Nyheter

Lovet homoterapi-forbud neste vår – nå truer forsinkelser

KrF ble overkjørt og regjeringen varslet lovparagraf mot konverteringsterapi våren før valget. Nå utfordres forbudet av forsinkelser i helt nødvendig utredningsarbeid.

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja skriver i et spørsmålssvar til Stortinget at det er forsinkelser i arbeidet og at det nå er «vanskelig å anslå» når utredningsarbeidet kan bli ferdig. Begrunnelse: Korona-situasjonen. På spørsmål fra Vårt Land unngår han å svare på om målet fortsatt er et lovforslag neste vår.

Dermed oppstår det usikkerhet også om det ferdige lovforslaget om konverteringsterapi nå kommer etter planen og om Stortinget faktisk rekker å behandle det før perioden er omme.

Rajas forgjenger: Forslag med forbud våren 2021

Da Stortinget debatterte et Ap-forslag om forbud like før jul i fjor, var Rajas forgjenger – Trine Skei Grande – tydelig på vegne av regjeringen: Målet var et stortingsforslag – med forbud – «våren 2021». Hun sa at tidsrammen var «ambisiøs», fordi «dette er lovverk som er krevende».

Nøkkelen til å lande forbudsforslaget, var altså utredningsarbeidet som nå er forsinket. Det skulle ifølge Grande pågå nettopp i løpet av 2020.

Etter debatten påpekte Grande overfor Vårt Land da at det var usikkerhet om hva slags paragrafer man kunne bruke og at man måtte innhente erfaringer fra andre land. Arbeidet var altså komplisert – og ville altså kreve sin tid.

Men Raja sier ingenting om når saken kommer

Vårt Land har bedt om svar fra likestillingsminister Raja på disse spørsmålene:

• Er departementets tidsplan fortsatte den samme – altså våren 2021?

• Eller vil den varslede forsinkelsen tilsi at statsråden ikke kan garantere et forslag til Stortinget innen mulighet for vedtak neste vårsesjon?

I svaret som er sendt Vårt Land sier Raja ingenting om tidsplanen. Han bruker dessuten formuleringen «eventuelt forbud» om konverteringsterapi:

Hvorfor? «Covid-19 dessverre ført til forsinkelser»

– Jeg bekrefter at Kulturdepartementet er i gang med et utredningsarbeid der flere departementer bistår i utredningen. Konverteringsterapi, og et eventuelt forbud mot dette, reiser mange og vanskelige juridiske problemstillinger. Denne utredningen gjøres derfor grundig og skal bygge på et solid faglig grunnlag, og departementet arbeider så raskt som mulig med utredningen.

Han gjentar også formuleringen i svarbrevet til Stortinget om at koronasituasjonen har bremset fremdriften:

– I likhet med mange andre pågående arbeider har Covid-19 dessverre ført til forsinkelser også i dette arbeidet. På det nåværende tidspunkt er det derfor vanskelig å anslå når utredningsarbeidet kan ferdigstilles, skriver han.

Lang strid på toppen i regjeringen – tre andre mot KrF

Med store forsinkelser kan det i siste omgang også spøke for om en lovendring kommer før valget neste høst og om det er Solberg-regjeringen som til slutt sørger for dette.

I Stortinget er det i praksis flertall for et forbud, men i fjor høst arbeidet KrF sterkt imot de tre andre regjeringspartneres opplegg for å utrede paragrafer mot konverteringsterapi. Striden om å utrede lovregulering pågikk på topplan i regjeringen i flere uker. Det var VGTVs serie «Homoterapi» som høsten satte ny fart i debatten om homoterapi.

For KrF var ikke dissens i regjeringen uaktuelt

Til slutt ble KrF overkjørt av Høyre, Frp og Venstre. Og i stortingsdebatten i desember sjokkerte daværende kulturminister Grande KrF med å kunngjøre at forbud mot homoterapi ville bli fremmet.

KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan, ville overfor Vårt Land ikke utelukke at partiet kunne komme til å ta dissens i statsråd dersom en proposisjon om homoterapiforbud ble fremmet.

Kulturministeren skrev «ingentingtingeling» til Stortinget

Det skriftlige spørsmålet som fikk Raja til å orientere om forsinkelsen kom fra Aps Anette Trettebergstuen. Hun ville vite hvor langt utredningsprosessen nå var kommet og spurte: «Hva skjer a?».

– På spørsmålet «hva skjer a», er svaret ofte «ingentingtingeling». I dette tilfellet stemmer ikke det, svarer Raja.

I svaret påpeker han at et eventuelt forbud mot konverteringsterapi «ikke kan baseres på hver våre personlige og politiske meninger». Derfor må det utredes på skikkelig vis.

– Mitt personlige og politiske syn er at religionsfriheten ikke bør gi rett til å påføre andre skam og skyldfølelse, og at den enkeltes frihet ikke kan begrenses av andres religiøse moral. Det er imidlertid lettere å fordømme dette fra et personlig og politisk ståsted. Det er dermed ikke ensbetydende med at det er enkelt å forby alle slike handlinger, skriver Raja i spørsmålssvaret.

LES OGSÅ:

• Forhistorien: Grande lovet forbud mot homoterapi – KrF sto alene mot alle

FN ber Norge forby homoterapi

Kina truer i Norge: «Kommer til å knuse deg»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter