Religion

Evangelist knivstukket i London

ANGREP: Evangelisten Hatun Tash fortsatte å debattere med muslimer etter at hun ble knivstukket i London søndag. Hendelsen skjedde på et sted med lange tradisjoner for religionskritikk.

Evangelisten Hatun Tash ble angrepet med kniv av en ukjent gjerningsmann i London forrige søndag. Hun skal ikke være livstruende skadet. Hendelsen fant sted ved Speakers’ Corner i Hyde park, et sted som er kjent for debatter og gatediskusjoner.

En video som spres på sosiale medier viser Tash med blod i ansiktet, ikledd en Charlie Hebdo t-skjorte. I går skrev politiet en uttalelse der de opplyser at de ikke har pågrepet noen i saken. I uttalelsen skriver de at «hendelsen ikke behandles som terror-relatert på nåværende tidspunkt».

Avisen Dagen har også omtalt hendelsen.

Kjent i miljøet

Lars Dahle ved NLA Høgskolen har ledet studiereiser til London i en årrekke, hvor de har besøkt Speakers’ Corner og også møtt Hatun Tash.

Lars Dahle, førsteamanuensis i teologi ved NLA Høgskolen Kristiansand

Dahle forteller Hatun Tash ofte går i rette med muslimske debattanter i Speakers’ Corner. Dahle beskriver henne som «sentral i sin Jesus-forkynnelse», «uredd» og «en slags kombinasjon av en evangelist og karikaturtegner». Hun er en av få fremtredende kvinnelige talere på stedet.

– Hun er en meget frittalende kritikker av islam, med uortodokse metoder. Hun er veldig polemisk, og man kan være enig eller uenig i hennes budskap og hennes måte å debattere. Men dette er dypt tragisk, det krysses flere grenser her når det fører til vold, sier han.

I etterkant av angrepet skal Tash ha fortsatt å debattere med muslimene som var til stede.

– Å stikke folk vil ikke hjelpe dere, sa hun, henvendt til muslimene i parken.

Røffe debatter

Dahle forteller at Speakers’ Corner er et unikt sted for offentlig meningsbrytning.

– Det finnes nok ikke noe tilsvarende sted. Det er ytringsfrihetens sentrum, det frie ords sted, i England. Derfor det er så utrolig alvorlig at noen blir angrepet fysisk som et forsøk på å kvele debatt og kritikk, sier han.

Dahle forteller diskusjonene på stedet ofte er røffe, men at spillereglene ved stedet ikke tillater vold.

– Har det vært voldelige episoder her tidligere?

– Jeg synes å huske at det har vært enkelttilfeller, men det har alltid vakt oppsikt. Knivangrep er alltid fryktelig, men her er det en polemisk ytring som ikke møtes med en annen polemisk ytring, men som møtes med vold. Det gjør det ekstra alvorlig, sier han.

Lange tradisjoner

Speakers’ Corner er en vernet plass for offentlige ytringer. I takt med økt konservativt muslimsk nærvær og engasjement, har debatt om islam blitt mer og mer fremtredende på stedet, ifølge Dahle. Han forteller at muslimer og kristne kritiserer hverandres tro i harde ordelag, men at dette tradisjonelt har vært en del av sjargongen på stedet.

– Det er dramatisk polemikk, der man både er opptatt av å forsvare seg mot angrep fra den andre, og å angripe den andre på det en mener er svake punkt. Men det er ofte en respekt på tvers midt i det veldig røffe. En respekt fordi den andre står for noe, selv om man dypt overbevist om at den andre tar feil.

Dahle trekker linjer fra underhuset i det britiske parlamentet, der landets ledende politikere ofte raljerer med retoriske sabler.

– I Speakers’ Corner er dette tatt ut på gatenivå. Som best har det noe veldig forfriskende over seg, og som verst er det slett ikke forbilledlig. Det finnes uansett ikke noe polemisk utsagn som forsvarer bruk av vold.

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion