Religion

Katolsk kirketopp i USA trekker seg

LOKASJONSDATA: En katolsk nettavis skal ha kjøpt lokasjonsdata fra appen Grindr for å avdekke den katolske lederens privatliv.

Den øverste administratoren av den amerikanske organisasjonen for katolske biskoper (USCCB), Monsignor Jeffrey Burrill, trekker seg etter at den katolsk nettavisen Pillar avslørte at han har oppsøkt homofile barer.

Ifølge nettsiden skal mobiltelefondataen ha vist at han har brukt applikasjonen Grindr, en dating-app for LHBT+, og besøkt homofile barer. Det skriver den amerikanske avisen The Washington Post.

Burrill har siden i fjor høst vært generalsekretær for USCCB, en stilling som koordinerer alt administrativt arbeid og planlegging for organisasjonen, som er landets nettverk for katolske biskoper.

The National Catholic Reporter var de første som rapporterte at Burrill hadde trukket seg, med henvisning til et notat fra erkebiskop José Gomez, USCCB-presidenten, til andre biskoper.

Gomez sier i notatet at det er med tristhet at han kunngjør Burrills avgang. Han påpeker at USCCB-personalet fikk vite om medierapporter om mulig upassende oppførsel og tok en beslutning deretter.

Skal ha brukt data fra Grindr

Pillar opplyser at de har fått informasjonen ved hjelp av dataene Grindr samler inn fra brukerne. Avisen skriver videre at de samarbeidet med et uavhengig firma for å godkjenne informasjonen.

En mobiltelefon tilknyttet til Burrill sendte app-datasignaler fra den stedsbaserte appen Grindr på nesten daglig basis i 2018, 2019 og 2020 – både på USCCB-kontoret og hans USCCB-eide bolig, skriver Pillar. Dataene fra Grindr viser at Burrill skal ha besøkt homofile barer også under reiser for USCCB.

Det er umulig å få tilgang til dataen, mener Grindr

En talsperson for Grindr kaller Pillars artikkel «homofobisk», og nekter for at dataene som er beskrevet i artikkelen er tilgjengelig for offentligheten.

– Det er absolutt ingen bevis som støtter påstandene om upassende datainnsamling eller bruk relatert til Grindr-appen som påstått, sier talspersonen for Grindr til Washington Post.

Data kan identifiseres

Personverneksperter har lenge reist bekymringer rundt anonymiserte data, samlet inn av apper og solgt til eller delt med markedsføringsselskaper.

Selv om den identifiserende informasjonen, som brukerens navn eller telefonnummer, blir fjernet, kan data fra appene inneholde alt fra alder og kjønn til en enhets-ID.

Ingen føderale lover forbyr kjøp av disse dataene, ifølge Jennifer King, en personvern- og datapolitisk stipendiat ved Stanford University Institute for Human-Centered Artificial Intelligence.

King sier til Washington Post at publiseringen av lokasjonsdata fra Burrills telefon er en påminnelse om at alle som har en mobiltelefon der lokasjonsdata på, ikke er anonyme.

Les mer om mer disse temaene:

Ismail Akkan

Ismail Burak Akkan

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion