Religion

Pastorpar enige med menighet – må betale 100.000 i saksomkostninger

RETTSTVIST: Etter en årelang konflikt mellom pinsemenigheten Evangeliehuset og et pastorpar, har partene nå inngått forlik. Paret må betale 100.000 kroner i saksomkostninger, skriver Dalane Tidende.

Det har i flere år pågått en konflikt i pinsemenigheten Evangeliehuset i Egersund. I 2018 ble det vedtatt mistillit mot tre av styremedlemmene i menigheten, blant dem den daværende pastorparet Per Bjarne Audenby. Både han og ektefellen Arna Audenby var ansatt i menigheten, men valgte å finne nytt arbeid.

Deres advokat Brynjar Meling har tidligere sagt til Vårt Land at pastorene opplevde seg presset ut av sine stillinger, og at de derfor krevde erstatning.

– Det ble umulig for pastorene å bli stående i stillingene sine etter at det ble vedtatt mistillit mot dem, sa Meling i januar.

Det var satt av fire dager til rettsforhandlinger i Dalane tingrett denne måneden, men like før påske ble det kjent at pastorparet og Evangeliehuset har inngått et forlik. Paret skal betale 100.000 kroner i saksomkostninger for menigheten - pluss sine egne. Det skriver Dalane Tidende.

Oslo 20191028. 
Rettsmøte for behandling av vilkårene for utlevering av Najumuddin Faraj Ahmad. Forsvarer Brynjar Meling (bildet).
Foto: Terje Pedersen / NTB

Årelang konflikt

Konflikten går tilbake til 2016. Da slo Arbeidstilsynet fast at en helsefarlig arbeidskonflikt hadde fått vokse i den menighetseide barnehagen Skattekisten.

Styret i barnehagen hadde bidratt til at konflikten fikk utvikle seg, ifølge arbeidstilsynet. I styret satt blant annet pastorparet Audenby, som har ledet Evangeliehuset siden 2003. Konflikten spredte seg til menigheten hvor flere sa fra seg verv og meldte seg ut av menigheten.

Det var under et ekstraordinært årsmøte i 2018 at det ble vedtatt mistillit mot tre styremedlemmer, noe som førte til at pastorparet trakk seg fra stillingene sine. I 2019 ble det kjent at pastorparet ville ta saken til retten. De mente årsmøtets mistillit «i realiteten var en avvikling av ansettelsesforholdene».

Da Vårt Land snakket med Evangeliehusets advokat Trond Erik Kvalsnes i januar, sa han at de ville belyse saken under hovedforhandlingene i april. Det ble imidlertid ikke noe av rettsforhandlingene. Like før påske ble det kjent at partene har inngått et forlik – noe som ble gjort kjent i en felles pressemelding sendt ut av de to partenes advokater.

I rettsforliket heter det ifølge Dalane Tidende at menigheten og ekteparet Audenby er «enige om at en har et ulikt syn på konflikten, og at en ikke deler hverandres opplevelse av måten den andre parten har opptrådt».

Partene er likevel enige om å legge uenighetene bak seg og «ønsker hverandre alt godt i hver sin videre tjeneste».

---

Dette er saken

  • Høsten 2018 vedtok et ekstraordinært årsmøte i Pinsemenigheten Evangeliehuset Egersund mistillit mot flere ledere, deriblant pastor Per Bjarne Audenby. Audenby og ektefellen Arna Audenby sluttet i stillingene sine kort tid etterpå.
  • Pastorparet ville først ta saken til retten. De mente årsmøtets mistillit «i realiteten var en avvikling av ansettelsesforholdene». Tvistesaken omhandler altså erstatning etter endt arbeidsforhold.
  • Det var satt av fire dager til rettsforhandlinger i Dalane tingrett denne måneden, men like før påske ble det kjent at pastorparet og Pinsemenigheten Evangeliehuset har inngått et forlik.
  • Kilde: Dalane Tidende.

---

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion