Religion

Abid Raja tar til motmæle om forsinket homoterapiforbud: – Ingen er tjent med et ufullstendig lovforslag

HOMOTERAPI: For ett og et halvt år siden lovet Regjeringen at et forbud mot homoterapi skulle være klart denne våren. Anette Trettebergstuen (Ap) etterlyser lovforslaget. Saken er juridisk kompleks og krever tid, svarer Abid Raja (V).

I Dagsnytt 18 i forrige uke dukket temaet homoterapi (se faktaboks) opp igjen. Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen mener utredningsarbeidet tar for lang tid, og stilte opp i NRK for å etterlyse forbudet regjeringen har lovet.

I desember 2019 avgjorde Stortinget at det skulle utredes et lovforslag som vil forby konverteringsterapi. Venstres Trine Skei Grande lovet at dette skulle være på plass våren 2021.

Debatten startet for alvor i 2019, etter VGTVs serie «Homoterapi» med programleder Morten Hegseth. Hegseth har i det siste vært sterkt kritisk til at et nytt lovforslag ikke er på plass.

– De vet plutselig ikke om de skal gjøre det forbudt likevel. Den påtatte sympatien og lovnadene i 2019 var et skeivt spill for galleriet, skrev Hegseth i et lengre innlegg på sin Instagram-profil.

Morten Hegseth i forbindelse med et Min Tro-intervju i Vårt Land.

---

Homoterapi

  • Seksuell reorientering, også omtalt som konverteringsterapi eller homoomvending, er forsøk på å få homofile eller bifile til å bli heterofile.
  • Temaet fikk spesiell oppmerksomhet i 2019 på grunn av VGTVs serie «Homoterapi» og reaksjonene som kom etter et seminar i regi av de kristne nettverkene Til Helhet og Frimodig kirke. Foredragsholderen på seminaret var irske Mike Davidson, en eks-homofil som snakket om å «hjelpe dem som ønsker å forlate homoseksuell praksis og følelser».
  • Regjeringen har lovet at forbudet skal være klart denne våren, men arbeidet har drøyd flere ganger.

---

Anette Trettebergstuen

– Det er åpenbart konflikt internt i regjering

Anette Trettebergstuen sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet, og er spesielt engasjert i likestillings- og LHBT+-saker. På e-post til Vårt Land uttrykker hun misnøye med Regjeringens arbeid med homoterapi-forslaget.

– Hva er status på utredningsarbeidet i dag?

– Det vet jeg ikke, da kultur- og likestillingsministeren (Abid Raja, journ.anm.) nekter å svare oss i opposisjonen mer spesifikt enn at det fortsatt utredes.

– Tror du at forbudet blir klart før stortingsvalget?

– Nei, det er nok dessverre slik vi advarte mot: Dette trenerer høyreregjeringen for å slippe å ta stilling til det før valget. Det er åpenbart konflikt internt i regjering, sier hun.

– Det er på høy tid at Norge setter ned foten

Politikeren fra Innlandet presiserer at det ikke er kommet noe endelig svar på om Regjeringen faktisk «skal innføre forbud etter at det praktiske er utredet». Det mener hun er for dårlig. Trettebergstuen ønsker et tydelig forbud så snart som mulig.

– Homoterapi er overgrep. Det fører til psykiske problemer og i ytterste konsekvens selvmord for dem som blir utsatt for det. Det er på høy tid at Norge setter ned foten, og følger EU og FNs råd om å vedta et klart forbud mot dette, sier hun.

Flere land og en rekke delstater i USA, har allerede innført ulike forbud mot konverteringsterapi. I Europa er det kun Malta som har hatt et klart lovverk på området, men EU-parlamentets anbefaling har fått flere land til å diskutere lignende lovendringer.

I Storbritannia er de nå på vei mot et forbud.

Over 20.000 lag og foreninger får denne veka midlar frå Lotteritilsynet, som ein del av stimuleringsordninga til regjeringa og kultur- og likestillingsminister Abid Raja. Foto: Jil Yngland / NTB / NPK

Fokus på menneskerettigheter

Hvorfor tar det så lang tid å finne ut hvordan lovforslaget skal se ut? Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja mener arbeidet er mer krevende og komplekst enn opposisjonen tør å innrømme.

– Det er lett å foreslå å forby noe med et pennestrøk, men så er det en juridisk kompleksitet i dette som opposisjonen ser seg tjent med å hoppe bukk over. Det er fristende å spørre opposisjonen hvordan de har vurdert det menneskerettslige handlingsrommet – hvilke handlinger kan forbys uten å gripe uforholdsmessig inn i rettigheter som religionsfrihet, ytringsfrihet og retten til privatliv? Og hvordan bør et forbud utformes? Alt dette og mer holder vi på å utrede, skriver Raja i en e-post til Vårt Land.

Ministeren fra Venstre forteller at Regjeringen «har kommet langt i utredningsarbeidet,» og at det er noe de «prioriterer høyt». Raja mener imidlertid at kvalitet må komme foran rask behandling i denne saken.

– Ingen er tjent med et ufullstendig lovforslag

– Dette et nybrottsarbeid i Norge som det er viktig at vi gjør på en skikkelig måte. Ingen, særlig ikke de som utsettes for denne praksisen, er tjent med et ufullstendig lovforslag, forklarer han.

Raja presiserer at et lovforslag vil måtte sendes på høring for å belyse «de vanskelige problemstillingene», før det kan legges fram for Stortinget.

– Jeg er politisk og personlig sterkt engasjert i saken, og jeg mener at såkalt homoterapi er en grufull praksis som jeg på det sterkeste tar avstand fra, både som kultur- og likestillingsminister, som Venstres nestleder og som medmenneske. Jeg vet hvor viktig denne saken er for både skeive og alle som er opptatt av skeives rettigheter og aksept i samfunnet, sier han.

Skjermdump fra Debatten på NRK TV 5. november 2019. Flere stemmer i homoterapi-saken, blant annet Morten Hegseth og Espen Ottosen, møtte hverandre til debatt.

Vil du vite mer? Les sentrale innlegg fra homoterapi-debatten i 2019:

Jørgen Osberg

Jørgen Andresen Osberg

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion