Religion

Hillsongs eks-pastor om svindelforsøk i hans navn: – Ubehagelig

SOSIALE MEDIER: Tidligere Hillsong-pastor Jostein Krogedal ble skremt da en falsk Instagram-profil utga seg for å være han. I Sverige har en rekke kristenlederes navn blitt misbrukt i svindelforsøk.

Onsdag ettermiddag ble Jostein Krogedal, tidligere hovedpastor i Hillsong Norway, gjort kjent med at en falsk Instagram-konto var opprettet i hans navn.

– Jeg ble ganske skremt til å begynne med. Det er alvorlig at noen har brukt mitt navn til egen vinning, sier Krogedal.

Da han fikk vite om den, hadde kontoen fått 122 følgere. Den ekte Krogedal la ut en melding på Instagram for å advare og fikk flere venner til å rapportere den falske profilen. Dagen etter ble den fjernet fra Instagram.

Vårt Lands journalist ble kontaktet av den falske profilen. Krogedal-kopien hevdet å ha fått åpenbaringer fra Gud om at journalisten måtte be og faste og gi penger til et barnehjem i Afrika.

Fake Jostein

Etter å ha sett meldingsutvekslingen med den falske profilen, tror Krogedal at noen kunne blitt overbevist.

– I dagens samfunn er enormt mange ensomme. Her blir det brukt et varmt og godt språk, og personen utgir seg for å være en venn som bryr seg. Det tror jeg noen kunne vært villige til å betale tilbake for, sier Krogedal.

Utbredt i Sverige

I Sverige har det vært en rekke tilfeller av falske Instagram-kontoer som utgir seg for å være kristne profiler. Flere av de som har blitt kontaktet oppgir til den svenske avisen Dagen at vedkommende ville hjelpe dem med bønn og faste, og ba dem donere penger til et barnehjem.

De falske profilene har blant annet utgitt seg for å være artisten og evangelisten Sebastian Stakset, Livets ord-pastor Joakim Lundquist, samt utenlandske profiler som Hillsong-pastor Brian Houston og sangeren Martin Smith.

Noen har også fått meldinger fra profiler som har utgitt seg for å være ektefellen til pastoren deres, forteller Dagen.

Et voksende problem

– Dette er dessverre noe vi ser en del av, sier sosiale medier-rådgiver Astrid Valen-Utvik.

Hennes inntrykk er at det stadig blir flere falske profiler som utgir seg for å være andre, enten det er pastorer eller andre kjente personer. De kan eksempelvis be om penger til innsamlinger, be folk oppgi kortinformasjon sin eller råde folk til å kjøpe bitcoin.

– Vi bruker mediene mye og mediebruken vår har eskalert under koronaen. Det gjelder også i kirken, hvor man har digitale gudstjenester. Da er det et nytt marked som åpner seg for skurkene som vil tjene penger på oss.

EKSPERT: Sosiale medier-rådgiver Astrid Valen-Utvik har inntrykk av at falske profiler er et økende problem.

– Er det vanlig at folk lar seg lure?

– Ja, og det er ikke så rart. Skurkene begynner å bli smartere og bedre til å bruke norsk språk. Jeg synes alle må bli mer skeptiske og bedre på kildekritikk, sier Valen-Utvik.

Hun understreker at Facebook og Instagram aldri vil be folk om å legge inn kortinformasjon sin.

– Hvis man blir bedt om å trykke seg inn på en lenke, og må skrive inn passord og brukernavn til en plattform man allerede er på, da bør det ringe noen bjeller.

Valen-Utvik oppfordrer alle privatpersoner, kjendiser og organisasjoner til å skru på totrinnsverifisering, slik at skurkene ikke får hacket kontoene deres.

– Dersom man ikke er hacket, men noen later som om de er deg, må man rapportere det. Hvis Facebook og Instagram ikke gjør noe, må man bare fortsette og klage og be andre om å gjøre det samme. Det kan dessverre ta litt tid, sier hun.

Tror folk kunne latt seg lure

I bioen til Jostein Krogedals ekte Instagram-profil, forteller Krogedal at han er gift med Brit og oppgir navnet på barna og barnebarna sine. Alt dette ble kopiert over til den falske kontoen.

– Både jeg og Brit opplevde det som ubehagelig at navnene på oss og familien ble eksponert. Det rører ved personvernet, sier Krogedal.

– Tror du noen faktisk kunne trodd at det var deg?

– Ja, det tror jeg. Det var derfor jeg satte himmel og jord i bevegelse for å få kontoen slettet. Noen kunne tenkt: Hva er det Jostein holder på med nå? Har det tippet helt for han?

– Kommer du til å politianmelde saken?

– Dette er trolig noen luringer som sitter i utlandet og har funnet en måte å tjene penger på. Jeg tror ikke jeg skal bry det norske politisystemet med dette, med mindre det kan hjelpe på statistikken deres.



Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion