Religion

Kringkastingsrådet skal behandle klager på radioandaktene til Esben Esther Pirelli Benestad

ANDAKT: Esben Esther Pirelli Benestad fikk bytte ut «vår Far» med «vår Gud» i radioandakter på NRK. Det falt ikke i god jord hos alle. Nå skal saken opp i Kringkastingsrådet.

I begynnelsen av mai holdt Esben Esther Pirelli Benestad radioandakter på NRK P1. I forkant ble det klart at Pirelli Benestad, som er sexolog og en av landets mest profilerte transpersoner, hadde fått tillatelse til å bytte ut «vår Far» med «vår Gud».

I etterkant har NRK fått to klager på andaktene. Kringkastingsrådet har nå bestemt seg for å behandle klagene på torsdagens rådsmøte. Endringen fra «vår Far» til «vår Gud» er noe av det en av de to klagerne reagerer på.

I en av klagene står det blant annet:

«Benestad har fått NRK sin “velsignelse” til å bytte ut FADER i Fader vår med GUD. I Bibelen begynner denne bønna slik: Fader vår, Du som er i Himmelen … Ikke «Vår Gud»! Samme leis er det også i velsignelsen. Dette kan virke som pirk, men å forandre på det som står Bibelen er alvorlig! I tillegg presterer han å kalle Gud for “hen”! Dette var trist å høre, og skulle ikke vært sendt!».

Den andre klageren reagerer også på noen av formuleringene i Pirelli Benestads andakter.

«Det er merkelig at NRK bruker slike andaktsholdere. Dette var prat om vær og vind. Ikke andakter til oppbyggelse. Ikke et bibelord. Noe av det som ble sagt var rett og slett usant. Fadervår og Velsignelsen ble endret. Guds Ord skal ikke endres», skriver klageren.

– Når et bredt publikum

I saksdokumentene til møtet i Kringkastingsrådet har NRK også lagt ved et svar til den siste klageren. Svaret er signert Lise Sørensen, som er prosjektleder i NRKs livssynsredaksjon. Hun er opptatt av at radioandakten på NRK når et bredt spekter av mennesker – og derfor også bør holdes av mange ulike mennesker.

«Budskapet er alltid tuftet på kristne verdier, men det er ikke lenger slik at det bare er teologer som inviteres til å formidle det kristne budskapet. Andakten ønsker å reflektere at det er mange måter å være kristen på i Norge i dag, og at det kristne budskapet er relevant og levende for et bredt spekter av mennesker. Slik mener vi Andakten kan være med på å holde Bibelens budskap vitalt også i et sekulært samfunn», heter det i svaret fra Sørensen.

Sørensen er også klar på at hun mener det er riktig å etterkomme ønskt fra Pirelli Benestad om å endre på enkelte formuleringer.

«Vi har forståelse for at noen andaktsholdere er mer bekvem med å bruke det mer nøytrale «Gud» enn «Far». Vi mener dette er en liten endring som ikke rører ved innholdet i verken bønnen eller velsignelsen. Det kan legges til at de aller fleste andaktsholdere i NRK, fremdeles bruker kirkens vanligste versjon/liturgi», skriver Sørensen.

Klager på «Festen etter fasten»

Totalt har det kommet inn 197 klager i forkant av torsdagens møte. Ikke alle skal behandles på møtet, men utvalget gjør en prioritering av hvilke klager det er viktig at de diskuterer. På listen over saker rådet skal behandle står også klager på «Festen etter fasten», programmet NRK sendte for å markere eid, festen som markerer slutten på muslimenes fastemåned ramadan.

Festen etter fasten

I år falt eid på samme dag som Kristi himmelfartsdag og flere klagere reagerer på at NRK prioriterte innhold om eid over innhold om nettopp Kristi himmelfartsdag. Flere av klagerne uttrykker skuffelse over NRK og en skriver blant annet «jeg mener å registrere at det er veldig mange reportasjer om Islam og fravær av andre religioner eller livssyn.».

En annen skriver:

«Jeg reagerer på at feiring av Kristi himmelfartsdag ikke ble vist på Nrk. Jeg savnet også gudstjenesteoverføring. Heller ikke på radio ble det fokus på denne kristne høytiden. Jeg er for religionsfrihet. Men i går var jeg veldig skuffet og opprørt over Nrk.»

Allerede på Kristi himmelfartsdag satte Frp-leder Sylvi Listhaug eid opp mot markering av den kristne høytiden.

«Tydeligvis er det greit å ønske muslimer en god feiring, men å sende en hilsen på Kristi Himmelfart er ikke politisk korrekt. Det må bli slutt på å viske ut egen kultur og egne tradisjoner», skrev hun på Twitter.

I ettertid fikk hun kritikk fra en rekke markante stemmer i norsk offentlighet, blant annet Bahareh Letnes.

I tillegg til disse to sakene skal Kringkastingsrådet blant annet behandle en rekke klager på dekningen av rakettregnet mellom Israel og Gaza tidligere i vår. De skal også behandle en klage på et innslag i Dagsrevyen 17. mai, der Sian og Alliansen fikk oppmerksomhet.Les mer om mer disse temaene:

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion