stemmer ved valg

De typiske kjennetegnene på usunne religiøse miljøer er ofte et sort-hvitt verdensbilde der en liten, utvalgt gruppe hevder å forvalte den eneste sannheten. Impulser utenfra regnes som ondt og tvil eller kritikk blir ofte møtt med negative sanksjoner, forteller Langvann.

Hun har allerede erfaring med et annet sekterisk miljø som har internett som sin primære møteplass, og tror det kan bli mer av dette fremover.

– Det er en ny generasjon som er mer vant til å finne alt man trenger på internett. Det gir også muligheter for at folk kan spre tankene sine, enten det er konspirasjonsteorier, politiske teorier eller nye religiøse forståelser.

Ikke overrasket

Arne Tord Sveinall er instituttlektor ved Institutt for Sjelesorg på Modum Bad og har skrevet boken Troende til litt av hvert: om religiøs sekterisme og sjelesorg. Selv har han ikke møtt mennesker med tilknytning til internettbaserte sekteriske miljøer, men han er ikke overrasket over at dette finnes.

– Vi ser at nettrafikken øker hele tiden. Det ville vært underlig om noen ikke brukte dette for å utnytte mennesker, sier Arne Tord Sveinall.

At internett er den primære møteplassen for slike grupper gjør det både enklere og vanskeligere å håndtere, mener Sveinall.

– Det er lettere å melde seg ut av grupper på nett enn fysiske sammenhenger og man risikerer ikke å møte medlemmene på gata etterpå. Men det blir også mer komplisert, siden lederne kan holde seg skjult. Det kan øke mystikken, sier Sveinall.

LES MER: Frykter sektetablering i Norge

At man ikke har en fysisk møteplass kan også senke terskelen for å søke kontakt med slike grupper, tror Sveinall.

– Det er ikke spesielt skamfullt å gjøre søk på nettet. Siden man ikke blir gjenkjent avslører man ikke seg selv. Kontakt med en fysisk sektvirksomhet er derimot mer synlig.

– Tenker du mennesker som kommer ut av slike internettbaserte miljøer er noe Modum Bad kunne rettet tiltak mot?

– Vi må først vite mer om omfanget. Jeg har i liten grad møtt dette, men det ville overrasket meg om dette ikke utviklet seg mer, sier Sveinall.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion