Samme dag som det ble kjent at Oslos byråd trekker seg og det oppstod en tidvis opphetet debatt i bystyret, kom det også gode nyheter til KFUK-KFUM. Onsdag vedtok nemlig Oslo bystyre at foreningen – etter å ha arbeidet med det siden 2018 – nå kan inngå en leieavtale med kommunen om et leirsted og to bygninger på Håøya.
Karianne Stokke Gjerstad, regionleder for KFUK-KFUM Oslo og Akershus, er svært tilfreds med beslutningen.
– Håøya har fantastiske naturomgivelser. Vi vil bidra til å åpne stedet for barn og unge, og tilby trygge og inkluderende fellesskap.
[ – Myndighetene gjør for lite for avhopperne fra gjengkriminalitet ]
Gi tro på fremtiden
«Bærekraftsøya» er navnet KFUK-KFUM har gitt prosjektet de omsider kan forberede seg på å realisere på Håøya. Foreningen vil nemlig ikke bare tilby regionens barn og unge et minneverdig ferietilbud, men også vie oppmerksomhet til bærekraft og klimakamp.
– Vi vil sette vår tids største utfordring på agendaen, og bidra til at barn får ny tro på fremtiden, sier Karianne Stokke Gjerstad.
Både aktivitetene og de fysiske møteplassene skal inspireres av og understøtte FNs bærekraftsmål. Regionlederen forteller at øya skal ha en bærekraftig profil, og at de vil etterlate seg et så lite fotavtrykk som mulig.
– Vi skal gjøre de grønne visjonene som vi hører så mye om, om til konkrete handlinger. Vi vil vise hvordan man kan bidra helt konkret, forteller hun, og trekker frem vern av truede dyr og planter, ansvarlig forbruk, solcelleanlegg og kompostering.
Lokasjonen er heller ikke tilfeldig. Håøya er nemlig et naturreservat der alle dyr og planter er fredet. Øya er også rik på både treslag og blomster. Dette naturmangfoldet, forteller regionlederen, gjør at de kan drive «praksisnær kunnskapsformidling». Øya ligger i indre del av i Oslofjorden – i Frogn kommune – en kort båttur fra Drøbak. Den eies av Oslo kommune og forvaltes av Bymiljøetaten.
[ KFUK-KFUM åpner for navnebytte ]
Finansiering
Å invitere barn og unge til leir på den frodige øya er riktignok ikke gjort i en håndvending. Oslo bystyre beskriver at det KFUK-KFUM har fått mulighet til å leie, har «et stort vedlikeholdsetterslep». Både bygningene Rabben og Messa er nødt til å rehabiliteres. Dette er det foreningen selv som skal betale for.
Den økonomiske rammen for dette første trinnet på veien mot deres egen bærekraftsøy, er på 40 millioner kroner. KFUK-KFUM er i dialog med Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen og Eivind Astrup Allmennyttige stiftelse om støtte, og skal til høsten se seg om etter enda flere økonomiske samarbeidspartnere.
I tillegg til å bygge opp økonomiske muskler, forsikrer regionleder Karianne Stokke Gjerstad at KFUK-KFUM ikke vil konkurrerer med gode tilbud som allerede eksisterer for barn og unge.
– Vi skal kartlegge barn og unges behov. Vi vil bidra til å dekke behovene, men også se til at vi ikke skaper et konkurrerende tilbud. Vi ønsker å samarbeide med alle gode krefter, og vårt mål er at «Bærekraftsøya» skal være i kontinuerlig utvikling og til enhver tid møte barn og unges behov.