Religion

Mener Ropstad blir villedet av Jehovas vitner: – De holder tilbake viktig informasjon om eksklusjon

EKSKLUSJON: Et medlem som blir ekskludert fra Jehovas vitner får fortsette ekteskap og familieliv som før, opplyser Jehovas vitner til myndighetene. Men en vesentlig del av eksklusjonspraksisen unnlater de å fortelle, mener Rolf Furuli, tidligere eldste i trossamfunnet.

– Alt som står i brevet fra Jehovas vitner til myndighetene er sant, men de forteller ikke hele sannheten, sier Rolf Furuli.

I nesten 60 år var 78-åringen en sentral figur i Jehovas vitner, både nasjonalt og internasjonalt, blant annen som eldstebror. I sommer ble han imidlertid ekskludert fra trossamfunnet. Bakgrunnen var boka My beloved religion – and the Governing Body, hvor Furuli uttrykker dyp skepsis til trossamfunnets toppledelse i New York - særlig deler av deres forståelse av eksklusjon. Samtidig er Furuli i boka tydelig på at Jehovas vitner er den eneste sanne religion.

Nå mener Furuli at Jehovas vitner villeder norske myndigheter om hvordan blant annet eksklusjon utøves. Det går fram av et ferskt brev som Furuli sendte til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad onsdag forrige uke.

Bakgrunnen for brevet hans er et møte mellom Jehovas vitner og Barne- og familiedepartementet 11. februar i år. Det var Jehovas vitners avdelingskontor i Skandinavia som tok initiativ til møtet, for å korrigere det de mener er feilinformasjon etter NRK-Brennpunkt-dokumentaren om Jehovas vitner i november i fjor.

I kjølvannet av møtet har trossamfunnet sendt en skriftlig redegjørelse til Ropstad, der de oppsummerer sitt hovedbudskap i møtet. Det er altså dette Furuli nå kritiserer.

Alle familiebånd utenfor ekteskapet opphører

Furuli påpeker at trossamfunnet har rett i at det finnes feilinformasjon om Jehovas vitner i media. Likevel gir brevet fra vitnene «et feilaktig bilde av Jehovas vitner, fordi viktig informasjon blir tilbakeholdt», skriver han til Ropstad.

Trossamfunnets praksis med å holde seg unna ekskluderte, er blant temaene Furuli mener vitnene ikke forteller hele sannheten om.

---

Jehovas vitner

  • De kaller seg et kristent trossamfunn og har Bibelen som lærebok. De aller fleste kirkesamfunn og organisasjoner mener imidlertid at læren til Jehovas vitner (JV) avviker for mye fra det som er etablerte kristne dogmer og regner dem som vranglærere.
  • Jehovas vitner ble etablert i USA i 1870-årene, den første tiden som en bibelstudiegruppe. Etter hvert utviklet det seg til et trossamfunn under ledelse av Charles Taze Russell (1852-1916).
  • Ifølge egen statistikk var Jehovas vitner i 2019 virksomme i 240 land og hadde 8 579 909 medlemmer (aktive forkynnere) fordelt på 119 954 menigheter. Barn og andre som ikke er aktive forkynnere kommer i tillegg.

Kilde: Store norske leksikon

---

I brevet trekker Jehovas vitner fram at familiebånd ikke opphører selv om et familiemedlem blir eksludert.

Furuli påpeker at det er «helt riktig» at vitnene lærer at familiebåndene innenfor et ekteskap ikke opphører hvis en av ektefellene blir ekskludert. «Men det som ikke sies, er at alle familiebånd utenfor ekteskapet opphører», skriver han.

Han viser til følgende eksempel:

«Hvis for eksempel en ungdom blir ekskludert, så må han bli skydd av hele sin familie, unntatt av de som bor i samme husstand. Hvis en bestefar fortsetter å besøke sitt ekskluderte barnebarn og har åndelig samvær med ham, vil bestefaren selv bli ekskludert. Det er så strengt at hvis den ekskluderte ringer til sin bestefar, og bestefaren ser hans nummer på skjermen, har han ikke lov til å svare på telefonen», skriver Furuli.

‘Viktig å korrigere’

– Hvorfor viktig for deg å påpeke at Jehovas vitner-ledelsen holder tilbake informasjon?

– Et viktig prinsipp for Jehovas vitner er: Alltid sannhet. Når de kommer med usannheter, synes jeg det er viktig å korrigere, sier Furuli.

Til Ropstad påpeker han at vitnene selvsagt har lov til å følge sin egen teologi, også holde seg unna ekskluderte. «Men mitt poeng er at dette ikke må skjules for offentligheten», skriver han, og råder departementet å komme til bunns i saken ved å stille konkrete spørsmål om praksisen deres.

Barne- og familiedepartementet opplyser at de ennå ikke har mottatt brevet fra Furuli, og derfor ikke kan uttale seg om innholdet.

Jehovas vitners avdelingskontor i Skandinavia opplyser at brevet til departementet oppsummerer noen hovedpunkter som ble gitt under møtet:

– Brevet inneholder nøyaktige uttalelser om Jehovas vitners religiøse tro og praksis. Men brevet var imidlertid ikke ment som et detaljert sammendrag av alle punktene som ble drøftet i det som var en alminnelig og åpen samtale, skriver Dag-Erik Kristoffersen, talsperson for trossamfunnet.

Både i brevet og under møtet gjorde Jehovas vitner det klart at deres representanter er villige til å møte ministeren for å besvare eventuelle ytterligere spørsmål, opplyser han.

Eksklusjon beskytter menigheten

Vårt Land har spurt avdelingskontoret om det er korrekt at alle familiebånd utenfor ekteskapet opphører dersom en av ektefellene blir ekskludert. Kristoffersen viser til to artikler på nettsiden deres som svar på spørsmålet. Den ene artikkelen bekrefter opplysningene de har gitt til departementet.

Den andre artikkelen forklarer tydelig at de eldste i menighetene til Jehovas vitner gjør alt de kan for å hjelpe en person til å endre sin levemåte og forbli en del av menigheten. Eksklusjon beskytter menigheten mot skadelig innflytelse og kan også hjelpe den som har syndet til å vende tilbake. Når en person igjen er kvalifisert til å bli gjenopptatt i menigheten, føler Jehovas vitner den dype følelse av glede, som Jesus Kristus beskrev i sin lignelse om den såkalte fortapte sønnen i bibelen i Lukas, kapittel 15, vers 11-32, skriver Kristoffersen.

Bekymret for praksis

Etter NRK Brennpunkt-dokumentaren om Jehovas vitner i november i fjor, var det mange i sosiale medier som stilte seg både spørrende og kritiske til at trossamfunnet mottar statsstøtte. Også barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, som tidligere har bedt statsforvalterne (som da het fylkesmennene) om å revurdere den statlige støtten til nettopp Jehovas vitner, hadde betenkeligheter, skrev Vårt Land.

– Jeg er bekymret for hva Jehovas vitners eksklusjonspraksis gjør med dem den rammer. Det er en forutsetning for tilskudd at samfunnene viser vilje til åpenhet om indre forhold, sa han til avisen.

Rolf Furuli har også tidligere kritisert Jehovas vitner for å holde tilbake informasjon til Fylkesmannen i Oslo og Viken, uten at dette fikk konsekvenser for vitnene.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion