Religion

Hengte opp «jihad-banner» på Islam Nets lokaler

SIAN PROVOSERER: Sist helg ble et banner med påskriften «Oslo Jihadsenter» hengt opp på eiendommen til Islam Net i Groruddalen i Oslo. – Rasistisk og ulovlig, sier organisasjonen.

– Jeg ser på det som et rasistisk angrep, og et ulovlig hærverk, sier Islam Nets leder Fahad Qureshi.

Sist helg dukket et banner med påskriften «Oslo Jihadsenter» opp på eiendommen til Islam Net i Groruddalen i Oslo. Den antimuslimske organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) tok søndag ansvar for handlingen gjennom et innlegg på organisasjonens hjemmesider, hvor organisasjonens leder Lars Thorsen sammenligner Islam Net med IS og Al Qaida.

Det vekker reaksjoner hos Islam Nets leder, som sier til Vårt Land at han skal politianmelde forholdet.

– Kombinert med en artikkel med et fryktskapende, rasistisk budskap om at vi ikke hører til her og må deporteres, ser vi på dette angrepet på en muslimsk eid eiendom som svært truende, sier Qureshi.

Qureshi sier at han ikke har vært i kontakt med Sian etter at banneret ble hengt opp, og at Islam Net heller ikke har noen planer om å ta «direkte kontakt med dem».

– Kan ikke se dette som en isolert handling

I mars meldte Filter Nyheter at en stiftelse med nær tilknytning til den kontroversielle muslimske organisasjonen Islam Net hadde kjøpt en eiendom i Groruddalen. Eiendommen brukes i dag til skytebane, men skal ifølge oppkjøper gjøres om til ungdomssenter. Oppkjøpet har vakt «bekymring» og «uro» blant politikere.


Fahad Qureshi, leder i Islam Net


---

Islam Net

  • Islam Net ble etablert i 2008 og er en muslimsk ungdomsbevegelse med en salafistisk orientering. Begrepet har Islam Net unngått å bruke om seg selv. I stedet hevder de ganske enkelt å representere islam.

---

– Høyst fredelig og demokratisk virkemiddel

Sians leder Lars Thorsen kaller derimot aksjonen for «et høyst fredelig og demokratisk virkemiddel».

– Vi ønsker å sette søkelyset på den trusselen Islam Net er mot samfunnet, sier han, og sammenligner handlingen med å henge et banner over en gangbro til en motorvei.

Sian-leder Lars Thorsen kaller Islam Net en trussel mot samfunnet. 
Foto: Geir Olsen / NTB

– Forstår du at handlingen oppfattes som provokativ?

– Ja, jeg skjønner det. Men vi provoserer islam ved å være i live. I min optikk er det en helt ordinær politisk handling. Jeg kan skjønne at det er provoserende, men det er nødvendig, sier han.

– Har blitt mer provokative

Ekstremisme-forsker Lars Erik Nese Berntzen ved Universitetet i Bergen har fulgt Sian i mange år og har registret at de har gått i en hardere retning.

– Vi har sett det over de siste par årene at de antimuslimske gruppene tar i bruk mer og mer provokative stunt. De har blitt mer rasistiske og mer militante og dette følger utviklingen ellers i Europa, sier han.

Han forteller at Sian er tilknyttet et veldig stort antimuslimsk nettverk, med tusentalls grupper og millioner av følgere der de skriver og deler budskap med hverandre.

– Er det å henge opp et banner med et antimuslimsk budskap en del av den mer militante utviklingen?

– Ja, før holdt de bare stands, hadde lesegrupper og diskuterte koranen. Nå er de mer aktive, sier han og fortsetter:

– Det er ikke mer provokativt enn å brenne Koranen, men det er i samme gate, sier Berntzen.

---

Sian

  • Den islamfiendtlige gruppen Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) holder markeringer flere steder i landet med ujevne mellomrom. Ved flere anledninger har de tent på eksemplarer av Koranen.
  • Motdemonstranter bruker både lovlige og ulovlige midler.
  • Sian-leder Lars Thorsen ble i 2019 dømt for hatefulle ytringer.

---

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion