Religion

Inntil 100 personer i kirken – men bare på papiret

ÅPNER FOR MER AKTIVITET: Den mye kritiserte regelen om fastmonterte seter er fjernet, men ikke alle menigheter kan juble helt ennå. Lokale vedtak gjør at gudstjenester fortsatt må avlyses eller begrenses.

Regjeringens nasjonale regler for smittevern som ble presentert sist fredag åpner for at også lokaler med seter som ikke er fastmontert, for eksempel kirkebenker, løse stoler eller gulvplasser, skal kunne gjennomføre fysiske arrangementer med inntil 100 personer til stede.

Siden innføringen av regelen 9. november i fjor har den nasjonale grensen vært 50 deltakere innendørs dersom avstandsregler og smittevern kan overholdes. Etter en ytterlige innstramming i januar i år har kirkene måttet forholde seg til en grense på 10 deltakere, kun med unntak for 50 deltakere i begravelser.

– Etter nesten to måneder med maks 10 deltakere, betyr denne endringen at flere kan være en del av gudstjenestefellesskapet igjen. Det er det mange som vil sette pris på, skriver direktør i Kirkerådet Ingrid Vad Nilsen i en e-post til Vårt Land.

Kort tid etter at de nye smittevernregler trådte i kraft på tirsdag var smittevernveilederen for Den norske kirke oppdatert med de siste endringene. Veilederen forklarer hvordan menigheter landet over kan planlegge for gudstjenester og andre fysiske arrangementer, i henhold til de til enhver tid gjeldende nasjonale tiltakene.

---

Smittevernveilederen:

  • Et 28-siders dokument som forklarer hvordan Covid-19-forskriften skal forstås og etterleves ved arrangementer i Den norske kirke.
  • Veilederen er utarbeidet av Kirkerådet og KA arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, i samarbeid med Bispemøtet og Norges kirkevergelag.
  • Første utgave av veilederen ble publisert i juni i fjor. Denne ukas oppdatering er den åttende versjonen av dokumentet.
  • Det er seks hovedprinsipper for forsvarlig smittevern som benyttes:
    • Syke personer skal ikke delta på fysiske samlinger.
    • Gode rutiner for hygiene, håndvask og renhold.
    • Minst mulig felles bruk og berøring av inventar og utstyr.
    • God avstand mellom alle som deltar.
    • Tilstrekkelig bemanning tilstede.
    • Begrense antallet sosiale kontakter.

---

– Viktig for at flere skal kunne utøve sin tro i fellesskap

Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen mener den viktigste endringen i den nye smittevernveilederen er at kirka nå kan samle inntil 100 deltakere til gudstjeneste på faste, tilviste plasser.

– Det er viktig for at flere skal kunne utøve sin tro i fellesskap, sier direktøren.

Hvordan vil Den norske kirke sikre at det tas hensyn til lokale forhold, for eksempel ved lokale smitteutbrudd, eller på steder der menigheten ofte samler folk fra flere kommuner?

– I veilederen tydeliggjør vi hvilke regler og anbefalinger som nå gjelder. Alle arrangementer skal ha en ansvarlig arrangør som har ansvar for at reglene følges. Forutsetningen for å kunne samle inntil 100 deltakere er blant annet faste, tilviste plasser og at alle holder nødvendig avstand. Det betyr at hvert kirkerom må vurderes for seg, og arrangørene lokalt må planlegge for en smittevernfaglig god gjennomføring.

Vad Nilsen understreker at det også er viktig å huske at flere kommuner har vedtatt lokale regler som er strengere enn dette.

– Derfor må kirken lokalt holde seg oppdatert på hva som gjelder i sin kommune. Anbefalingen om å ikke ha arrangementer som samler deltakere fra forskjellige kommuner gjelder også i kirken.

Ingrid Vad Nilsen (60), direktør i Kirkerådet.

Lokal smittesituasjon bestemmer fortsatt

Selv om menigheter i kommuner med lavt smittetrykk nå tar i bruk smittevernveilederen for å arrangere gudstjenester, er det alltid smittesituasjonen i hvert enkelt område som bestemmer om fysiske arrangementer kan gjennomføres. I Kristiansand har de allerede sett behovet for slike lokale unntak.

– Vi får denne gode nyheten samtidig som vi befinner oss i en spesiell situasjon lokalt i Kristiansand. Vi har derfor valgt å vente én uke med å innføre den nye regelen om faste, tilviste plasser. Hvis smittesituasjonen tillater det vil vi åpne for det fra 7. mars, sier domprost i Kristiansand Freddy Berg.

Agder har hatt flere smitteutbrudd den siste måneden, og Kristiansand er en av kommunene som har ønsket å vedta strengere tiltak enn de som gjelder nasjonalt. Dette påvirker implementeringen av smittevernveilederen for kirken.

Freddy Berg.

– Vi er glade for at regjeringen har bestemt å ikke videreføre skillet mellom fastmonterte seter og faste plasser. Det vil gi større likebehandling for kirkene våre, sier Berg.

Når Kristiansand åpner for større gudstjenester blir det altså med flere lokale tilpasninger. Menighetene i domprostiet blir blant annet anbefalt å gjennomføre gudstjenester uten salmesang og uten nattverd eller lystenning for å hindre at folk forlater plassene sine. Det anbefales også at man bruker munnbind inn og ut av kirkene.

Les mer om mer disse temaene:

Jørgen Osberg

Jørgen Andresen Osberg

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion