Religion

- Dette kan ikke være morsom lesning for Den norske kirke

ALVORLIG: Likestillingsombudet kaller funnene i Kirkerådets rapport alvorlige.

– Det er ikke noen tvil om at dette er alvorlige funn, sier likestillingsombud Hanne Bjurstrøm.

Hun har sett på arbeidsmiljøundersøkelsen blant kvinnelige prester som ble publisert onsdag, og mener kirken nå har en god del å ta tak i.

– Dette kan ikke være morsom lesning for Den norske kirke, og er noe de må ta alvorlig, sier Bjurstrøm. Hun legger til at hun har et inntrykk av at kirken jobber med dette.

Hun håper forskjellsbehandlingen kvinner opplever, ikke er en konsekvens av at det tilrettelegges for at menn kan reservere seg mot å jobbe med kvinnelige prester.

Dette er undersøkelsen

  • Undersøkelsen er gjennomført av Rambøll på vegne av Kirkerådet.
  • 78 prosent har svart på undersøkelsen.
  • Det er første gang Den norske kirke har gjennomført denne undersøkelsen.

- Utrolig viktig at de sier ifra

– Hvis det er slik at noe av denne forskjellsbehandlingen som kvinner opplever er en konsekvens av at kirken også ønsker å tilpasse situasjonen for menn som ikke ønsker å arbeide med kvinner, må de ta tak i det.

– Hvor plasserer det menn med tanke på diskriminering hvis de ikke kan reservere seg mot å jobbe med kvinnelige prester?

– Bispemøtet har vært tydelig på at menn ikke kan reservere seg mot å samarbeide med kvinnelige kolleger. Den uttalelsen må de følge opp, sier Bjurstrøm.

Likestillings- og diskrimineringsombud, Hanne Bjurstrøm

Hun er overrasket over at så mange som 80 prosent sier at de opplever at det er likestilling i DNK, samtidig som svarprosenten på de mer konkrete spørsmålene om diskriminering er tidvis høy. Det kan ha en forklaring.

– Vår erfaring er at folk ofte svarer nei på de mer generelle spørsmålene, mens når de blir spurt mer konkret om de opplever diskriminering, svarer de ja.

Arbeidsmiljøundersøkelsen reflekterer i stor grad Likestillingsombudets erfaringer. Her er noen eksempler fra rapporten:

  • Mer enn 1 av 4 opplever ubehagelige kommentarer knyttet til alder og utseende. Unge prester er mest utsatt for dette.
  • Nesten 1 av 4 oppgir at beslutninger ofte er fattet før de blir involvert, mens 1 av 6 opplever ofte at det er en forventning om at de tar oppgaver som mannlige kollegaer har mindre lyst på.
  • Rundt 1 av 5 oppgir at ulikt syn på kvinnelige prester fører til krevende kollegarelasjoner, samt at de ikke blir behandlet, eller lyttet til, på samme måte som sine mannlige kollegaer.

Likestillingsombudet har ett budskap til de kvinnelige prestene i Den norske kirke:

– Det er utrolig viktig at dere sier ifra, at dere setter dere inn i rettighetene og at lovnadene fra i arbeidsgiver blir oppfylt, sier Bjurstrøm.

- Likestilling må settes på dagsorden

Eldfrid-Marie Bakken er nyvalgt nestleder av Presteforeningen. Hun er ikke overrasket over tallene fra undersøkelsen og at likestilling er ett av temaene som må settes på dagsorden i hennes nye jobb.

Hun har selv negative opplevelser knyttet til å være kvinnelig prest.

– Jeg har opplevd kommentarer på utseende og alder.

– Fra kolleger?

– Ikke så mye fra kolleger, men en del i menighetssammenheng. Jeg tror ikke det er negativt ment, men kommentarer om utseende, klær og alder hører ikke hjemme i kirken.

Eldfrid-Marie Bakken er nyvalgt nestleder i Presteforeningen. Hun erkjenner at likestiling må stå høyt på dagsordenen i sin nye jobb.

– Hvordan kan dere jobbe med holdningsendringer til kvinner i menighetene?

– Jeg mener vi kan bevisstgjøre det i menighetsråd, gjennom gode samtaler, og å tematisere det i hele kirken. Det er også bra med strakstiltakene som Kirkerådets ledelse har lansert, sier Bakken.

Hun viser til direktør i Kirkerådet Ingrid Vad Nilsen, som i presseskrivet meldte at de nå oppretter en nasjonal koordineringsgruppe som skal følge opp rapporten.

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Religion