Religion

Påskegudstjenestene avlyses: – Trist, men viktig

KORONA: Som en konsekvens av regjeringens innstrammede koronatiltak, har Den norske kirkes organisasjoner anbefalt at alle gudstjenester avlyses framover. – Trist, men viktig, sier Ragnhild Jepsen, fungerende biskop i Nidaros.

Kirkerådet, KA – den kirkelige arbeidsgiver- og interesseorganisasjonen, Bispemøtet og Norges Kirkevergelag anbefaler at alle gudstjenester avlyses. Det opplyser Den norske kirke i et nyhetsbrev tirsdag kveld.

Kirken anbefaler at alle gudstjenester avlyses fram til 12. april, noe som innebærer at mange av landets kirker vil måtte holde stengt i påsken slik som fjor.

Anbefalingen gis på bakgrunn av regjeringens nye koronainnstramminger som ble varslet tirsdag. Kirken peker spesielt på regjeringens anbefaling om at alle arrangementer bør avlyses eller avvikles med maks 20 deltakere innendørs, eller 50 deltakere utendørs, og skriver at det er opp til den enkelte menighet lokalt om planlagte vigsler og dåp kan gjennomføres.

Innstrammingene fra regjeringen innføres fra natt til torsdag 25. mars.

Fungerende biskop i Nidaros: – Trist

– Det er trist at vi for andre år på rad må avlyse gudstjenestene i påsken. Det er likevel viktig at vi deltar i denne nasjonale dugnaden, sier fungerende biskop i Nidaros Ragnhild Jepsen.

I en pressemelding opplyser Nidaros bispedømme at de tar anbefalingen til følge, og at de ikke vil holde noen ordinære gudstjenestefeiringer i påsken.

– Påsken er kirkens store høytid, og jeg forstår at mange i dag er lei seg over å ikke kunne feire den i kirken. Men nå er det viktig at vi alle tar dette taket for å få ned smittetallene, sier den fungerende biskopen i Nidaros.

Leder i Melhus kirke: – Hadde ønsket mer råderett

Jepsen mener det er avgjørende at alle menighetene i Nidaros følger opp anbefalingen, selv om det i Trondheim og Trøndelag har hatt et lavt smittetrykk den siste tiden.

En av kirkene som tilhører Nidaros bispedømme er Melhus. Der skal de ta en endelig avgjørelse på onsdag, opplyser daglig leder Kurt Rylandholm til Vårt Land.

– Vi er i et område der det er lite smittetrykk, men som erfaringen viser så kan ting endre seg fort på kort tid. Vi har ikke avlyst alt enda, men må se an hva vi gjør.

Han ønsker ikke å spekulere i hva de lander på, men sier han både forstår behovet for anbefalingene, men også de som befinner seg i områder med lavt smittetrykk som måtte føle seg urettferdig straffet.

– Vi må ta innover oss at vi er en del av samfunnet og må rette oss etter myndighetenes retningslinjer. Kan det være med på å redusere smitten, er vi forpliktet til å bidra på lik linje med alle andre, sier Rylandsholm, og legger til:

– Et alternativ er at det kunne vært åpnet for lokale avgjørelser. Hvis man hadde opplevd at smitten økte, ville man på kort varsel innføre tiltak som gjorde at man stanset ytterligere smittespredning.

– Skulle dere ønske at dette var mer opp til dere?

– Ja, at man fikk litt mer lokal råderett på dette.

Regjeringens påskeråd

I regjeringens påskeråd heter det også at: «Ved gudstjenester og andre religiøse markeringer og livssynssamlinger i påsken gjelder regler, retningslinjer og anbefalinger for arrangement. Du bør ikke delta på slike samlinger utenfor din egen kommune. Det anbefales å utsette alle arrangementer som det ikke er absolutt nødvendig å avholde til etter 12. april.»

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion