Religion

Mindre kollekt i 2020, men økte gaveinntekter likevel

DONASJONER: Flere kristne organisasjoner melder om økte gaveinntekter fra privatpersoner i koronaåret 2020 sammenlignet med året før.

Til tross for at 2020 ble et utfordrende år for de fleste, kan det se ut til at givergleden og ønsket om å hjelpe andre har økt.

Flere kristne organisasjoner svarer på forespørsel på e-post fra Kristelig Pressekontor at gaveinntektene fra kirkeoffer og andre kollekter gikk ned i 2020, men at gaver fra enkeltgivere har gått opp.

Den norske kirke melder at det i 2020 ble samlet inn 79,5 millioner i kollekt mot 141,1 millioner i 2019. Antallet gudstjenestedeltakere i Dnk i fjor var mer enn halvert, fra 5,2 millioner i 2019 til 2,3 millioner i 2020.

Gaver fra enkeltgivere veier opp

En organisasjon som opplevde vekst i gaveinntekter i fjor er Stefanusalliansen. Ordinære gaveinntekter ble i fjor totalt på 31 millioner, mot 29,9 millioner i 2019. Det er en vekst på 3,7 prosent. Stefanusalliansen fikk 3,3 millioner fra menigheter og grupper, en nedgang fra 2019 på 1,3 millioner.

– Men dette var en mindre nedgang enn fryktet. Det har vært flott å se mange menigheter og grupper bruke kreative metoder for å samle inn penger til arbeidet for de forfulgte, skriver Marianne Haugerud, leder for kommunikasjon og marked i Stefanusalliansen.

Hun forteller at gaver fra enkeltgivere har mer enn veid opp for nedgangen i gaver fra menigheter og grupper.

– Trofaste givere har reelt sett økt gaveinntektene med 2,4 millioner fra 2019 – en økning på 9,5 prosent.

Organisasjonen Åpne dører, som også jobber for forfulgte kristne, hadde en økning i gaveinntekter på hele 24,3 prosent i 2020.

– Gaveinntektene i Åpne Dører økte til 42,5 millioner i 2020, opp fra 34,2 millioner i 2019, en økning på 8,3 millioner. Vi tror at årsaken til økningen er mye bønn, et brennende engasjement og strategisk arbeid over mange år, skriver økonomileder Lars Erik Baller.

Økt etterspørsel etter bibler

Også Bibelselskapet opplevde en økning i innsamlede midler i fjor.

– I 2020 samlet vi inn kr 36,9 millioner kroner. Dette er en økning på 11 prosent sammenlignet med 2019. I tillegg kommer testamentariske gaver, skriver innsamlingsleder Ann-Catherine O. Kvistad.

Hun forteller at det er vanlig at etterspørselen etter bibler i verden øker når livet blir vanskelig, fordi mennesker trenger trøst og håp.

– På grunn av korona-pandemien var derfor 2020 et år med ekstra stor etterspørsel etter bibler, nytestamenter og bibeldeler i store deler av verden, skriver Kvistad.

Bibelselskapet har blant annet også støttet 9 bibelselskap i land hvor bibelarbeid er vanskelig og 6 bibelselskap som risikerte å gå konkurs på grunn av sviktende inntekter forårsaket av pandemien.

På grunn av korona-pandemien var 2020 et år med ekstra stor etterspørsel etter bibler

—  Ann-Catherine O. Kvistad

– Ønsker å støtte lokalt

Anne Kjersti Kværner, fundraisingssjef i Blå Kors, forteller at givergleden fortsatt er stor selv om kollekter har gått mye ned på grunn av færre gjennomførte gudstjenester.

– Spesielt så vi at givervolumet økte i starten av pandemien, og at giveren ønsket å gi til nasjonale formål da dette føltes «nært». Vi har en økning i antallet næringslivgaver. Flere ønsker å støtte lokalt. Det er en økning av enkeltgaver generelt, men ikke en stor økning av antallet faste givere, skriver hun.

Andre organisasjoner, som primært jobber nasjonalt, forteller også om økte gaver fra enkeltgivere.

– Gaveinntektene totalt har vært stabile. Kirkeoffer har, naturlig nok, hatt en nedgang, men gaver fra enkeltpersoner har økt litt, skriver daglig leder i Tro & Medier, Jarle Haugland.

Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte (KABB) melder heller ikke om store avvik i ordinære gaveinntekter i 2020.

– De ordinære gaveinntektene har hatt en liten økning, mens reduksjonen ligger i ofringer fra menigheter og kollekter på egne arrangement, som ikke har vært avholdt. Reduksjonen er på vel 100.000, mens de innsamlede inntektene totalt sett økte med vel 60.000, skriver administrasjonsleder Inger Slang.

Nedgang for noen

For noen organisasjoner har reduksjonen i innsamling på fysiske arrangementer vært for stor til å veies opp med andre gaver fra enkeltpersoner.

NMS melder om en total reduksjon i innsamlede midler på 7,9 millioner sammenlignet med 2019.

– Gaver fra enkeltpersoner har økt fra 2019 til 2020, men ikke så mye at det veier opp for nedgang i gaver fra foreninger, menigheter, møter, aksjoner og messer, skriver kommunikasjonsleder Martin Eikeland i NMS.

Også IKO gikk ut av 2020 med færre innsamlede midler enn 2019, skriver administrasjonsleder, Dag-Eirik Lannem.

– Gaveinntektene på kirkeoffer i 2019 endte 43 prosent under 2019, mens gaver fra enkeltgivere økte med 9 prosent. Utfordringen med reduksjonen i kirkeoffer til IKO har heller ikke blitt noe enklere de første månedene i år, kirkeoffer ligger nå 49 prosent bak 2020.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion