Religion

Smitteutbrudd på kristne internatskoler

KORONA: Hedmarktoppen folkehøyskole og internatskolen KVS Bygland er hardt rammet av smitteutbrudd.

SMITTE: Elever og ansatte på Hedmarktoppen tester seg nå annenhver dag. De som ikke har fått påvist smitte må oppholde seg ute eller på rommet, mens de smittede får oppholde seg sammen.

Hele Hedmarktoppen folkehøyskole er i karantene etter at det er påvist 13 smittetilfeller på skolen i Hamar.

Hedmarktoppen er eid av Pinsebevegelsen i Norge. Etter det første tilfellet ble registrert i helgen, kom det et mobilt testteam til skolen søndag for å teste alle de 178 elevene samt lærerne. Mandag ble det meldt om ytterligere tolv tilfeller, skriver Hamar Arbeiderblad.

STEVNESJEF: Geir Byberg, pinsevennenes stevneleder, gleder seg til besøket av den katolske gjestepredikanten til Hedmarktoppen denne helgen.

Rektor Geir Byberg forteller til Vårt Land at det ikke er registrert ytterligere smittetilfeller tirsdag.

– Alle som ikke er registrert smittet, testes annenhver dag. Almenntilstanden til de smittede er god, men noen har litt influensasymptomer.

Ti av tilfellene er knyttet til den samme linjen som det ble meldt om et tilfelle lørdag, mens de to siste er på en annen linje.

God hjelp fra kommunen

Rektoren forteller at de smittede kan være sammen, mens den øvrige elevmassen må oppholde seg på rommet eller ute. Han berømmer hjelpen de har fått fra kommunen.

– Det er en fantastisk innsats av kommunale smittegjengen, overlegen og sporings- og testteamet, som kommer hit og skaffer hotellrom der det ellers ville blitt for tett mellom elevene. Så får vi kjøpt varmmat til elevene fra et kommunalt kjøkken, siden hele kjøkkenpersonalet vårt er i karantene.

Smitteutbruddet er etter alt å dømme et resultat av påskeferien ettersom elevene kom tilbake fra ferie i helgen. Skolen ba alle som kom fra påskeferie i områder med mye smitte om å teste seg ved ankomst, og det var slik det første tilfellet ble avdekket.

Smitte på KVS Bygland

Det er også meldt om ti smittetilfeller ved internatskolen KVS Bygland i Agder. Kommuneoverlege Åsulv Horverak oppfordrer alle som har vært i kontakt med elever og lærere ved internatskolen, om å teste seg. Til Agderposten kaller han situasjonen for alvorlig for kommunen med 1200 innbyggere.

– Det er blodrøde tall hvis man ser på antall smittede per 100.000 innbyggere, så ja, dette er alvorlig, sier han.

Situasjonen oppsto etter at en person ved skolen fikk påvist koronasmitte lørdag. Den smittede ble satt i isolasjon.

KVS Bygland har 51 elever og rundt 23 ansatte. Elevene kommer i hovedsak fra andre kommuner i Agder, skriver Agderposten.

Det er blodrøde tall

—  Åsulv Horverak

Fare for smittespredning: – Test dere!

Ifølge avisen ble kun 27 av elevene igjen på skolen denne helgen. De resterende 24 elevene reiste hjem fredag. Risikoen er dermed stor for at flere av elevene, som nå er spredd rundt i andre kommuner, også er smittet.

– Elevene og deres familier oppfordres til å teste seg i deres respektive hjemkommuner, sier ordfører Sigbjørn Åge Fossdal (Ap)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion