Religion

Etterlyser mer balanse i Ordo Iuris’ barnevernsrapport

BARNEVERN: Den ultrakonservative organisasjonen Ordo Iuris har utarbeidet en rapport hvor de retter hard skyts mot det norske barnevernet. Fagpersoner er kritisk til deler av den, men gir dem også ros.

– Det jeg reagerte på første gangen jeg leste rapporten, var den ensidige bruken av kilder og ikke minst det at tilløpene til kritiske selvrefleksjon i barnevernet og ekspertisen rundt det, ble brukt så aktivt mot barnevernet. Dette mener jeg fremdeles, sier seniorforsker Jørn Holm-Hansen på OsloMet.

Etter at Ordo Iuris presenterte sin kritiske rapport om det norske barnevern på Grand Hotel i Oslo i fjor, var Holm-Hansen blant dem som valgte å lese den. Han mener rapporten inneholder flere svakheter, blant annet at de «bruker et såpass obskurt nettsted som barnefjern.org» som en del av sitt kildemateriale.

– Alle kilder som har et horn i siden til barnevernet blir tatt for god fisk, sier han.


Ryddig framstilling

Videre mener han at det er flere eksempler på at kilder blir misbrukt ved at de tolkes feil. Men den viktigste svakheten synes han er at Ordo Iuris ser bort fra det enkelte barnets perspektiv og de rettigheter barn har i henhold til barnekonvensjonen.

– Retten til en familie er en viktig rettighet, men ikke den eneste. De avveiningene barnevernet står overfor når det skal beskytte barnet, som dessverre kan være mot dets eget biologiske opphav, blir helt oversett. Rapporten ville ha stått stødigere om den viste fram dette dilemmaet. Den kunne jo likevel argumentert med at retten til familie burde vektlegges sterkere, mener han.

Men etter å ha lest rapporten én gang til, ser han ingen grunn til å dømme den nord og ned.

– Rapporten er systematisk og den bringer en del relevante fakta på bordet. Forfatterne har satt seg grundig inn i det norske systemet og gir en ryddig framstilling av det formelle rammeverket.

– Ordo Iuris, selv om man kan mislike den politiske profilen deres, er en profesjonell kampanjeorganisasjon med masse ressurser. De vrir og vrenger på kilder og fakta, men neppe vesentlig mer enn norske menneskerettighetsorganisasjoner som for eksempel står mitt hjerte nærmere, mener Holm-Hansen.

Svarer på kritikk

Jerzy Kwaśniewski, president for Ordo Iuris, mener at rapporten er basert på et grundig kildemateriale.

– Dette bekreftes også av rettspraksisen i Den europeiske menneskerettsdomstolen, sier han.

Da rapporten ble utarbeidet, inviterte Ordo Iuris representanter fra norske myndigheter til å diskutere barnevernssystemet, forteller Kwaśniewski. De samlet blant annet menneskerettseksperter, norske advokater og europeiske parlamentarikere til et møte i Oslo, ifølge Kwaśniewski.

– Dessverre kom ingen representanter fra norske myndigheter.

Når de har referert til nettstedet barnefjern.no, har det blant annet vært for å bekrefte datoen for en barnevernssak i norsk rett og for å vise eksempler på negativ medieoppmerksomhet mot barnevernet, hevder Ordo Iuris-presidenten.

Etterlyser flere nyanser

Også Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har lest Ordo Iuris’ rapport.

– På noen områder løfter rapporten frem utfordringer som vi er kjent med og som vi er i gang med å forbedre, herunder praksis knyttet til samværsfastsettelse og gjenforening etter omsorgsovertakelse, forteller avdelingsdirektør Kristin Ugstad Steinrem i Bufdir.

Samtidig etterlyser de en mer balansert og nyansert fremstilling av det norske barnevernet.

– Vi i Bufdir jobber også internasjonalt og vet gjennom det arbeidet at mange polske borgere opplever at de får god hjelp av barnevernet slik som også norske familier opplever at de får god hjelp av barnevernet. Rapporten burde også ha belyst dette siden vi vet at det aller meste av tiltak fra barnevernet er hjelpetiltak som foregår i familienes hjem, sier hun.

Til dette sier Jerzy Kwaśniewski at rapportens hensikt var å analysere tilfeller der biologiske foreldre var blitt fratatt barna sine.

– En uttømmende analyse av alle barnevernets aktiviteter var ikke tema for rapporten, selv om det absolutt finnes eksempler på legitime inngripener og hjelpetiltak.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion