Religion

Pinsepastorer krever erstatning fra menighet. – Ble presset ut av stillingene sine, sier advokat

RETTSTVIST: Pinsemenigheten Evangeliehuset Egersunds tidligere pastorer krever erstatning etter det de mener «i realiteten var en avvikling av ansettelsesforholdene». Nå skal saken opp i retten.

Etter en lang konflikt i pinsemenigheten Evangeliehuset i Egersund, ble det i 2018 vedtatt mistillit mot tre styremedlemmer under et ekstraordinært årsmøte. Blant dem var den daværende pastoren Per Bjarne Audenby. Både han og ektefellen Arna Audenby var da ansatt i menigheten, men de valgte å finne nytt arbeid.

Nå mener det tidligere pastorparet at mistilliten fra årsmøtet «i realiteten var en avvikling av ansettelsesforholdene» og at de har krav på erstatning. I april skal saken opp som en tvistesak i Dalane tingrett.

Det skriver Dalane Tidende.

– Det ble umulig for pastorene å bli stående i stillingene sine etter at det ble vedtatt mistillit mot dem. De opplever seg presset ut av stillingene sine, sier advokat Brynjar Meling, som representerer pastorparet, til Vårt Land.

Egersund Arena

Konflikt rundt menighetsbarnehage

Pastorparet Audenby har ledet Evangeliehuset siden 2003. Ifølge lokalavisen begynte konflikten i 2016. Den gang konkluderte Arbeidstilsynet med at en helsefarlig arbeidskonflikt hadde utviklet seg i Skattekisten Kulturbarnehage, som er eid av menigheten. Styret i barnehagen hadde bidratt til at konflikten fikk utvikle seg, mente arbeidstilsynet.

Konflikten spredte seg til menigheten, hvor flere sa fra seg verv, sluttet å gå på møter og meldte seg ut av menigheten. Pastorparet Audenby ble kritisert for å mange hatter på hodet, ettersom de både satt i barnehagens og menighetens styre.

I Pinsebevegelsen er meklingsrådet organet som skal tilrettelegge for dialog i fastlåste og konfliktfylte situasjoner i menigheter. De ble tilkalt for å løse konflikten.

---

Dette er saken

  • Høsten 2018 vedtok et ekstraordinært årsmøte i Pinsemenigheten Evangeliehuset Egersund mistillit mot flere ledere, deriblant pastor Per Bjarne Audenby. Audenby og ektefellen Arna Audenby sluttet i stillingene sine kort tid etterpå.
  • Nå vil pastorparet ta saken til retten. De mener årsmøtets mistillit «i realiteten var en avvikling av ansettelsesforholdene».
  • Saken er berammet i Dalane tingrett i april. Saken er en tvistesak som omhandler erstatning etter endt arbeidsforhold.
  • Kilde: Dalane Tidende

---

– Handlet illojalt

Høsten 2018 inviterte pastorparet til et informasjonsmøte hvor de ba medlemmene om å be og faste i 14 dager. I denne perioden skulle medlemmene ta stilling til flere spørsmål angående menighetens framtid og levere skriftlig svar til pastorene etterpå.

Meklingsrådet tolket pastorparets fremgangsmåte som et forsøk på å overstyre årsmøtet, som er menighetens øverste organ. «Normalt er slike handlingar å betrakta som ei illojal handling, som vil kunna gi rettsleg grunnlag for avvikling av arbeidsforhold», konkluderte meklingsrådet i et brev til menigheten.

Pastorparet reagerte derimot sterkt på meklingsrådets konklusjon. De mente at meklingsrådet hadde innledet en personalsak for åpen scene, ifølge Dalande Tidende.

– Klientene mine opplevde at meklingsrådet skulle være mellommann mellom partene, men at meklingsrådet tok parti og bidro til å ødelegge menigheten mer enn å skape forsoning, sier advokat Meling.

Han avviser at pastorparet opptrådte illojalt.

– De ønsket oppriktig en konstruktiv dialog, hevder han.

Evangeliehuset Egersund

Vedtok mistillit

I november 2018 kalte menigheten inn til et ekstraordinært årsmøte. Her ble det vedtatt mistillit mot tre styremedlemmer, deriblant pastor Per Bjarne Audenby. I samme årsmøte ble det valgt et nytt styre.

Ekteparet Audenby valgte senere å søke nye jobber.

Hvordan kan det være grunnlag for en sak, hvis de selv valgte å gå?

– Det er ikke sånn at en arbeidsgiver kan oppføre seg som man vil, presse folk ut av stillinger og gjøre det umulig for dem å fortsette, sier advokat Meling.

Advokat Trond Erik Kvalsnes representerer Evangeliehuset i konflikten. Han sier at menigheten ikke ønsker å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

– Men vi vil belyse saken i hovedforhandlingene i april, sier han.

Vil prøve saken i retten

Høsten 2019 ble det kjent at pastorparet ville ta saken til retten.

– I stevningen har pastorparet vært klare på at de ønsket rettsmekling, og at motparten bør møte dem ved forhandlingsbordet dersom de vil bidra til en løsning for alle parter. Så langt har ikke motparten ønsket dette, sier Meling.

– Hva håper dere kommer ut av dette?

– En dom i den ene eller andre retningen vil løse veldig lite. Man skulle heller satt seg ned og funnet en løsning, også når det gjelder de ikke-rettslige implikasjonene saken har hatt for partene.

Ønsker ikke å kommentere

Vårt Land har gitt Pinsebevegelsens meklingsråd anledning til å svare på kritikken. Meklingsrådet er en del av rådsstrukturen i Pinsebevegelsen, og Ingunn E. Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen, svarer på vegne av dem.

– Det er vondt når det oppstår slike dype konflikter i menigheter som varer over tid, slik vi har sett i Egersund. Meklingsrådet fulgte menigheten i en lengre periode med et avtalt opplegg – og formålet var å skape forsoning mellom partene. Det er trist når et slikt arbeid ikke lykkes, for alle parter. Så langt vi kjenner til, er menighetens egne vedtekter fulgt i denne saken, sier Ulfsten.

Vårt Land har vært i kontakt med det tidligere pastorparet, de ønsker at advokaten uttaler seg på vegne av dem.


Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Religion