BLE KASTET UT:

Furuli har blitt ekskludert fra Jehovas vitner

– Jeg kan bekrefte at jeg nå er ekskludert, sier Rolf Furuli, som i nesten 60 år har vært en sentral figur i Jehovas vitner nasjonalt og internasjonalt.

UTE: – Jeg kan bekrefte at jeg nå er ekskludert fra Jehovas vitner, sier Rolf Furuli, som har vært en sentral figur i organisasjonen nasjonalt og internasjonalt i nesten 60 år.

– Jeg kan bekrefte at jeg nå er ekskludert fra Jehovas vitner, sier Rolf Furuli, som har vært en sentral figur i organisasjonen nasjonalt og internasjonalt i nesten 60 år.

Furuli sier han tar eksklusjonen med stor ro.

– Vanligvis vil folk ta en slik eksklusjon fryktelig tungt. Hele ens nettverk blir borte, og venner vil ikke lenger snakke med deg. Men for meg er det ikke slik. Jeg har et nettverk over hele verden av forskere og eldste som ser problemene i organisasjonen. Disse vil jeg holde kontakten med, sier Furuli.

Vårt Land har vært i kontakt med Jehovas vitners talsperson i Skandinavia, Dag-Erik Kristoffersen. Han sier han ikke har noen informasjon om en eventuell ekskludering av Furuli, og at han derfor ikke har mulighet til å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Men Cato Pretorius i Torstrand menighet i Larvik, Furulis lokale forsamling, bekrefter ekskluderingen.

– Siden dette er offentlig kjent kan vi bekrefte at han ikke lenger er et av Jehovas vitner, skriver han i en SMS til Vårt Land.

Les også: Dette er Jehovas vitner: Den strenge troen

Kritiserte ledelsen

Bakgrunnen for eksklusjonen av Furuli er boken My beloved religion – and the Governing Body, som Vårt Land har omtalt tidligere. Her kritiserer Furuli – som beskrives av andre som en vel ansett eldstebror blant vitnene – trossamfunnets toppledelse i New York. Furuli sier til Vårt Land at han visste at ekskludering ville bli konsekvensen da han ga ut boken.

– Så for meg er ikke dette negativt overhodet. Jeg vet hva jeg står for, og står ved det jeg har gjort.

– Du har tidligere sagt at du tror Jehovas vitner er den sanne og rette tro. Mener du fremdeles det?

– Mesteparten av det som skjer i organisasjonen er godt og riktig, og jeg er enig i alt som har med lære å gjøre. Det jeg kritiserer i boken er rollen toppledelsen i New York har tatt de siste tiårene.

Furuli mener det som nå skjer med ham selv er ett av problemene ved måten Det styrende råd leder Jehovas vitner på.

– Alle organisasjoner er avhengige av mennesker. Her er det en gruppe som har tiltatt seg en makt, og som bestemmer at mange vitner blir ekskludert på det jeg mener er ubibelske grunnlag. Likevel er jeg sikker på at Jehovas vitner er den sanne religion.

Les også: – Vi kan ikke ha to parallelle rettssystem i Norge

Forventer utfrysning

– Hvordan vil ditt religiøse liv se ut fremover, nå som du er ekskludert?

– Mitt religiøse liv er knyttet til han som har skapt oss. Men det er klart at jeg gjerne skulle ha kontakt med mine venner.

Jehovas vitners regelverk tilsier at vitner ikke kan hilse på eller snakke med ekskluderte.

– Det kommer til å skje med meg. Men jeg er positivt innstilt til alle dem som nå ikke kommer til å snakke med meg. De gjør det som de mener er rett.

Bøkene forbys

I dét Furuli ble ekskludert, ble også bøkene han har skrevet forbudt lektyre for vitnene. Furuli sier at nyheten om hans ekskludering allerede har nådd blandt annet Hellas og Italia.

– Noen vil ha meg ut som en betydningsfull person. De anser meg nok som en trussel. Ved å ekskludere meg, forbyr de samtidig bøkene mine. Men jeg tror mange vitner kommer til å lese dem likevel. …

LES MER:

• Mangeårig medlem: – Jehovas vitner har ført Fylkesmannen bak lyset

• Tar internt oppgjør med toppledelsen

• Tror på utstøtelse etter ledelseskritikk

---

Jehovas vitner

  • Jehovas vitner er et kristent trossamfunn. De lærer at Bibelen er skrevet av Gud (Jehova), ved hjelp av forfattere som var under Guds ledelse. Derfor forstås Bibelen som Guds ufeilbarlige og pålitelige ord og den eneste nødvendige veilederen i alle livets spørsmål.
  • Jehovas vitner ble etablert i USA i 1870-årene, den første tiden som en bibelstudiegruppe. Etter hvert utviklet det seg til et trossamfunn under ledelse av Charles Taze Russell (1852-1916).
  • Ifølge egen statistikk var Jehovas vitner i 2019 virksomme i 240 land og hadde 8 579 909 medlemmer (aktive forkynnere) fordelt på 119 954 menigheter. Barn og andre som ikke er aktive forkynnere kommer i tillegg.
  • Kilde: Store norske leksikon

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter