Religion

MF fjerner bysten av kontroversiell teolog

FJERNES: Mange husker Ole Hallesbys forkynnelse om helvete. Men det er først og fremst praktiske årsaker til at bysten av den kontroversielle teologen nå fjernes fra MF.

Utenfor biblioteket ved MF vitenskapelige høyskole står to byster. Den ene er av teologen John Nome, som i sin tid var med å starte Vårt Land. Den andre er av en mer kontroversiell figur i norsk kirkehistorie. Ole Hallesbys radiotale fra 1953 der han nådeløst truer de uomvendte til troen med helvete, utløste den såkalte helvetesdebatten.

«Hvordan kan du som er uomvendt, hvordan kan du legge deg rolig til å sove om kvelden, du som ikke vet enten du vågner i din seng eller i helvede?», nærmest ropte han i den direktesendte prekenen fra Storsalen.

Skremsel med helvete er ikke noe MF står inne for i dag. Heller ikke Hallesbys politiske holdninger på 1930-tallet. Men det er først og fremst andre årsaker til at bysten nå forvises til et rom i fakultetets kjeller.

---

Ole Hallesby

  • Norsk teolog (1879–1961)
  • Var leder av Den midlertidige kirkeledelse (DMK) frem til han våren 1943 ble arrestert. Han ble senere overført til Grini fangeleir
  • Til tross for sin motstand mot nazismens okkupasjon av landet, er han blitt beskyldt for at han ikke fordømte jødeforfølgelsen på et tidligere tidspunkt.
  • Mest kjent for helvetesdebatten etter at han i en direktesendt preken i 1953 advarte de uomvendte med «om du stupte død ned på gulvet nu, så stupte du rett i helvede!»
  • Debatten om troen på helvete innen kristendommen gikk innad i kirken, i media og ble etter hvert også behandlet i Stortinget.

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia og Teologisk tidsskrift.

---

Praktiske årsaker

– I utgangspunktet har vi kommet til at det ikke er nødvendig å fremheve to av høyskolens professorer. Derfor flytter vi de ned i kjelleren, forklarer Vidar L. Haanes, rektor på MF.

Nomes byste forsvinner også fra høyskolens offentlige rom. Og der de to bystene har stått etter at de ble donert til MF av familiene for mange år siden, skal det nå sitte to lys levende mennesker.

Vidar Haanes, MF

Der bystene står skal studenthjelperne til biblioteket sitte, opplyser Haanes.

Han innrømmer likevel at det var en artikkel i teologisk tidsskrift som førte til at spørsmålet om Hallesbys byste kom opp.

– Der blir det påpekt at Hallesbys holdninger i førkrigstiden var delvis fascistiske, og at han var knyttet til kritikkløs antisemittisme. Det er ikke holdninger vi ved MF står inne for, sier Haanes.

Han understreker samtidig at de ikke har tenkt verken å ødelegge bysten eller dumpe den i sjøen, slik statuer av andre kontroversielle personer er blitt behandlet i for eksempel USA.

– Riktig å fjerne bysten

I en kronikk i Klassekampen torsdag problematiserer prest Gyrid Gunnes at Hallesbys byste er plassert på biblioteket på MF. Hun kommenterer også fjerningen av bysten. Gunnes skriver på den ene siden at «selv om gjenstanden forsvinner, forsvinner ikke den menneskelige smerten».

På den andre siden argumenterer hun for at Hallesby forkynnelse om helvete har skapt «sår i mange menneskers sjeler», og at fjerningen av bysten på den måten er legitim.

Helvetesdebatten alene er ikke grunn nok for MF til å fjerne bysten, mener Haanes.

– Det vil vi ikke tenke er tilstrekkelig grunn til å fjerne en byste, sier han og viser igjen til praktiske årsaker og en helhetsvurdering av Hallesbys historie og virke som teolog.

Gyrid Gunnes er prest, feminist og kunstner.

Gyrid Gunnes synes det er helt riktig å fjerne bysten av Hallesby. Om den skal settes i MF-kjelleren er hun ikke så sikker på.

– Kanskje man skulle hatt den et annet sted, for eksempel ved en plakat som problematiserer han posisjon som teolog, spør hun.

– For MF er ikke helvetesdebatten god nok grunn alene for å fjerne bysten. Er du enig i det?

– Nei. Helvetesdebatten er en fullstendig uansvarlig forkynnelse. Den talen ble kringkastet på radio og gikk blant annet ut til folk som lå på sykehus. I et sjelesørgerperspektiv er det helt vanvittig å gi et slikt budskap til syke og sårbare mennesker, svarer Gunnes.


Les mer om mer disse temaene:

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion