Religion

Kiste lå på defekt kjølerom - begravelsesbyrå dømt

BEGRAVELSE: «Idet kistelokket gikk av, ble hun møtt av et grufullt syn og lukt av et lik i forråtnelse», heter det i dommen. Nå er begravelsesbyrået idømt erstatningsansvar, skriver VG.

Ifølge dommen skal en kiste med en avdød person i ha blitt liggende i et defekt kjølerom i flere dager, og liket ikke blitt kontrollert godt nok før liksyning for familien på begravelsesdagen, skriver VG.

Det er den avdødes søster som har saksøkt begravelsesbyrået.

Hennes bror døde 15. juni 2018. En gang mellom 23. og 27. juni sviktet kjølingen der avdøde ble oppbevart, ifølge VG.

«Lukt av lik i forråtnelse»

Ettersom familien ønsket syning i kirkerommet, ble kistelokket igjen løftet av på begravelsesdagen, den 27. juni.

«Saksøker har forklart at idet kistelokket gikk av, ble hun møtt av et grufullt syn og lukt av et lik i forråtnelse», heter det i dommen VG gjengir.

Kvinnen som har gått til sak mot begravelsesbyrået mener det er direkte sammenheng mellom hendelsen i kirkerommet og hennes nedsatte funksjons- og arbeidsevne. Hun har vært sykemeldt i lang tid etter hendelsen, ifølge VG.

Ikke rettskraftig

Begravelsesbyrået avviste i retten erstatningsansvar. De understreket at de mener de har kontrollert liket godt nok i forkant av syningen og at ingen bransjenormer ble brutt.

Retten legger imidlertid noe annet til grunn:

«Etter bevisførselen har retten kommet til at det mest sannsynlige faktum er at forråtnelsesprosessen var synlig og godt i gang ved syningen i kirkerommet», heter det i dommen.

Begravelsesbyrået og deres forsikringsselskap er idømt erstatningsansvar og må også betale kvinnens saksomkostninger på 340.000 kroner. Eventuell erstatningssum er ikke utmålt i denne dommen, som per nå ikke er rettskraftig. Ifølge VG har ingen av partene tatt stilling til hvorvidt de ønsker å anke.

Les mer om mer disse temaene:

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion