Religion

Ber paven ta oppgjør med koloniseringsteologi

KOLONITID: Etter funn av massegraver rundt katolske kostskoler i Canada, krever krefter i Den katolske kirke at paven tar oppgjør med teologi som ble brukt til å rettferdiggjøre kolonisering.

Tidligere i år har det blitt funnet levninger av nesten 1.000 mennesker i umerkede gravplasser i Canada. Gravene ligger like ved tidligere internatskoler for lokal urbefolkning drevet av Den katolske kirke.

I kjølvannet av dette, har både lederen for urfolksorganisasjonen Assembly of First Nations og Canadas statsminister Justin Trudeau krevd en offentlig beklagelse fra pave Frans.

Nå melder den katolske biskopen Douglas J. Lucia fra New York seg på oppfordringen. Bakgrunnen for hans kritikk er den såkalte Oppdagelsesdoktrinen (the Doctrine of Discovery), et juridisk rammeverk som fastslo at nye landområder tilhørte de europeiske landene som oppdaget dem.

Denne doktrinen kan dateres tilbake til uttalelser fra pave Nicholas 5., som var pave på 1400-tallet. Den har på vegne av Den katolske kirke legitimert kolonisering av områder i blant annet Nord-Amerika, skriver Religion News Service.

---

Oppdagelsesdoktrinen

  • En rekke pavemandater utstedt på 1400-tallet av pave Nicholas 5., la grunnlag for den såkalte Oppdagelsesdoktrinen.
  • Den ga europeiske, kristne monarker rettigheter til å erobre områder bosatt av ikke-kristen befolkning.
  • Doktrinen har gått igjen i teologisk lære i Den katolske kirke i flere århundrer etter den ble utstedt.

Kilde: Religion News Service og The United Church of Canada

---

Ønsker møte med paven

Biskop Douglas J. Lucia sa i et intervju med Religion News Service 30. juni at han undersøker muligheten for selv å få et møte med paven. Der ønsker han å diskutere problemstillinger rundt Oppdagelsesdoktrinen.

– Ettersom den har utgangspunkt i uttalelser fra paven, burde det komme en offentlig anerkjennelse fra kirkens overhode av hva slags skade den har påført urbefolkningen.

Han legger til at han ønsker at kirken skal forkaste Oppdagelsesdoktrinen.

– Doktrinen har blitt brukt til å legitimere både politisk og personlig vold mot urfolk og deres kultur – både deres religiøse og territoriale identitet, sier biskopen.

Annerledes lederskap kan gi nye samtaler

Professor i amerikanske og britiske studier ved Universitetet i Oslo, Randall J. Stephens, mener Den katolske kirke hadde en tydelig påvirkning på koloniseringen av Nord-Amerika.

– Det henger jo sammen med kirkens tanke om misjon til hele verden. Religionen til urbefolkningen ble sett på som avgudsdyrkende og demonisk, og derfor ble den forsøkt utslettet.

Stephens understreker at Den katolske kirke idag er noe helt annet enn det den var før.

– At det faktisk finnes folk i kirken som ønsker å stå frem og snakke om forbrytelsene kirken gjorde på den tida, viser dette.

Randall J. Stephens

– Det skal bli interessant å følge med på hva Den katolske kirke vil gjøre fremover. De har en annerledes pave i pave Frans, som virker å være mer åpen og liberal enn tidligere paver.

Stephens tror dette kan føre til samtaler som det ikke har vært rom for før.

Mangler beklagelse

I tillegg til biskop Lucias ønske om et tydelig oppgjør med Oppdagelsesdoktrinen, krever både urbefolkningsorganisasjoner, Canadas statsminister og flere kanadiske katolikker en offentlig beklagelse fra pave Frans.

Tidligere har Vatikanet kommet med offisielle beklagelser både overfor befolkningen i Irland og Bolivia for handlinger begått av Den katolske kirke. I Bolivia ble det beklaget for handlinger begått mot urbefolkningen under koloniseringen, noe som også vil være tilfelle i en beklagelse overfor Canada.

Likevel virker det ikke sannsynlig at dette skjer i Canada med det første. Det skriver Dean Detloff, kommentator i National Catholic Reporter. En slik beklagelse krever nemlig at paven blir formelt invitert på besøk av Den katolske kirke i Canada. Den ledes av den kanadiske katolske bispekonferanse (CCCB).

Selv om konferansens leder, erkebiskop Richard Gagnon, har uttalt til CBC News at pave Frans kan få gi sin beklagelse på et «passende tidspunkt», vil det ikke komme en avgjørelse om å invitere paven før i september. Da har bispekonferansen sitt årlige møte.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion