For en tid tilbake ringte en journalist fra Morgenandakten i NRK P1 til sexologen på Sørlandet. Vil du holde radioandakt for oss? spurte hun.
– Da kvapp jeg litt. Men etter å ha tenkt meg kjapt om, kjente jeg at jeg ble ganske glad for spørsmålet, forteller Esben Esther Pirelli Benestad.
Kommende uke kan du høre hen formidle tro i NRK P1s distriktssendinger om morgenen, og på P1+ og i NRK Radio. Sexologen, professoren og familieterapeuten har vært en markant og folkekjær stemme i norsk offentlighet i flere tiår. Pirelli Benestad er kanskje spesielt kjent for å være åpen om sin identitet som transperson.
– Jeg har forstått at NRK har som mål at andakten skal favne bredt, og snakke et språk som kan være åndelig og andaktsfullt, men som man kanskje ikke hører i «strikte» kirkelige sammenhenger.
– Dette blir første gang jeg holder en ordentlig andakt. Men det er ikke første gang jeg snakker andaktsfullt, sier hen og ler.
[ Til glede og frustrasjon for hundretusener – dette er radioandaktens historie ]
Folk ekskluderes fra evigheten
Esben Esther Benestad Pirellis agenda i verden, er å bringe folk nærmere hverandre. Da hen vokste opp i Grimstad, opplevde hen en avstand mellom kristne og disse andre som «ble tillagt all verdens umoral». Folk gikk i hver sin verden, med fullstendig feil oppfatning om hva de andre drev med.
– Vi har så lett for å feiltro hverandre. Jeg alltid har hatt et ønske om å kunne være en stemme fra mitt perspektiv, og komme andre – med et annet utgangspunkt – i møte.
UiA-professoren tror vi mennesker har noe grunnleggende til felles.
– Det biologiske og sosiale kan gi oss tilhørighet i tiden vi lever i. Men det åndelige kan gi oss tilhørighet i evigheten. At noen opplever at de ikke blir gitt adkomst til evigheten, er brutalt, forteller hen.
---
Morgenandakten
- Har vært en del av NRK Radio i over 90 år. Første andakt ble sendt 9. mars 1931.
- Kan høres mandag til torsdag klokka 05.33 og 08.20 i NRK P1, samt en lengre versjon i NRK P1+.
- Ulike personer – prester, pastorer og andre kjente eller relevante stemmer – formidler tanker om tro fra et kristent ståsted.
- I 2019 hadde den over 300.000 lyttere.
- Engler, åpenbaringer og åndelighet er blant temaene Pirelli Benestad skal snakke om i sine radioandakter første uka i mai.
---
I sjelesorg og samtaler har Pirelli Benestad møtt personer som har måttet forlate menighetene sine på grunn av «talentene» sine, som hen kaller det. Har du også forlatt Gud? spør hen da.
– Og det er det noen som har. Men da spør jeg: Hva gærent har Gud gjort, da?
– Jeg synes det er så leit at vi mennesker, i vår tilkortkommenhet, skal ta et menneske bort fra en gudstro.
Har Gud et kjønn?
Både lekfolk og teologer strides om hvorvidt man skal «kjønnliggjøre» Gud. Er det en mann?
Flere teologer har kontaktet Pirelli Benestad med spørsmål om hen kan «reklamere for det pronomenet». Også Pirelli Benestad opplever spørsmålet om Guds kjønn som utfordrende.
– Idet man gjør Gud om til «han», skaper det større avstand mellom kvinner og Gud, enn mellom menn og Gud. I andaktene får jeg si «vår Gud som er i himmelen» og «Gud velsigne deg». Da er det helt fint.
– Hvordan tror du det blir tatt imot at det er nettopp du som holder disse andaktene?
– Det har jeg i grunnen ikke tenkt på. Jeg kan ikke gjøre annet enn å si det jeg kjenner er riktig, fra det perspektivet jeg kan se ting.
– Det finnes mange sannheter, og å favne alle disse sannhetene tror jeg ikke er mulig for oss. Det kan være at mine sannheter ser annerledes ut enn dine. Men det betyr ikke at de du ser er feil.
[ Lilly Walle (94) tar et nådeløst oppgjør med seg selv som misjonær og mor til syv barn ]
Viljen til å gjøre det gode
– Jeg har flere ganger prøvd å slutte å tro på Gud, men får det ikke til, sier Benestad Pirelli spøkefullt.
Sexologen kaller gudstroen sin «økumenisk». Med det mener hen at den er til stede i veldig mange sammenhenger.
– Jeg ber nok ofte til Gud når jeg vet at jeg skal inn i noe vanskelig, og trenger støtte. Noen ganger kaller jeg det «universets gode krefter», dit jeg henvender meg.
– Opplever du å få støtten du ber om?
– Ja. Det gjør jeg. Og sier tusen takk.
– For meg handler troen mye om viljen til å gjøre det gode, og å ha en følelse av at Gud er på parti. Når vi vil det gode, tror jeg vi kommer i kontakt med det guddommelige i oss, sier Pirelli Benestad.
[ Min manns bror er «evig singel». Vi forstår ikke hvorfor ]