Religion

Begynte å date på nett etter skilsmissen: – Gud ga meg mot

KJÆRLIGHET: Kort tid etter hun ble separert, laget Magnhild Faleide (62) seg datingprofil på kristendate.no. Jakten etter en kristen kjæreste er ikke det den en gang var.

– Jeg ser etter en mann jeg kan dele troen sammen med, smiler den sprudlende 62-årige Magnhild Faleide.

Hun har på seg en frisk grønn jakke og har en matchende veske over skulderen. Hun elsker farger, Gud og ønsker seg en mann. Kjærligheten har hun vært på jakt etter siden hun ble separert for sju år siden.

– Det er en sorgprosess, sier hun og sikter til skilsmissen.

Faleide har likevel vært veldig opptatt av å bruke troen sin som et hjelpemiddel til å ikke være bitter og gi kjærligheten en ny sjanse.

– Det er veldig spennende å leve i krysningspunktet mellom å stole på Gud og det å gjøre aktive handlinger og valg, sier hun.

Kristendate

Ønskeliste til Gud

Kort tid etter Faleide og mannen gikk fra hverandre, lagde hun seg en profil på Kristendate.no. Det er en av datingtjenestene på nett som inviterer kristne til å finne likesinnede, og kanskje til og med den store kjærligheten.

– Å sitte stille og vente er ikke riktig, sier hun.

Med datingapper, en skilsmisse i bagasjen og mange dater med forskjellige menn kan Faleide fortelle at dating-livet er ganske annerledes fra da hun har vært singel tidligere i livet.

– Jeg er mye tydeligere på hva jeg er ute etter nå, og hva som er viktig for meg, sier hun.

Faleide forteller at hun nå er så klar på hva hun er på jakt etter, at hun til og med har laget en ønskeliste til Gud om hva hun vil ha i en romantisk partner. Disse punktene kommer også tydelig fram i hennes datingprofil.

Kristendate

Tidligere preses Helga Haugland Byfuglien var samlivsspaltist i Vårt Land på 90-tallet, og tror akkurat dette er noe mange kan kjenne seg igjen i med moderne dating.

– Folk har blitt mer bevisste på sine egne interesser og verdier. På datingapper må man for eksempel alltid skrive noe om seg selv og hva man ser etter. Det er ikke sikkert man gjør dette på samme måte når man møter noen på ekte.

Byfuglien mener at det er tøft gjort av skilte å prøve og starte på nytt i den moderne dating-verden.

– Det er modig gjort og mange opplever det som fint å kunne starte på nytt i moden alder. Å våge seg litt ut der, når du er skilt eller enke eller enkemann, kan føre til veldig fine ting.

Bildet på moderne dating

Kristendate.no har kjøpt opp flere av sine konkurrenter, og har fortsatt å vokse siden sida ble etablert i 2009, i følge nettstedets gründer Øyvind Isaksen.

---

Kristendate.no

  • Eksistert siden 2009
  • Finnes i Norge, Sverige og Danmark
  • Ca 20. 000 medlemmer
  • Jevn kjønnsfordeling

Kilde: Øyvind Isaksen

---

Når man oppretter en profil på kristendate.no må man, som på mange andre datingsteder, skrive inn en del fakta om seg selv: interesser, sivilstand, men også hvor høy du er og hva som er din «kroppstype». De to sistnevnte feltene er for nå obligatoriske, men gründer Isaksen informerer om at disse vil gjøres valgfrie etterhvert.

Jimmy Ngo er en 26 år gammel bruker av appen. Han er på jakt etter en kristen jente. Ngo er bekymra for at den moderne måten å date på, har gjort at han har blitt overfladisk i valg av partner.

Kristendate

– Med datingapper og slikt kan man lett sammenligne alle med hverandre, sier han.

Han forteller også at man lett kan få urealistiske forventninger, når alt man ser av en person er bilde og litt tekst.

– Folk fremstiller seg selv annerledes på nett enn på ekte. Alt man ser er fasaden, sier han og legger til:

– Jeg har vært singel hele livet, og noen ganger lurer jeg på om jeg har blitt for kresen og om det har vært noe galt med meg. Jeg har vurdert alle muligheter.

Men Jimmy Ngo har ikke mistet motet:

– Gud sin timing er perfekt og man må stole på den, sier Ngo.

Byfuglien mener at en bakside ved nattdating kan være nettopp at man kan framstille seg selv akkurat som man vil.

– Det er mange ting man går glipp av når man for eksempel ikke hører personens stemme. Et møte vil heldigvis fort rette opp i dette, sier Byfuglien.

– Annerledes å være kristen

– For 40-50 år siden giftet mange seg ofte tidlig i 20- åra, sier Byfuglien.

Selv om dette ikke er like vanlig lenger, mener Ngo at det å date som kristen i 2021 fortsatt er noe annerledes enn å se etter partner som ikke-religiøs.

– Vi kristne er kanskje ikke like interesserte i å bruke tid på noe som ikke kan ende i at man gifter seg, sier han.

Ngo er ikke alene om denne teorien: 35 år gamle Kenneth Tolås tror denne innstillingen har gjort at han har blitt avvist av mange kristne jenter i sitt liv.

– Mange andre kan kanskje tenke at det er greit med noe midlertidig, og sier derfor ja til mer. Mange kristne er på jakt etter den man skal dele resten av livet sitt med, og hvis alt ikke er perfekt med en gang så går de videre. Det er nok noe av utfordringene med å date som kristen, sier 35-åringen.

Over gjennomsnittet mange damer: Kenneth mener at han har spurt over gjennomsnittet mange kristene jenter ut på date.

Han har aldri hatt kjæreste, men har i følge seg selv bedt ut over gjennomsnittet mange kristne damer i sitt liv. Tolås mener at 50 prosent av de han spør sier nei.

– Terskelen for å få damer er høyere i kristne sammenhenger, tror jeg, forteller han.

Tolås mener at man kan gå glipp av noe godt, om man avviser uten å gi noen en sjanse først.

– Jeg mener jo at man går glipp av noe bra hvis man avviser meg, sier han spøkefullt.

Les mer om mer disse temaene:

Ida Helene Benonisen

Ida Helene Benonisen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion