Religion

Hillsong-grunnleggeren åpner opp om skandalene - kaller kjendispastor Carl Lentz’ oppførsel «narsissistisk»

HILLSONG: Flere pastorer har måttet slutte, og kirken har blitt anklaget for «kjendiskultur». Nå svarer grunnlegger Brian Houston: – Til slutt er jeg ansvarlig.

– Jeg tror vi tillot at en kultur fikk utvikle seg, hvor det var én regel for kjendiser og andre regler for andre folk, forteller Hillsongs grunnlegger Brian Houston i det eksklusive intervjuet i TV-programmet Today på NBC onsdag.

Det siste halvåret har det ved flere anledninger vært bråk i den populære globale kirken Hillsong. I november ble den profilerte New York-pastoren Carl Lentz sparket for dårlig ledelse og utroskap mot kona, i april sluttet en leder i New Jersey for å ha sendt upassende meldinger på sosiale medier, og i april la også Dallas-menigheten ned. Today har også snakket med en rekke frivillige i New York, som for noen år siden opplevde å bli overarbeidet.

– Det har vært vanskelig, åpenbart. Det har vært mye skuffelse i noen av tingene som har dukket opp. Noe av det er usant. Andre ting stemmer, forteller Houston.

Grunnleggeren sier han er «hundre prosent dedikert» til å rydde opp i kulturen i kirken, hvis det stemmer at enkelte har blitt behandlet dårlig eller blitt mobbet.

– Dersom én person blir behandlet dårlig, er det én for mye.

Har kirken blitt for stor?

– Jeg har reflektert mange, mange ganger, og erkjenner at det har blitt begått feil, og at det finnes ting som må bli langt bedre, oppsummerer Houston etter det siste halvåret.

– Stammer kirkens problemer fra at den har blitt for stor, spør programleder Savannah Guthrie i Today.

Hillsong har 150.000 besøkende i uken på verdensbasis, og har kirker i 28 land, inkludert Norge.

– Jeg er ikke sikker på at en kirke kan være for stor. Jeg tror bare vi må vokse inn i oss selv.

Artist Justin Bieber, og skuespillerne Chris Pratt og Vanessa Hudgens, er blant kirkens mest profilerte medlemmer. Kritikken om at kirken er mer tolerant overfor kjendiser, erkjenner han delvis, men tilbakeviser også en del av den.

– En som åpenbart er vel ansett, er Justin Bieber. Ser du tilbake noen år, ødela han hotellrom og var på kanten til å bli deportert til Canada. Og se på Justin Bieber i dag. Alle som er rettferdige kan se en radikal forandring, så det er ikke alt ved dette som er galt.

---

Hillsong

  • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Sydney, Australia.
  • Har i dag etablert kirker i 28 land over hele verden, og rundt 150.000 besøkende i uken.
  • Er en pinsekarismatisk kirke med et moderne uttrykk, som retter seg spesielt mot unge.
  • Er særlig kjent for produksjon av lovsangsmusikk gjennom gruppene Hillsong Worship, Hillsong United og Hillsong Young & Free.
  • I dag har Hillsong Norway åtte ulike forsamlinger i Norge. De er tilknyttet Pinsebevegelsen i Norge.

---

Hadde bekymringer lenge

En av dem som fikk Justin Bieber på beina igjen, var New York-pastor Carl Lentz, hans åndelige rådgiver. I november ble Lentz sparket fra stillingen som hovedpastor i storbyen, etter at han innrømmet at han hadde vært utro mot kona si, som han hadde vært gift med i 17 år.

– Han er en unik karakter. Det er mange ting jeg savner ved Carl. Med det sagt, var det ledelsesproblemer som jeg tror involverte løgn, inkludert det jeg vil kalle narsissistisk oppførsel.

I en uttalelse fra ledelsen forklarte Houston oppsigelsen i november med «ledelsesproblemer, brudd på tillit, pluss en senere avsløring om moralske feilsteg».

– Jeg har hatt bekymringer og mange samtaler gjennom årene med Carl.

– Burde du grepet inn tidligere, spør Today-programlederen.

– Jeg tror det er mange ting jeg skulle visst tidligere, og forhåpentligvis, når vi beveger oss videre, kan vi sørge for at vi har langt bedre systemer på plass og bedre ansvarliggjøring, svarer Houston.

Houston avkrefter at han har vært mer tolerant overfor Lentz på grunn av hans forhold til for eksempel Justin Bieber, og synes det er leit at enkelte har trodd at det var viktig for ham og kona å trekke kjendiser til kirken.

– Oppriktig god kirke

Som svar til om pastor Carl Lentz’ oppførsel kunne skje i en kultur Houston lagde da Hillsong ble opprettet på 80-tallet, sier han oppsummerende.

– Til slutt er jeg ansvarlig.

En av den siste tidens utfordringer for Hillsong, har vært den angivelig dårlige oppførselen overfor homofile medlemmer enkelte steder. Her erkjenner Houston at de har en kommunikasjonsutfordring.

Hillsong har fortsatt et bibelsk konservativt syn på aktive homofile forhold, forteller han. Men kirken må bli bedre på å omfavne homofile, og ønske dem velkommen på en god måte. Den siste tidens bråk holder grunnleggeren våken om natten, forteller han.

– Jeg tror oppriktig i hjertet mitt at Hillsong er en god kirke.

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion