Religion

Boikotter Speakers’ Corner etter knivstikking av kristen kvinne

LONDON: En evangelist ble knivstukket i London da hun kritiserte islam forrige uke. Nå krever muslimsk debattant bedre sikkerhet rundt området der kristne og muslimer ofte kommer og debatterer tro.

– Jeg fordømmer handlingen gjort av en dum mann som handlet som en ensom ulv, sier den muslimske YouTuberen og debattanten Mohammed Hijab om knivstikkingen av en kristen islamkritisk kvinne i London forrige uke.

Angrepet på evangelisten Hatun Tash fant sted i Hyde Park ved Speakers’ Corner. Stedet er kjent for debatter og gatediskusjoner. Skadene på Tash var ikke livstruende.

Til Vårt Land fortalte Lars Dahle ved NLA Høgskolen, som har ledet studiereiser til London i en årrekke, om hvordan han har opplever Speakers’ Corner. Han fortalte at det er et unikt sted for offentlig meningsbrytning.

– Det finnes nok ikke noe tilsvarende sted. Det er ytringsfrihetens sentrum, det frie ords sted, i England. Derfor det er så utrolig alvorlig at noen blir angrepet fysisk som et forsøk på å kvele debatt og kritikk, sa han.

Dahle har også kjennskap til offeret.

– Hun er en meget frittalende kritiker av islam, med uortodokse metoder. Hun er veldig polemisk, og man kan være enig eller uenig i hennes budskap og hennes måte å debattere. Men dette er dypt tragisk, det krysses flere grenser her når det fører til vold.

– Idiotisk

I en video på sin YouTube-kanal snakker muslimske Mohammed Hijab om hendelsen, som han omtaler som «skadelig for ytringsfriheten som preger Speakers’ Corner».

Han understreker at gjerningspersonen, som man ennå ikke vet hvem er, handlet på egen hånd. Han henvender seg tidlig i videoen direkte til knivstikkeren.

– Hvis du ønsker å tjene islam, så kan du ikke gjøre det gjennom vold og kriminelle handlinger, sier den britiske mannen med nesten en halv million følgere på kanalen sin.

Videre beskriver han Speakers’ Corner som et sted der det skal være mulig å dele sine meninger med folk. Han stiller også det retoriske spørsmålet:

– Tror du dette er til fordel for det muslimske miljøet?

Han rister lett på hodet. og svarer selv:

– Dette er idiotisk.

Mener politet er ansvarlig

Videre forteller han at han også mener at politet er ansvarlig for ikke å ha stoppet hendelsen tidlig nok.

– Dette er Speakers’ Corner. Hvordan kan dere tillate at en kvinne blir knivstukket der? Det er så mange politibiler og kameraer over alt, sier han med en veivende hånd, og legger til:

– Dette er en feil gjort av politiet.

Hijab forteller han vil boikotte Speakers’ Corner i tida framover. Han krever sikkerhetstiltak.

– Jeg skal ikke dra tilbake på minst 30 dager, som en protest mot det ineffektive politet. Jeg skal ikke tilbake før vi har hatt møter med dem og får på plass sikkerhet for våre miljøer.

Videoen har nå blitt omgjort fra å være offentlig til å bli privat. På Instagram-kontoen sin skriver Hijab at dette ikke betyr at han har endret syn på saken, men at han har mottatt mye hets i etterkant av videoen.

«Jeg har fjernet videoen om knivstikkingen fordi vi fortsetter å motta hets fra hyper-intolerante kristne misjonærer», skriver han.

Han skriver også at han i videoen burde lagt mer vekt på det han omtaler som Tash sin «provoserende» adferd.

– Synd

Dagen omtalte nylig et intervju med den knivstukkede kvinnen Hatun Tash. Hun mener også at politiet var for passive i situasjonen.

– Politiets passivitet har ført til det som skjedde med meg. Tidligere har de sett på det som lettere å fjerne meg enn å håndtere folk som skremmer og truer meg, sier hun.

Dagen skriver videre at Tash synes det er synd at dette skjedde akkurat på Speakers’ Corner.

– Jeg spør meg selv om jeg har gjort noe galt? Jeg er overbevist om at jeg ikke har brutt noen lov eller ansporet til hat. Alt jeg gjorde var å sette spørsmålstegn ved islam, og jeg ønsket å diskutere og fortelle folk om Jesus Kristus. Speakers’ Corner er et flott sted å gjøre det på, og det er synd at dette har skjedd på ytringsfrihetens hjemsted.

Vårt Land har forsøkt å komme i kontakt med både Mohammed Hijab og Hatun Tash, uten å lykkes med det.


Les mer om mer disse temaene:

Ida Helene Benonisen

Ida Helene Benonisen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion